Povestea lui Ioniță II: la 6 ani era prea gras și a fost pe punctul de a fi dat afară, acum e asemănat cu Hagi

Autor: Mihai Andries Publicat: 14 Dec. 2013, 02:05 Actualizat: 14 Dec. 2013, 15:11 Special
Povestea lui Ioniță II:  la 6 ani era prea gras și a fost pe punctul de a fi dat afară, acum e asemănat cu Hagi

Sâmbătă, Alexandru Ioniță II împlinește 19 ani și a primit cadou un transfer la Astra, dar va rămâne să joace la Rapid cel puțin până în vara viitoare. ProSport a reconstituit câteva episoade relevante din scurta carieră de până acum a tânărului mijlocaș. Un fel de tablou în alb și negru, specific fotbalului nostru. Unul în care nu doar talentul e de ajuns pentru a răzbate, ci și norocul de a da peste oameni care știu să ofere încredere la momentul potrivit.

În cazul lui Ioniță, patru personaje au contribuit la creșterea celui în schimbul căruia Rapid va încasa 600.000 de euro! Este vorba despre fosta mare glorie rapidistă (a jucat numai în Giulești, între 1965-1978) Sandu Neagu (foto jos), un alt fost mare jucător al Rapidului, Iosif Damaschin, Marian Rada și  Daniel Pancu.

Sosit acum 13 ani la grupele de copii ale clubului, Ioniță II a ajuns sub comanda regretatului Sandu Neagu. Care a știut să-i citească imediat potențialul și s-a luptat pentru ca puștiul de 6 ani să nu renunțe așa cum își doreau unele persoane din birourile clubului. „A venit un șef de atunci și ne-a pus în vedere să scăpăm de el, că este prea gras. Sandu Neagu nici n-a vrut să audă! A insistat pentru el și iată că a făcut bine!”, au povestit apropiații jucătorului. Ochiul de fost mare atacant al regretatului Neagu nu se înșelase.

95de goluri a marcat Sandu Neagu în 254 de meciuri de Liga I, toate pentru Rapid

„Postul pe care dă randament maxim este al doilea vârf, să vină din spate cu mingea la picior pentru că poate fi decisiv. Este un copil făcut doar pentru fotbal, celelalte activități nu prea îl interesează”
Iosif Damaschin, antrenorul juniori Rapid

A urmat apoi perioada de șlefuire sub îndrumarea lui Iosif Damaschin. De la 14 ani și până la majorat, atunci cînd Ioniță II a făcut pasul la echipa mare, moment în care a primit și numărul 10! „Este un jucător care are viteză cu mingea la picior și care este greu de deposedat pentru că are centru de greutate jos”, a declarat Damaschin pentru www.prosport.ro.

6 goluri a marcat Ioniță II pentru Rapid în actualul sezon al ligii secunde

 

Pancu: „Are calitățile lui Hagi sau Messi, dar încă se mai uită la Cartoon Network”

La echipa mare a Rapidului, Alex Ioniță II a fost promovat de Marian Rada la finalul sezonului 2010 -2011. Alex a jucat atunci câteva minute într-un meci cu FC Brașov. În momentul în care a ajuns la prima echipă, Ioniță a avut norocul să stea în cameră cu Daniel Pancu. „Ioniță aleargă cu mingea la picior la fel ca Hagi sau Messi! Are un control foarte bun al balonului  cu piciorul stâng. El aleargă mai bine când e la minge, decât atunci când nu are obiectul muncii la el. În curând, trebuie să ajungă la un club mare, cu fotbaliști mari!”, a spus Pancu. Pancone a povestit și un lucru amuzant despre felul cum se relasează Alex Ioniță înaintea partidelor, la ProRapid. „Înaintea partidelor, eu ascult muzică. La el este altceva, este încă copil. Când intru în cameră îl găsesc pe Cartoon Network!”, a povestit Pancu. Un copil care a adus 600.000 de euro clubului pe care l-a iubit de mic și care a fost la un pas să renunțe la el. Poate că nu sunt mulți bani, dar, în acest moment, această sumă înseamnă o mână de ajutor la momentul potrivit pentru Rapid. Înseamnă, de fapt, supraviețuirea!

„Ioniță este foarte bun la viteza de execuție și de reacție. Lovește mingea foarte bine cu ambele picioare, deși stângul este de bază”
Iosif Damaschin, fostul antrenor al lui Ioniță II de la juniori

„Un talent uriaș, e foarte bun cu mingea la picior, poate scoate din joc orice adversar. Trebuie să joace să acumuleze experiență, îi prevăd un viitor strălucit în fotbalul românesc și în cel internațional”
Viorel Moldovan, antrenor Rapid

 

Articol scris de Victor STOICESCU

Autor: Mihai Andries Publicat: 14 Dec. 2013, 02:05 Actualizat: 14 Dec. 2013, 15:11 Special
Pe aceeași temă