Patronul Rapidului, acuzat că a înșelat-o pe văduva lui Nae Manea: „Un an și jumătate a tot mințit-o pe mama. I-a spus: stați liniștită, vă promit că aveți banii! Apoi a contestat în instanță”

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 28 May. 2016, 10:13 Actualizat: 28 May. 2016, 10:23 Special
Patronul Rapidului, acuzat că a înșelat-o pe văduva lui Nae Manea:  „Un an și jumătate a tot mințit-o pe mama. I-a spus: stați liniștită, vă promit că aveți banii! Apoi a contestat în instanță”

Costin, fiul cel mic al fostului fotbalist, antrenor și conducător rapidist Nicolae Manea, este ezitant. Începutul dialogului este sincopat, bâlbâit, omul parcă duce o luptă cu sine însuși. Ar vrea să spună și, în același timp, s-ar răzgândi. De fapt, primele propoziții nici măcar nu pare că le rostește către ziarist, arată mai degrabă a dialog interior, o discuție cu sine însuși.

În final, își aruncă sieși pe masă un argument hotărâtor și îi dă drumul. Are multe de spus, a ținut capacul peste probleme o lungă perioadă și acum, când a decis să vorbească, spune tot, repede, parcă de frică să nu se răzgândească iar. O face, tot timpul, cu un sentiment de vinovăție, încearcă să se disculpe de câteva ori deși nu îl acuză nimeni, se gândește că, prin ceea ce povestește acum, va face rău Rapidului. Și totuși…


 

Domnule Matei, v-am rugat… Am conferințe de presă de două-trei ori pe an. Atunci spun tot ce am de spus. Vă rog să nu mă mai sunați pentru că mă deranjați. Mulțumesc mult!”
Valerii Moraru, patronul Rapidului, a pus punct discuției după ce i s-a spus că e vorba de Costin Manea


 

Spune Costin Manea, în esență, cam aceleași lucruri pe care reporterul le-a auzit și din gura lui Viorel Moldovan și a lui Bogdan Gurău. Familia Manea reclamă că avea de recuperat o sumă de bani de la Rapid, patronul Valerii Moraru a promis că plătește, apoi a contestat în instanță datoria.

De aici, dialogul ia o altă turnură, pentru că interlocutorul vrea să povestească. Descrie întâmplările din 2014, când actualul acționar majoritar era doar un pretendent la statutul de stăpân în Giulești. Parcă vezi scena: e cald, niște oameni se întâlnesc la o terasă, în Piața Crângași, printre fețe de masă obosite și scrumiere în care se toarnă bere, ca să nu se împrăștie scrumul când bate briza. „Dom”le, vreau să cumpăr Rapidul!” „Ai bani?” „Am!” „OK, se face!” Așa se decide, în secolul XXI, soarta unui club de top în România.

„Când au văzut ei că tata a murit, n-au mai pus banii în cont. Au dispărut”

ProSport: Costin, înțeleg că te judeci cu patronii Rapidului pentru niște bani.
Costin Manea:
Voiam să spun… Am tot zis, bă, nu dau, că e Rapidul, este o… A fost o… Până la urmă, a fost ceea ce ne-a condus pe noi în viață. Până acum n-am zis. Dar mi-am pierdut și ultima speranță de a recupera banii pe care îi avea de luat tata. Nu știu dacă știi, tata avea de luat… Când s-a descoperit că e bolnav de cancer am plecat în Franța, am… Ei… Ne-am judecat cu ei (n.r. – soții Violeta și Valerii Moraru). Îl dăduseră pe tata afară. Moraru îl dăduse afară. Au calculat ei câți bani avea de recuperat tata de la ei. Au ajuns la suma de 18.000 de euro. În fine, nu era acea sumă, dar am acceptat-o fiind în problemele pe care le aveam. Aveam nevoie de bani acolo, să plătim tratamentele. Ne-am luat cei 8.000, ni i-au dat când eram în Franța. Și, în ziua în care tata a murit, ne-au zis că sunt banii în cont. După care, când au văzut ei că tata a murit, n-au mai pus banii în cont. Au dispărut. Am avut o discuție cu domnul Moraru, mi-a promis că-mi dă banii. Mie, prima oară. Am zis, OK, mai aștept. Zic, băi, sunt probleme la Rapid, să nu fac eu rău. A ajuns să discute cu mama. O femeie care n-are nicio treabă cu fenomenul, o femeie care cere drepturile soțului ei. N-a fost nimic în plus. I-a spus mamei mele: „Doamna Manea, stați liniștită, vă promit că joi sau vineri aveți banii”. N-a specificat luna, anul… A spus joi sau vineri. Mama, o femeie credulă, îmi zice: „Costin, du-te și tu și verifică!”. Le dădusem tot, aveau contul tatălui meu, aveau tot ce le trebuia. Îi spun: „Mă, mamă, ne ducem degeaba, mă duc la bancă degeaba”. „Nu, mamă, du-te, că mi-a promis omul ăla.” Bun. M-am dus la bancă joi. Nu. Zic, bun, poate vineri, că fusese vorba joi sau vineri. Mă duc vineri. Bineînțeles, nici vineri. Am zis, poate o fi băgat vineri banii mai târziu, mă duc luni. M-am dus luni. N-au venit nici luni, nici marți.

Asta când se întâmpla?
Imediat după ce a murit tata. Acum un an și jumătate.


 

„Ei au venit în fața judecătorului cu un tupeu, după părerea mea, ieșit din comun, și au cerut au cerut Raport de Activitate pentru tata”
Costin Manea


 

Deci nu e de dată recentă.
Nu. De un an și jumătate a tot mințit-o pe mama. Eu am… A venit Radu (n.r. – Birlică, fostul administrator special, numit de Valerii Moraru în decembrie 2015 și plecat cu scandal la sfârșitul lunii aprilie). Întâmplător, eu îl cunosc. Primul lucru, când a venit, m-a sunat. A spus: „Costin, trebuie să te ajut să recuperezi banii lui nea Nae. La ce a făcut nea Nae pentru Rapid, este normal să-ți recuperezi banii”. M-am dus, bineînțeles, am zis, hai să facem o înțelegere. Eu am fost dispus, din partea mea a fost deschidere, să-mi recuperez banii în ce mod vor ei, ca să le fie și lor ușor. Le-am spus: „Puneți-mi banii în tranșe de 1.000 de euro pe lună. În zece luni îmi dați banii”. Nu s-a putut. Au spus că n-au cum. Am zis, OK. Am ajuns la Radu, mi-a spus că a vorbit cu domnul Moraru, care este de acord. Am făcut actele pe care mi le-a cerut Radu, le-a semnat, a fost singurul care le-a semnat. Bineînțeles că după aceea s-a oprit. Am zis OK. Problema cea mai mare și cel mai dureros lucru pentru noi a fost că în momentul în care… Acum să revin puțin la perioada în care a mințit-o pe mama. Am ajuns în tribunal cu ei. I-am dat în judecată. N-am cerut niciodată falimentul. Am cerut să… Ei au venit în fața judecătorului cu un tupeu, după părerea mea ieșit din comun, și au cerut, fiind PFA, tata când a fost angajat, a fost pe Persoană Fizică Autorizată, au cerut Raport de Activitate. Deci, imaginează-ți-o pe mama, în fața judecătorului, când apărătorul clubului Rapid i-a spus: „Păi, doamnă, trebuie să aducă Raport de Activitate!”. Păi, dacă Nae Manea trebuie să aducă Raport de Activitate la clubul Rapid, ca să primească restul de bani… Pentru mama a fost ceva ieșit din comun. Atunci chiar am…

Cum să devii patron la al treilea club din România


Valerii Moraru e acuzat că, după ce a văzut că Nicolae Manea a murit, s-a răzgândit și n-a mai vrut să plătească

Așadar, întâi vi s-a promis că vi se dau banii, apoi vi s-a cerut Raport de Activitate.
Da. Au cerut Raport de Activitate al tatălui meu la Rapid. Bine, înțeleg că legal, da, ei au acoperire, dar mi se pare că… Moral, să-i ceri Raport de Activitate lui Nae Manea e ca și cum i-ai cere Raport de Activitate lui Dinu la Dinamo sau lui Lăcătuș la Steaua. Nu știu, dau și eu niște exemple. Cel mai dureros lucru este că, atunci când acest om a preluat Rapidul, nu știu dacă tu știi povestea, discuția a avut-o cu tatăl meu. Eu am fost de față. A fost de față și Lucian Ionescu (n.r. – fost ofițer de presă la Rapid, în prezent purtător de cuvânt la FC Voluntari). Ne-am întâlnit cu dânsul la o terasă în Crângași, în parcul Crângași, a venit cu domnul Butoi (n.r. – ulterior numit președinte la Rapid). Ne-am așezat la masă și spune: „Domnule Manea, eu vreau să cumpăr Rapidul!”. Tata a zis: „Dom”le, ai bani?”. „Da, domnu” Manea, dacă mă ajutați să ajung la doamna Andronache (n.r. – administratorul judiciar de atunci al Rapidului) și să mă pun la masa discuțiilor, eu vă garantez un milion și jumătate de euro în momentul în care am cumpărat clubul Rapid”. Deci este auzit de mine, de Lucian Ionescu. Exită martori. Un milion și jumătate. Tata, auzind această promisiune, i-a spus: „Domnule, dacă dumneata aduci un milion și jumătate, cu banii pe care-i luăm din drepturile de televiziune, eu zic că putem să ieșim și din insolvență și plătim și datoriile”, pentru că în momentul ăla datoriile Rapidului erau de două milioane și ceva. Tata, bucuros. O sună pe doamna Andronache: „Doamnă, vedeți că este un posibil investitor, vine la dumneavoastră la birou”. „Da, domnule Manea, trimiteți-l la mine!” L-a trimis la birou, toate bune și frumoase, ca după aceea, să vedem la televizor, nu știu dacă îți mai aduci tu aminte, a ieșit la TV și a spus: „Dacă eu semnez actele, mâine bag 500.000 de euro în cont!”. Deci, de la 1.500.000 ajunsese la 500.000. N-au mai intrat nici ăia 500.000 pe care i-a promis. Și de atunci a pus o presiune constantă, cu anumiți suporteri ai clubului Rapid, care ar trebui să răspundă acum pentru că l-au susținut foarte puternic pe acest om! L-au susținut… Au făcut-o pe femeia aia, pe doamna Andronache, au făcut-o în toate felurile. Ajunseseră să-l denigreze și pe tata. Să-i ceară tatălui meu să plece din Giulești, pentru că, vezi-Doamne, era un om corupt, care voia răul Rapidului, și…


 

„Noi am făcut, în momentul în care era tata… Am luat legătura cu jucătorii ăia care aveau de recuperat bani mulți, unul vreo 600.000, altul vreo 400.000… În fine, erau cam 1,1 milioane, în total. Și am obținut, ne-am rugat de ei, le-am explicat că dacă nu lasă de la ei, nu vor mai primi nimic, am obținut să scăpăm de toți cu vreo 150.000 de euro. Ni s-a spus: «Și ce, vreți să dăm noi banii ăștia?»”.
Costin Manea


 

Despre ce suporteri e vorba?
Despre cei de la Tribuna a II-a. Care atât de mult l-au susținut pe acest domn Moraru încât au mers până în pânzele albe și au jignit legende ale Rapidului, pentru că eu pe tata îl consider o legendă. Și să ajungi, tu, patron al Rapidului, să-l denigrezi și pe Săpunaru, iar suporterii să nu aibă nicio atitudine, să ajungi să-l denigrezi și pe Daniel Nicolae, pe Pancu nu mai spun, că a plecat cum a plecat… Adică mi se întâmplă ciudat ce se întâmplă. De aia e și acest război între ei acum. Se bat, dar nu știu pentru ce se bat. Ei se luptă să dețină o supremație în tribună, dar nu știu pentru ce. Supremație să ce? A, să te bucuri la șapte ape plate și trei minerale? Cred că… Ți-am spus, tot ce a făcut acest om a fost să îndrepte acest club spre faliment. Nu cred că a avut vreun moment intenția să salveze.

„L-am văzut pe tata ducându-se să se roage… N-aveau de mâncare și i-a dat un vițel un stelist”

Nu ar avea sens, pentru că, în cazul falimentului, brandul va reveni asociației controlate de George Copos.
Da. Tu crezi, știindu-l bine pe Copos, că nu-și făcea el actele în așa fel încât să nu-i rămână lui?

Păi, asta spun, că Moraru nu ar avea interes să bage clubul în faliment.
Nu are absolut nicio șansă să-l mai salveze. Sunt atât de multe… Îți spun sincer, am fost în perioada aceea lângă tata. Au fost niște momente la Rapid… L-am văzut pe tata ducându-se să se roage… N-aveau de mâncare și s-a dus și s-a rugat… Țin minte că i-a dat un vițel un stelist. I l-a dat și i-a spus: „Domnule Manea, uitați, pentru dumneavoastră fac acest gest!”. Era un doctor. N-aveau nici de mâncare. I-a spus: „Eu sunt stelist, dar îl dau pentru dumneavoastră”. Când a auzit tata, a zis: „Mai bine păstrați vițelul!”. Dar s-a gândit la copiii ăia, nici n-aveau ce să mănânce. În fine, astea sunt așa, de… Din interior.

„Bă, 1.000 de euro pe lună n-ai să plătești, tu fiind patronul clubuluI Rapid?”

Deci, din acei 18.000 de euro…
Doar 8.000 i-am primit. 8.000 au fost virați când tata era în Franța și ne trebuiau pentru…

Și au rămas 10.000.
Au rămas 10.000 pe care i-au contestat. Adică, eu nu înțeleg, din moment ce ne-ai dat… Ai recunoscut 18.000, deși suma nu era de 18.000, era mai mare. Am zis…

S-a dat sentința în instanță?
Nu. Încă nu. Ne judecăm. N-am cerut niciun moment falimentul. Deși, poate… Dar nu mă lasă sufletul să fiu eu cel care cere falimentul. Eu mi-am cerut doar drepturile. Și le-am oferit posibilitatea să mi-i dea cum vor ei. 1.000 de euro pe lună. Sunteți clubul Rapid! Vin suporterii la meci! Bă, 1.000 de euro pe lună n-ai să plătești, tu fiind patronul clubului Rapid? Vinzi atâtea… Deci eu am avut buna-credință să le ofer să-mi dea banii cum vor ei. Niciodată! Și aici, am văzut că ai vorbit și cu Viorel Moldovan, are perfectă dreptate. În momentul în care tu, patronul Rapidului, veneai și vorbeai cu mine, băi, n-am cum să-ți dau toți banii odată. Dar îți dau trei euro pe lună. Îți spun eu că și Viorel ar fi acceptat! Pentru că și el e sentimental. Dar de când a venit acest om nu a făcut decât să dezbine, să încerce să controleze și să câștige imagine. Este dubios tot ceea ce se întâmplă. Și este dubios și cu suporterii. Tu știi foarte bine că suporterii Rapidului l-au certat pe Copos. Adu-ți aminte: s-au dus pe la tribunal, făceau pe dracu-n patru când nu l-au mai suportat. Băi, frate, de ăsta nu poate să zică nimeni nimic! Nu-i zice nimeni nimic! Nu-l ceartă nimeni. Mă rog, sunt câțiva de la peluză, acum văd că și-au mai dat și alții seama. Au început să mârâie. Dar acum, din grupul mare al rapidiștilor, nu scoate unul un cuvânt! Nu-i un pic dubios?


 

„Când au venit, au garantat cu bilete la ordin. Singurul bilet la ordin executat a fost de doamna Andronache. De aceea a și făcut el atâta tam-tam s-o dea afară. A țipat că el nu mai bagă niciun ban în Rapid până nu pleacă Andronache. Poftim, a plecat Andronache. Câți bani a plecat în clubul Rapid?”
Costin Manea


 

Și de ce crezi că se întâmplă asta?
Ți-am zis: se bucură la trei ape plate și două minerale. Nu știu. Nu vreau să… Ei au chestia asta: dom”le, dacă pleacă ăsta, cine vine? Dar hai să-ți spun o chestie: că vin eu sau vii tu, nu e același lucru? Sau că rămâne ăsta? E același lucru. Că nici noi n-avem bani! Nici el n-are. Dar, nu, hai să-l ținem. Pleacă, băi, băiatule, lasă-ne, că oricum… Ei ar fi trebuit să acționeze în momentul în care tata și cu Lucian (n.r. – Ionescu) au fost… Ei au ieșit în față și au spus: „Omul ăsta n-are bani! Nu are bani!”. Nici Massone n-avea bani. Că și ăla voia să cumpere. Alt… Moraru doi.

Acum e în proces cu Moraru, contestă tranzacția cu Zamfir din 2014.
Massone nici nu știu ce vrea. Ei de-abia se târăsc la ăia, la Ceahlăul, și acum vrea să ia Rapidul… E o… Spectacol, ce se întâmplă! Și e dureros să văd că un club pe care eu, până la urmă, ca rapidist, îl iubesc și mă… Să-și bată joc un…

Articol scris de Matei UDREA

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 28 May. 2016, 10:13 Actualizat: 28 May. 2016, 10:23 Special
Pe aceeași temă