Jean Pădureanu a declarat, la ieșirea din Spitalul Penitenciar Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a dispus, joi, eliberarea condiționată a acestuia, că s-a descurcat foarte bine în perioada în care a fost încarcerat, întrucât prietenii au avut grijă de el și l-au alimentat foarte bine.
Pădureanu a plecat, joi, din Spitalul Penitenciar Jilava, după ce Tribunalul București a decis eliberarea condiționată a fostului președinte al Gloriei Bistrița.
Întrebat, la ieșirea din unitatea de detenție, dacă a beneficiat de un tratament bun în perioada în care a fost încarcerat, Jean Pădureanu a răspuns afirmativ, adăugând că va merge acasă, la Bistrița. „Mă duc acasă și mă apuc de treabă”, a spus Pădureanu.
Fostul președinte al Gloriei Bistrița a mai spus că s-a descurcat foarte bine în penitenciar. „Colegii de serviciu, prietenii au avut grijă și m-au alimentat foarte bine”, a adăugat Jean Pădureanu.
Întrebat dacă va merge la control la spital, Pădureanu a spus că va merge la Bistrița.
Totodată, el a spus că, în ultimul an, a fost președinte de onoare la echipa de fotbal Gloria Bistrița, susținând că orașul „a câștigat o gură de oxigen” prin eliberarea sa.
Întrebat de ce spune acest lucru, Pădureanu a răspuns: „Știu că fac treabă unde mă pun să fac treabă. Știu că lucrurile se vor îndrepta la fotbal”.
Întrebat cum de a ajuns de la președinte de club de fotbal la ipostaza de deținut, Pădureanu a spus: „Se mai întâmplă greșeli în viață. O singură greșeală am făcut, am plecat din club acasă, pe jos. Am zis mă duc acasă, «hai că merg și eu cu dumneata până acasă». Am fost acasă, nu am plecat de acasă, că am fost în arest la domiciliu arestat”.
Tribunalul Ilfov a decis joi, definitiv, ca fostul președinte al Gloriei Bistrița Jean Pădureanu să fie eliberat condiționat, după ce a executat un an și trei luni din pedeapsa de trei ani și patru luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.
Instanța Tribunalului Ilfov a respins ca nefondată contestația formulată de Direcția Națională Anticorupție împotriva deciziei din 30 aprilie, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București, dispunând ca Jean Pădureanu să fie eliberat condiționat.
În 30 aprilie, Judecătoria Sectorului 4 a decis că Jean Pădureanu poate fi eliberat condiționat, însă acesta a rămas încarcerat până la judecarea contestației și pronunțarea unei decizii definitive, de către Tribunalul Ilfov.
Instanța Judecătoriei Sectorului 4 arăta, în motivarea deciziei de eliberare condiționată, că Jean Pădureanu a demonstrat că își însușește scopul preventiv și educativ al pedepsei, așa încât să poată fi reintegrat în societate.
Judecătorul menționa în motivare că Jean Pădureanu a executat o treime din pedeapsa de 1.218 zile, iar în perioada detenției conduita sa a fost corespunzătoare. Magistratul mai arăta că Pădureanu a dat dovezi de îndreptare prin participarea la activitățile socio-educative „chiar în condițiile în care starea sa de sănătate este una precară”.
În ceea ce privește neplata despăgubirilor civile invocată de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanța a considerat că acesta nu este un motiv care prin el însuși să conducă la amânarea liberării condiționate a lui Pădureanu. Comisia reclama că Pădureanu nu a achitat cheltuieli de judecată în cuantum de 65.000 lei, despăgubiri în cuantum de 328.440 lei și accesoriile, ANAF începând executarea silită.
Avocatul lui Pădureanu a depus la dosar copie de pe taloanele de pensie ale clientului său, care are o pensie de 2.448 de lei, impozitată cu 317 lei, iar din luna august 2014, ca urmare a măsurilor dispuse de ANAF, s-a înființat poprire pentru suma de 711 lei pe lună. Mai mult, din luna octombrie 2014, suma reținută, poprirea – în cuantum de 1.061 de lei, la care se adaugă impozitul, ajunge la 1.400 – 1.500 de lei, de unde rezultă că pensia sa efectivă este de 1.000 de lei, mai nota instanța, arătând că Pădureanu nu are alte bunuri, singura locuință pe care o avea fiind sechestrată ca urmare a dispozițiilor instanței.
Jean Pădureanu a fost condamnat definitiv, în 4 martie, la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, pentru înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani, în dosarul privind transferul unor jucători. Executarea pedepsei a început în ziua în care a fost condamnat și expiră la 3 iulie 2017. Pădureanu a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Jilava.
Alături de Jean Pădureanu au fost condamnați Gheorghe Copos, la trei ani și opt luni, Mihai Stoica, la trei ani și șase luni, Cristian Borcea și Ioan Becali, la câte șase ani și patru luni, Victor Becali, la patru ani și opt luni, Gheorghe Popescu, la trei ani, o lună și zece zile, Gheorghe Nețoiu, la trei ani și patru luni de închisoare, toți fiind încarcerați din 4 martie 2014. Gheorghe Copos a fost eliberat condiționat în 7 aprilie.
Sursa: Mediafax