Prunea: „E o mare nenorocire. Sper să aibă puterea să treacă peste aceste momente”! Reacții la condamnările din Dosarul Transferurilor

Dosarul Transferurilor și-a aflat astăzi verdictul. După 67 de termene, Curtea de Apel București a zguduit din temelii fotbalul românesc, condamnându-i cu executare pe George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Victor și Ioan Becali și Gheorghe Nețioiu.

Ioan și Victor Becali, precum și Cristi Borcea și-au făcut mutație la Constanța pentru a fi alături de Gigi Becali, informează ȘtirileProTV. Cei trei vor să fie încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă.

Pedepsele luate de oamenii de fotbal:

  • Cristi Borcea – 6 ani și 4 luni
  • Ioan Becali – 6 ani și 4 luni
  • Victor Becali – 4 ani și 8 luni
  • George Copos – 3 ani și 8 luni
  • Mihai Stoica – 3 ani și 6 luni
  • Jean Pădureanu – 3 ani și 4 luni
  • Gheorge Nețoiu – 3 ani și 4 luni
  • Gică Popescu – 3 ani și 1 lună și 10 zile

* toate pedepsele sunt cu executare

Oamenii de fotbal au reacționat pe www.prosport.ro în urma deciziilor date pe 4 martie în Dosarul Transferurilor:

 

UPDATE 18:25 Ioan și Victor Becali s-au predat la IPJ Constanța anunță purtătorul de cuvânt al instituției.


UPDATE 18:21 În ciuda speculațiilor privind  posibilitatea ca Adunarea Generală să fie boicotată de mai mulți membri afiliați, aceștia continuă să sosească la hotelul RIN, din toate județele.


UPDATE, ora 18:19: Mircea Sandu, președinte FRF: „Îmi pare rău. Sunt oameni care au activat în fotbal. Legat de alegerile de la FRF nu am niciun punct de vedere. Adunarea Generală nu se amână. Ea este suverană. Poate decide orice. Nu am dat niciun telefon niciun membru afiliat al FRF pentru a nu se prezenta la Adunarea Generală. Nu mai susțin pe nimeni altcineva la Adunarea Generală de miercuri. Singurul candidat cu o perspectivă importantă în a conduce destinele fotbalului românesc era Gică Popescu.”

Citește și Lui Ioan Becali i se vor confisca patru milioane de dolari. Ce sume vor trebui să plătească cei opt condamnați. Totalul se ridică la peste 10 milioane de dolari

 


 

 

UPDATE, ora 18:15: Marius Stan, primar Galați și fost președinte Oțelul: „Nu vreau să fac niciun comentariu în această problemă”


UPDATE 18:09 Jean Pădureanu a fost ridicat de Poliție de la Spitalul Elias din Capitală.

„Nu mai este internat domnul Pădureanu la noi. El a fost preluat de către reprezentanții Poliției Capitalei”, a declarat pentru ProSport, Dana Safta – director medical la Spitalul Elias


UPDATE 18:00 Până acum niciun condamnat din „Dosarul Transferurilor” nu s-a predat (DETALII AICI)


UPDATE, ora 17:25: Constantin Iacov, fost președinte FC Național: „Îmi pare rău pentru famiile lor, dar nu mă surprinde decizia. Mă așteptam, eu am spus de mai mulți ani că va veni vremea să plătească pentru faptele lor. Sper ca acest caz să fie un bun exemplu pentru ceilalți conducători din fotbalul românesc”.


UPDATE, ora 17:08: Marcel Pușcaș, candidat FRF: „Nimic din ce s-a întâmplat în fotbalul românesc în ultimii 24 de ani n-a fost statutar. Mâine (n.r. – miercuri, 5 martie) trebuie votat un președinte care să elimine orice suspiciune din fenomen. Se strânge lațul și în privința lui Sandu și Kassai. Dacă sunt amânate alegerile, poate apărea un nou candidat. Dar ar fi încă o bătaie de joc”


UPDATE, ora 17:05: Ilie Năstase: „Nu vreau să comentez nimic pe această temă”


Răzvan Burleanu, candidat alegeri FRF: „Am auzit că la Casa Fotbalului a fost întrunită o celulă de criză și, într-adevăr, există informații conform cărora s-ar încerca sprijinirea unui alt candidat, numele vehiculat fiind cel al lui Gheorghe Chivorchian. Dar, sincer vă spun, nu cred că au șanse ca domnul Chivorchian să accepte să se asocieze cu ei. Orice asociere cu actualul sistem este un eșec”


Fostul arbitru Vasile Avram, candidat la șefia FRF, a declarat marți, pentru Mediafax, după condamnarea lui Gheorghe Popescu în dosarul transferurilor, că ar fi vrut să câștige alegerile pe teren și nu prin neprezentare.

„Nu am comentat nici înainte problemele cu justiția ale altcuiva, nu am s-o fac nici acum. Personal, îmi pare rău pentru Gică Popescu. Aș fi vrut să câștig aceste alegeri pe teren, nu prin neprezentare. Acum nu avem altceva de făcut decât să mergem înainte cu același gând, cel al schimbării fotbalului românesc. Gică Popescu are și oameni de valoare în echipa sa, oameni care sunt bineveniți alături de mine„, a spus Avram.

 

 

Citește și Votanții pentru șefia FRF sunt sfătuiți să stea acasă. Federalii pregătesc și o nouă variantă dacă nu pot anula alegerile


 

Fostul fotbalist Ionuț Lupescu, UEFA chief technical officer, a declarat marți, pentru Mediafax, după condamnările din dosarul transferurilor, că nu există niciun motiv să nu aibă loc Adunarea Generală a FRF în care se va alege noul președinte al forului.

„Cred că secretarul general al FRF ar trebui să răspundă la o astfel de întrebare. E treaba celor care organizează, dar eu nu văd niciun motiv să nu se țină Adunarea Generală a FRF. Îmi pare rău pentru fostul meu coleg de echipă, Gică Popescu, pentru tot ce s-a întâmplat, dar nu văd niciun fel de motiv să nu se țină Adunarea Generală, pentru că mai sunt alți cinci candidați înscriși în cursă. Normal ar fi să existe această Adunare Generală, să fie un vot democratic, liber, cât mai transparent. Asta ar fi spre binele fotbalului. Nu pot să comentez decizia instanței, pentru că nu cunosc cazul”, a spus Lupescu, aflat în Elveția.


UPDATE, ora 16:55: Arpad Paskany, patron CFR Cluj: „Sunt în străinătate. Sunt liniștit și nu vreau să comentez nimic pe această temă pentru a nu se interpreta greșit”


UPDATE, ora 16:48: Cristi Borcea, conform Libertatea: „Sunt terminat. Merg la pușcărie. Mă voi preda în cel mai scurt timp”


UPDATE, ora 16:40: Tatar Bella, președinte ASA Târgu Mureș: „Nu mă așteptam la acest lucru. Îmi pare rău pentru ei. Însă orice lucru normal ajută fotbalul românesc. Vasile Avram are cele mai mari șanse să fie președinte, asta dacă nu va fi și el condamnat”


UPDATE 16:30 Conform sport.ro, Mihai Stoica se află în casa sa din București, unde a fost vizitat de câțiva prieteni. Unul dintre amicii managerului Stelei a susținut că Stoica va acorda declarații peste puțin timp


UPDATE 16:20 Apărută inițial ca un zvon, informația potrivit căreia toți condamnații din Dosarul Transferurilor și-ar fi trecut drept adresă principală domicilii din comuna constănțeană Palazu Mare, aflată în apropierea penitenciarului Poarta Albă, începe să prindă contur. Jurnaliștii aflați la domiciliile din București ale fraților Ioan și Victor Becali, precum și cei aflați acasă la Cristi Borcea, așteaptă în zadar de două ore. Potrivit apropiaților fraților Becali, cei doi și Borcea sunt deja în Constanța și ar urma să se predea la IJP Constanța pentru a fi în raza penitenciarului Poarta Albă, unde se află încarcerat și George Becali. Miza ar fi posibilitatea de a avea acces mai ușor la un regim de detenție deschis, asemănător celui al finanțatorului Stelei.

Contactat de ProSport, agentul șef Andrei, ofițerul de serviciu la IJP Constanța, a declarat: „Nu știu nimic despre asta, nici măcar nu am deschis televizorul de azi dimineață de la atâta muncă. Sunați la Evidența Populației să vedeți dacă aparțin de județul Constanța și trebuie să se predea la noi”.


UPDATE, ora 16:17: Narcis Răducan, director general Oțelul: „Sunt șocat de veste cum probabil este întreaga opinie publică. Sunt oameni cu care am lucrat pe diferite poziții și nu le doresc decât să depășească aceste momente grele, lor și familiilor lor. Mă așteptam să existe anumite pedepse, dar nu credeam să fie așa de drastice. Din păcate, toată această situație învolburează foarte mult apele în vederea organizării alegerilor pentru președinția FRF.”


Ioan Becali a primit o pedeapsă de șase ani și patru luni cu executare în „Dosarul Transferurilor”. După aproximativ șase ani de proces, Curtea de Apel București a oferit astăzi decizia finală în acest caz. (DETALII AICI)

Prima reacție a lui Ioan Becali a venit la scurt timp după aflarea deciziei: „Acum mă predau la Poliție”.


UPDATE, ora 16:02: Dan Alexa, mijlocaș Anorthosis Famagusta: „Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat. Nu vreau să  comentez mai mult. Sper ca familiile lor să aibă puterea și să treacă peste această veste foarte proastă”


UPDATE, ora 15:45: Dinu Gheorghe, președinte Astra: „Nu vreau să comentez nimic pe această temă!”


UPDATE, ora 15:38: Vasile Turcu, fost acționar Dinamo: „Am vorbit și cu Cristi Borcea și cu Ioan Becali. Le-am transmis că o să am grijă de familiile lor cu tot ce au nevoie și financiar și moral. Sunta ca și frații mei și am o datorie morală față de ei”


UPDATE, ora 15:38: Dumitru Dragomir a comentat decicizia instanței pe blogul său, oracoluldinbalcesti.ro: „Decizia Curții de Apel din Dosarul Transferurilor a surprins pe toată lumea și a întristat mulți oameni de fotbal. Printre cei mâhniți de condamnările cu executare primite de toți cei acuzați în acest dosar mă aflu și eu. Am colaborat profesional cu marea majoritate a celor care vor merge după gratii și pot să vă spun cu cea mai sinceră convingere că ei au făcut mai mult bine fotbalului, decât rău. Cu Jean Pădureanu mă știu de o viață și ceea ce a clădit la Bistrița, cu unele erori pe care și el le-a recunoscut, nu va mai putea face altcineva. Copos a făcut din Rapid o echipă europeană, cu mari investiții personale. Cristi Borcea și MM Stoica au făcut performanță la Dinamo, respesctiv Galați, Steaua și Urziceni. Uitați-vă ce au ajuns Dinamo și Urziceniul fără ei, deci au fost oameni competenți. Și Gigi Nețoiu a făcut treabă pe unde a fost. E păcat că un mare sportiv, Gică Popescu, are parte de un asemenea verdict. Chiar dacă au mai fost disensiuni între noi doi, regret condamnarea lui cu executare. Îmi pare rău și de frații Becali, care au adus în țară bani din care cluburile au trăit ani buni. Le urez sănătate și forța de a trece peste această decizie șocantă, și sper ca apelul lor să se soluționeze favorabil


UPDATE, ora 15:30: Adrian Mititelu, patron FC U Craiova: „Dacă nu ar fi candidat la șefia FRF, Gică Popescu ar fi fost achitat. Oricum, nu ar fi meritat să fie președinte al FRF. Ceea ce au făcut acești oameni în Dosarul Transferurilor e nimic față de ce au făcut alții cu Universitatea Craiova. Vor urma condamnări și mai mari. Alegerile ar trebui să se desfășoare mâine. Nu văd niciun motiv pentru a nu mai avea loc, decât dacă va fi vreo făcătură a lui Mircea Sandu. Doamne ferește să devină Vasile Avram favorit la șefia FRF. Ne facem de râs. Ar fi o tragedie!”


UPDATE, ora 15:25: Ioan Horoba, președinte Gaz Metan Mediaș: „Sunt idignat, mai ales, de condamnarea lui Jean Pădureanu. Este prietenul și colaboratorul meu de-o viață. Nu s-a fraudat nimic la transferurile de la Gloria Bistrița. Eu lucram acolo. Sumele au circulat prin viramente bancare, s-au făcut pe față. Domnul Pădureanu este un om bolnav, nu se poate deplasa fără însoțitor. Este internat la Spitalul Elias”.

 


UPDATE, ora 15:20: Vladimir Cohn a fost acționar la Dinamo în perioada în care s-au petrecut faptele din Dosarul Transferurilor. Aflat la schi, el nu știa verdictul judecătorilor:
Popescu a primit 3 ani și o lună cu executare.
„Nu pot să cred!”
Jean Pădureanu, 3 ani și 4 luni.
Nea Jean? Serios!?
Nețoiu, 3 ani și 4 luni.
„Nu pot să cred”
Mihai Stoica, 3 ani și 6 luni.
„Nu i se prescrisese?”
George Copos, 3 ani și 8 luni.
„Mamă, săracul de el”
Victor Becali, 4 ani și 8 luni.
„OK”
Ioan Becali, 6 ani și 4 luni.
„Doamne ferește”
Cristi Borcea, 6 ani și 4 luni.
(Liniște)…Mda.

După aflarea verdictului, Cohn a comentat: „Mă simt de parcă m-a lovit un tren cu 250 de kilometri la oră. Îmi pare rău pentru familiile lor. Îmi pare rău pentru Popescu și pentru Nețoiu care nu au avut nicio implicare în acest caz. E păcat de cariera lui Popescu. Îmi pare rău pentru Copos și pentru eforturile lui de a menține Rapid în prima ligă. De Ioan și Victor ce să mai zic? Au salvat multe echipe din Divizia A. Păcat! Era o șansă ca venirea lui Popescu să schimbe fosilele din fotbalul românesc, așa Mircea Sandu va fi obligat să recandideze. E clar, fotbalul o va lua pe o pantă descendentă„.


UPDATE, ora 15:10: Cristi Dulca, antrenor Gaz Metan Mediaș: „Îmi pare rău… Am auzit sentințele. Sunt oameni din fotbal, care au investit și au oferit locuri de muncă”

 


UPDATE, ora 15:02: Ioan Niculae, patron Astra: Este absolut terifiant! Mulți dintre oamenii de afaceri se vor gândi mai bine de acum înainte dacă se merită să aduci bani de acasă ca să investești în fotbal”


UPDATE, ora 14:50: Jean Pădureanu, președinte de onoare Gloria Bistrița: „Nu pot vorbi acum. Încă sunt la spital. Bineînțeles că știu ce s-a întâmplat.”


UPDATE, ora 14:43: Răzvan Burleanu, candidat FRF: „Semnalul justiției a fost foarte clar, de curățenie. Alegerile vor avea loc și nu cred că se va încerca amânarea lor. Ar fi o lovitură de imagine negativă pe care România ar da-o pe plan extern. Acest subiect este în toată presa internațională, iar dacă am avea și o amânare a Adunării Generale am avea o problemă uriașă. Am auzit și eu zvonuri că s-ar dori amânarea Adunării Generale din cauza situației din Ucraina, dar România nu a declarat stare de război, meciul cu Argentina se joacă… Nu vreau să intru în toată această zvonistică.  Sunt încrezător că vom câștiga alegerile cu 80%”

 


UPDATE, ora 14:40: Ioan Niculaie, patron FC Brașov: „Îmi pare rău pentru George Copos, nu știu exact cu ce a greșit, dar știu că a investit foarte mult în clubul Rapid. Nu doresc nimănui așa ceva


UPDATE, ora 14:30: Gheorghe Chivorchian, candidat FRF: „M-aș fi așteptat ca lui Gică Popescu să i se fi menținut pedeapsa inițială cu suspendare.”


UPDATE, ora 14:22: Emerich Ienei, fost antrenor Steaua: Steaua va fi afectată de toată treaba asta. Acum ceva vreme le-a intrat patronul în închisoare, acum a intrat managerul. O să le fie greu fără Mihai Stoica. Era omul pe care jucătorii îl vedeau zilnic lângă ei, omul care făcea legătura între vestiar și conducere. Măsurile mi se par foarte grave pentru fotbalul românesc, mai ales acum, înaintea alegerilor. Mă refer la cei care au avut o treabă reală cu fotbalul, la Gică Popescu. Am rămas siderat, dar vreau să fac mențiunea că, din ce știu eu, Gică a plătit prejudiciul cauzat„.


UPDATE, ora 14:30: Daniel Pancu, jucător Rapid:Sunt dezamăgit total, mâhnit de ce s-a ntâmplat. O pată mare neagră pe fotbalul românesc și societate


Fostul internațional Florin Prunea, actualul președinte al CSMS Iași, le-a transmis un mesaj de susținere oamenilor de fotbal condamnați astăzi la închisoare.

„Ce poți să mai spui după o astfel de veste… Îmi pare foarte rău pentru ei, sunt persoane pe care le-am cunoscut personal. E o mare nenorocire, Doamne ferește! Le transmit să aibă multă putere, ei și familiile lor, să treacă peste aceste momente teribile”, a declarat Prunea. (Articol scris de Narcis POHOAȚĂ‚)


Toate pedepsele sunt cu executare, dar inculpații mai au o cale de recurs, în cazuri excepționale, susține fostul avocat al LPF, Cătălin Ciubotă. „Nu trebuie uitat că aceste hotărâri, deși executorii, mai suportă căi de atac. Sunt multe probe și martori în străinătate care pot interveni în această decizie. Încarcerarea celor condamnați se face astăzi„, a dezvăluit Ciubotă, la Sport.ro.

Acesta a explicat de ce pedepsele nu pot fi considerate ca fiind o surpriză, judecătorii fiind extrem de intransingenți în astfel de cazuri. „Nu este o mare surpriză, pentru că nu trebuie uitat un aspect: Curtea de Apel a mai avut o astfel de pronunțare. Era greu de crezut că această instanță și-ar fi încălcat propria practică.

Practic, le-ar fi dat o palmă judecătorilor care s-au pronunțat. Sunt condamnări foarte dure și sunt curios ce temei își au. Sunt convins că acest dosar nu se va termina aici. Este un dosar complex în care pot să apară foarte multe elemente chiar în căile extraordinare de atac. La CEDO nu poate fi atacată decizia, pentru că s-au respectat drepturile. Încarcerarea celor condamnați se face astăzi„, a mai spus avocatul.

Pe aceeași temă