Florin Talpan, un tiriplici umflat de suferința presei. Editorial de Gabriel Berceanu

Gabriel BERCEANU 27 Apr. 2023, 13:09 Opinii
Florin Talpan, un tiriplici umflat de suferința presei. Editorial de Gabriel Berceanu

Pentru extratereștrii picați în fotbalul nostru dintr-un OZN cu pilotul venit direct de la șpriț, Florin Talpan e un slujbaș al Armatei României care umple fantastic spațiul public din energia maladivă a propriilor iluzii de mărire, pe fondul suferinței presei sportive: suntem tot mai puțini, tot mai prost pregătiți, visând trafic mai des decât Escobar.

”Fâsuri” furioase

Există un loc și o liniște în care Florin Talpan pândește. Dincolo de activitatea lui juridică, pe care nu o abordez (ce le pasă extatereștrilor?), el este omul-reacție al zilelor noastre cumplite. Nu poate să apară o informație, adevărată sau falsă, nu pot trece două ore după o știre care să conțină cuvintele roș-albastru, FCSB, Steaua, Becali (treptat se iese din sfera asta strâmtă, urmăriți atent!), fără ca locul și liniștea relativă de unde pândește Talpan să nu se zguduie.

Deși sfertodoct, Talpan pleacă pe o combustie uluitoare și, spune lumea rea, apelează la un scrib din circuitul cazon care îi transformă în litere vârtejul neostoit. Iese un pseudo-comunicat, apoi Talpan inundă efervescent telefoanele presei cu reacția lui. De cele mai multe ori un ”fâs” ambalat furios, o verbalizare a frustrărilor complexe care îi zdruncină firea, prelungiri cu variațiuni ale disperării de a deveni CINEVA.

Comandant, general, președinte – toate au fost etichetele vremelnice ale năzăririlor care îi populează isteria. Le-a rotit, a acuzat, s-a înșurubat în povara frustrantei, mistuitoarei și imposibilei ascensiuni.

Pentru sine, nu pentru fotbal 

De la Orlando Nicoară la Peluza Sud și de la Cristi Borcea la Vasile Dâncu, cu Răzvan Burleanu, Ovidiu Burcă și Marcel Ciolacu pe parcurs, nimeni nu rămâne fără reacția lui Talpan. Când nu trimite, intră prin telefon.

Altminteri un tiriplici agitat cu voce stridentă în toiul delirului și cramponat în victimizările patriei lui de atlas medieval, îl bănuiesc pe Talpan că savurează chicotind bezmetic, într-o dubioasă solitudine, fervoarea propriului desant mediatic. Cel mult ”spamând” nevrotic pe whatsapp cu link-urile aparițiilor.

Cocktail de ridicol, presupusă seriozitate profundă și intervenționism prăbușit în caterincă, personajul Florin Talpan a devenit zarzavagiul nevrotic al pieței unde respirăm toți. Știm că a plecat gagica lui singură în vacanță în Grecia pentru că el avea termen în proces? Știm. Ce nu știm, dar eu îndrăznesc să mă hazardez spre un răspuns negativ, este dacă Florin Talpan iubește fotbalul, ca noi. Sau dacă măcar îi place.

Creația unui necaz 

Merg mai repede spre varianta în care, cu ani buni înainte de Steaua vs FCSB, a fost bântuit de setea propriului destin neîmplinit. Și doar s-a agățat cu fler de nevăstuică opărită de beleaua asta din fotbalul românesc (pe care, repet, nu cred că-l iubește), tocmai pentru a ieși din pântecul obsesiilor sale spre o platformă consolidată de condiția celui mai iubit sport din România.

A prins rana deschisă și s-a proțăpit în justițiar mânjindu-se teatral cu sângele real. Căci e o belea și e o rană, să fim drepți, ca echipa cu cei mai mulți suporteri români potrivit tuturor sondajelor să treacă prin ce trece, fie ea FCSB – Steaua și fără să fie FCSB – Steaua, dincolo de tot și toate!

Va veni intrarea în clasor? 

Când se va termina în justiție lupta, teoria ne spune că spațiul public ar trebui să înghită fără remușcări acest exponent al unui vulg deseori imaginar. Să intre în clasorul media alături de bona Magdei Ciumac, babele ”posedate” din recuzita lui Dan Diaconescu și alte savuros-toxice exemple. Vrea, oare, Talpan să se termine, indiferent de deznodământ, lupta în instanțe? Ce credeți?

Când se va fi isprăvit, o vreme îl vom mai auzi mocnind, tot pe fustele nedreptățirii. Pentru că va aștepta și va cere urlând postul, recunoașterea factuală, piedestalul pentru o trâmbițare continuată a vocației sale. Fie că vom avea un singur club, prin fuziune, fie că unul dintre Steaua și FCSB ar dispărea.

Noi suntem dresorii de tiriplici! 

Fără să știm, am creat un pui de Gigi Becali. Culmea, tocmai inamicul preferat al lui Florin Talpan! Prezent în tot ce mișcă prin înlesnirile noastre, reactiv până la greață și unic adept al propriei religii. Vrea lumea să știe reacțiile lui Talpan în ritm săptămânal, cel puțin? Aici e momentul pentru o discuție amplă.

Eu cred că vina ne aparține. Pentru că noi am augmentat un personaj conex al fotbalului, îl hrănim cerându-i reacții și publicându-i cuvintele când nici nu-i nevoie să le cerem. Noi am făcut și facem asta în piață, constant, apoi ne întrebăm dacă piața nu devine cumva devoratoare de tiriplici. Devine! Asta cred!

Este Florin Talpan purtătorul de cuvânt al CSA Steaua? Sunt mesajele lui legitimate de CSA Steaua? E un fost jucător, antrenor, arbitru, antrenor? Sau îl leagă de fotbal doar propria agendă?

Gabriel BERCEANU 27 Apr. 2023, 13:09 Opinii
Pe aceeași temă