Cât mai tragem targa pe uscat?

Mihai Andries 23 Jan. 2013, 11:49 Opinii
Cât mai tragem targa pe uscat?

Astăzi are loc la sediul FRF o ședință a Comitetului Executiv în care se va pune în discuție și sistemul competițional pentru sezonul 2013-2014 la nivel de ligi inferioare. Sau cel puțin așa s-a promis la Mogoșoaia, în cadrul întrunirii anuale cu cluburile de Liga a II-a și Liga a III-a.

Dacă în ceea ce privește Liga a II-a lucrurile sunt destul de clare pentru sezonul viitor, în sensul că se va merge pe două serii de 14 (nimic nou sub soare), punctul nevralgic al discuțiilor de azi va fi sistemul pentru Liga a III-a și asta deoarece situația devine dramatică pe zi ce trece. În momentul de față, la finalul turului mai erau doar 73 de echipe rămase din 78 înscrise oficial (nu am inclus pe Poli Timișoara II, deoarece era clar că nu va continua competiția), fiind pierdute pe drum pe rând CSO Plopeni, Sevișul Șelimbăr, FCM Huși, Oltchim și FC Cisnădie.

Seria a VI-a pe cale să devină turneu de pregătire

Pe lângă acestea, alte câteva echipe se gândesc la retur ca la o utopie din cauza problemelor financiare. Cea mai incredibilă situație este pe cale să se petreacă în seria a VI-a, rămasă deja în 10 echipe după ce Plopeniul a preferat să continue în Liga a IV-a, Sevișul a încercat o fuziune cu Voința Sibiu, iar Cisnădia a renunțat din motive sportive. În retur, seria riscă să debuteze cu doar 8 echipe, după ce Girom Albota a anunțat că fără banii de la Copos, pentru transferul lui Wallace, e în pericol să pună lacătul pe ușă, iar la Reghin s-a pus problema desființării încă de la finalul lui decembrie, după ce consilierii locali au anunțat că se va întrerupe finanțarea echipei din bani publici. Cu alte cuvinte, sunt șanse ca din retur, echipele din această serie să mai joace doar 7 meciuri și să aibă și o pauză de o lună între două meciuri!

Lista celor care se pregătesc să abandoneze competiția mai are și alte nume pe ea, pentru că Young Stars Panciu a anunțat că se va retrage din campionat, Rapid II a făcut-o deja, iar Domneștiul nu știe ce va face din retur, după ce a dat drumul aproape tuturor jucătorilor și ia în calcul desființarea din cauza sumelor prea mari cheltuite în anul trecut.

Cu soarta în mâna altora

Alte două echipe stau și ele în expectativă, urmând a fi afectate de mutările care vor avea loc la cluburile cu care au legături directe. Este vorba de Eolica Dobrogea, echipa constănțeană fiind pe cale să dispară după ce stafful tehnic și o parte din jucători au ajuns sau vor ajunge la Săgeata Năvodari, după preluarea acesteia de către un nou investitor. În cazul Eolicii se pune problema dacă mai are vreun rost să se țină această echipă, în condițiile în care oricum are o penalizare de două puncte în clasament și va rămâne fără jucători, singura alternativă fiind doar păstrarea ei de formă, ca un fel de satelit.

Cea de a doua echipă cu probleme este Flacăra Făget, lider al seriei a patra, până la sancționarea cu patru puncte pentru datorii față de foștii jucători. Colaborarea cu Marian Iancu, în urma căreia Flacăra s-a ales cu un pumn de tineri talentați care au apărat culorile Timișoarei în sezonul trecut, fie la echipa mare, fie la satelit. Din păcate, pe lângă datoriile care au dus la depunctarea echipei, Făgetul are serioase restanțe și la actualii jucători, înainte de Sărbători vorbindu-se de trei-patru salarii. În aceste condiții, Flacăra speră ca în retur să intre sub aripa protectoare a celor de la ACS Poli, care își doresc un satelit într-un eșalon mai puternic, în condițiile în care ACS Poli II nu a putut fi înscrisă decât la Municipiu, adică Liga a VI-a. În cazul în care cele două tabere nu ajung la un numitor comun sau echipa lui Vali Velcea renunță la idee până în vară, atunci Flacăra are mari șanse să abandoneze competiția.

Întârzierea reformei ucide lent competiția

Trăgând linie, un simplu calcul matematic ne dă un posibil retur cu mai puțin de 70 de echipe, față de 96 câte au fost la startul ediției trecute de campionat, adică o scădere de aproape 30%! Vinovată de această situație este și federația care a fost luată prin surprindere de problemele financiare ale echipelor din acest eșalon, afectate în mod direct de rezultatul alegerilor din vara lui 2012, atunci când noii aleși au renunțat să mai ajute cluburile sau nu au mai avut suportul consilierilor pentru a face asta. Așa s-a ajuns ca multe echipe să dispară peste noapte sau să prefere să continue la județ. Tot federația este cea care a prelungit agonia, în condițiile în care de câțiva ani a amânat reforma siteului competițional la acest nivel, ultima dată din cauza nevalidării statutului la timp!

Propunerea FRF: 4 serii de 18

În ședința de azi a Comitetului Executiv se va propune un nou sistem cu patru serii de câte 18 echipe. Din păcate, din punctul meu de vedere, noul sistem vine cu an prea târziu. El ar fi fost mult mai indicat a fi aplicat încă din sezonul actual, cu atât mai mult cu cât FRF a dat dovadă că are coloană vertebrală în vară, atunci când a refuzat să mai reprimească echipele retrogradate sau să acopere locurile libere cu echipe din Liga a IV-a dornice să joace în acest eșalon, dar care nu au prins barajul sau l-au pierdut pe teren.

Nu știu cât de eficientă va fi noua variantă, deoarece vor apărea discuții privind distanțele mai mari (deși ele au apărut încă de acum, dacă ne uităm la situația din seria a VI-a). Îmi asum criticile când o spun că din punctul meu de vedere, o reformă ideală ar trebui să cuprindă și ligile județene, acolo unde fiecare face cum îl taie capul. Unele județe de abia au 10 echipe în prima ligă, în timp ce altele au ajuns la fabuloasa cifră de peste 30 de echipe împărțite în două sau trei serii.

 

CUM VĂ‚D EU LUCRURILE? O LIGĂ‚ TAMPON ÎNTRE JUDEȚ ȘI LIGA A III-A

 

Articol de Mihai ANDRIEȘ
Foto de Marius ANGHEL

Mihai Andries 23 Jan. 2013, 11:49 Opinii
Pe aceeași temă