Ole, ole, așa-i un baraj de „C”

Mihai Andries 20 Jun. 2013, 12:00 Special

Când vii pentru prima oară la un meci de Liga a IV-a nu știi la ce să te aștepți. Știi doar că orice e posibil. Sunt șanse mari să vezi peste 30 de goluri, așa cum s-a întâmplat anul trecut în play-off-ul buzoian, sau să dai peste un localnic nemulțumit care intră cu toporul pe teren. S-a întâmplat și asta.

FC Pojorîta – Viitorul Târgu Frumos este meciul de promovare în Liga a III-a la care reporterii ProSport au ales să meargă ieri după-amiază. Criteriul luat în calcul pentru alegerea partidei: „Mergem la primul meci de pe listă!”. Partida s-a disputat la Dorohoi, pe un stadion de aproape 500 de locuri dotat cu fântână la marginea terenului. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest meci pentru oameni, ai nevoie de maximum cinci minute de stat la porțile arenei. Acolo sunt deja aproape 100 de inși care suflă până se înroșesc în vuvuzelele enervante care au devenit populare în timpul Mondialului din Africa de Sud. „Să dea Dumnezeu să batem. N-am mai fost la fotbal de când a picat echipa. Am venit acum, că avem șanse să promovăm”, spune un suporter de rezultat așteptând controlul jandarmilor.

„De ce nu putem să stăm aici?”

Prezența Jandarmeriei e curioasă pentru  fanii celor două echipe de județ. „Nu țin minte să-i mai fi văzut la vreun meci”, se miră oamenii care încearcă să își găsească un loc cât mai bun în tribună. Băieții în uniformă formează o zonă tampon, așa cum au văzut că se face la derby-uri. Inițiativa nu prinde, oamenii nu înțeleg: „Șefule, de ce n-avem voie să stăm aici, vine cineva?”. Vizibil iritat de numărul mare de nedumeriți, jandarmul începe să își piardă răbdarea. Se descarcă luând de braț un om care nu pare să aibă idee cum și, mai ales, de ce a ajuns pe stadion. Problemele sunt rezolvate la timp pentru sosirea personalităților. Prefecți, primari și alte figuri pe care oamenii le-au mai văzut pe postere în timpul campaniei. Și pentru că e vară și e și destul de cald, politicienii se răcoresc cu o baie de mulțime. Peste tot, indiferent de nivel, nimic nu îi satisface mai mult pe aceștia decâ privirile umile ale celor care i-au votat. Să înceapă fotbalul!

„Haide, hai, portarule!”

Ritmul e impus de „galbenii” din Pojorâta încă din start. Traducere: ei reușesc să degajeze cele mai multe mingi în terenul advers, iar când balonul e la firul destul de lung al ierbii se joacă un soi de „fugi, că-ți pun crampoanele pe genunchi”. „Ole, ole Pojorâta e în «C»” e scandarea preferată după ce un alt Ioniță, după cei doi de la Rapid, înscrie din penalty. Dar Pojorîta vine iar în «D», după ce Viitorul egalează. Prelungiri la Dorohoi! Sucevenii marchează și în prelungiri și pentru ei meciul se termină cu o horă la mijlocul terenului. „Ole, ole, Pojorîta joacă-n «C»” se aude iar, dar acum e cântat și de jucători.

FC POJORÂTA – VIITORUL TÂRGU FRUMOS 2-1 (1-0, 1-1) Ioniță 30 – pen., Nemeș 93 / Dodan 46

FC Pojorâta: Axinte – Tivodari, Nuțu, Prundean, Cherariu, Botezatu, Irimia, Ioniță, Nemeș, Lazăr, Movileanu. Antrenor: Dănuț Mândrilă. Au mai intrat: Ilie Cornel, Sârbu, Stroia, Iftimie.

Viitorul Târgu Frumos: Geoacaș – Rotaru, Chelaru, Beceru, Alexii, Davidoaia, Grigoraș, Chiper, Dodan, Despan, Scrab. Antrenor: Tiberiu Beceru. Au mai intrat: Guțu, Hauta.

Articol scris de Costin NEGRARU
Foto: Dan DUȚĂ‚

Mihai Andries 20 Jun. 2013, 12:00 Special
Pe aceeași temă