OFICIAL | Astra a fost retrogradată în ultima ligă din Giurgiu. Fosta campioană a României a abandonat Liga 3, iar rezultatele din acest sezon, numai eșecuri usturătoare, i-au fost anulate

Marius ANGHEL 20 Oct. 2022, 17:18 Liga 3
OFICIAL | Astra a fost retrogradată în ultima ligă din Giurgiu. Fosta campioană a României a abandonat Liga 3, iar rezultatele din acest sezon, numai eșecuri usturătoare, i-au fost anulate

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a luat act de sesizarea Departamentului Competiții din cadrul FRF privind retragerea echipei Astra din campionatul Liga 3 și a exclus formația condusă de președintele-delegat Marian Costea în ultima ligă a Asociației Județene de Fotbal (AJF) Giurgiu.

Conducerea fostei campioane a României din 2016 informase în această săptămână FRF și Comisie de Disciplină și Etică a FRF de retragerea din campionat, dând vina pe FIFA și FRF pentru situația în care a ajuns, în imposibilitatea de a legitima jucători.

Astra a suferit numai umilințe în acest sezon de Liga 3 în care retrogradase în vară, pierzând la scoruri de maidan, unele dintre jocuri neîncheindu-le, cum a fost cazul și în ultimul meci oficial disputat, 0-12 în deplasare la FC Pucioasa, în care arbitrul a fluierat finalul în minutul 47.

Toate rezultatele înregistrate de echipă în cele opt etape, numai înfrângeri, au fost anulate în urma acestui abandon, deoarece turul campionatului încă nu s-a încheiat.

Astra, exclusă din Liga 3. Toate rezultatele înregistrate în acest sezon, anulate

Deoarece retragerea Astrei are loc înainte de finalul turului campionatului în curs, regulamentul impune anularea rezultatelor înregistrate de echipă până în acest moment, astfel că adversarele care au jucat contra trupei din Giurgiu pierde punctele obținute și golaverajul.

Dacă retragerea ar fi avut loc după etapa din weekend, ultima a turului, atunci aceste rezultate din primele nouă runde ar fi rămas, iar din retur adversarii urmau să câștige la ”masa verde” contra Astrei, cu 3-0.

În etapa a 9-a, Astra trebuia să joace acasă cu FCSB 2, vineri, de la ora 15:00.

În etapa a 2-a, Astra nu a organizat meciul de pe teren propriu cu SC Popești Leordeni, tot din cauza faptului că nu avea suficienți jucători pentru a disputa partida. Pe acela l-a pierdut la ”masa verde”, cu 0-3, iar acum, cu FCSB 2, s-ar fi aflat la a doua neprezentare în campionat și ar fi fost exclusă oricum din competiție de FRF.

”În temeiul art. 79/8 din RD coroborat cu art. 14/1 din RD, AFC Astra se sancționează cu Retrogadarea în ultima categorie competițională organizată de AJF pe teritoriul căreia își are sediul clubul AFC Astra”, a sunat decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF în ședința din data de 19 octombrie 2022.

84 de goluri primite și niciunul marcat în Liga 3 pentru Astra

În acest sezon, Astra a întregistrat următoarele rezultate: 0-10 la Real Bradu, 0-6 la SC Popești Leordeni (Cupa României, meci oprit în minutul 25, după ce se începuse în opt jucători și doi s-au dat loviți, 0-3 cu SC Popești Leordeni (nedisputat și pierdut la masa verde), 0-3 la ACS Muscelul Câmpulung Elite, 0-13 cu CS Dinamo, 0-19 la CS Tunari, 0-12 cu Unirea Bascov, 0-6 la Flacăra Moreni și 0-12 la FC Pucioasa. Aceste rezultate vor fi anulate de către FRF în urma acestui abandon al Astrei.

Acest meci din urmă, desfășurat vinerea trecută, a fost oprit de arbitru în primul minut după ce a început repriza a doua, când un jucător al Astrei s-a dat lovit și echipa a rămas în șase jucători. La pauză, patru dintre cei 11 titulari, atâția câți a avut Astra pe foaia de arbitraj, au acuzat subit dureri de burtă și nu au mai dorit să continue meciul. Atunci s-a încercat o discuție cu căpitanul echipei, kosovaro-belgianul Emir Umit, însă s-a constatat că aceste este un jucător român care evolua pe fals sub numele lui Umit. Emir Umit s-a despărțit în vară de Astra și se află în Belgia.

Și alți jucători au evoluat pe fals pentru Astra, și în acest meci, dar și în cele anterioare. Din informațiile Liga2.ro, adversarilor li se transmitea de către oficialul Astrei care însoțea echipa să nu conteste jucătorii trimiși pe teren fiindcă oricum vor câștiga. În plus, erau amenințați că dacă vor înscrie prea multe goluri împotriva Astrei jucătorii se vor da loviți și meciul va fi oprit. Exact ceea ce s-a întâmplat atât la SC Popești Leordeni, cât și acum, cu FC Pucioasa.

Retragerea Astrei din competiție îi aduce retrogradarea în ultima ligă a județului Giurgiu.

Astra este campioana României în 2016, câștigătoarea Cupei României în 2014 și dublă deținătoare a trofeului Supercupa României, în 2014 și 2016.

În 2022, sub conducerea președintelui-delegat Marian Costea, Astra a disputat 18 meciuri oficiale, 9 în Liga 2 și 9 în Liga 3, și au fost înregistrate 18 înfrângeri. Echipa din Giurgiu a înscris 7 goluri, toate când era în Liga 2, și a primit nu mai puțin de 117 goluri (33 în Liga 2 și 84 în Liga 3).

Astra informase FRF să se retrage din Liga 3

”Având în vedere faptul că FIFA, prin comisiile jurisdicționale și administrație ne-au impus sancțiunea interdiției de a transfera jucători, clubul a ajuns în situația de a nu își putea contitui lotul de jucători, la aceasta contribuind și faptul că unii jucători au preferat să plece la alte echipe.
Precizăm că asociația noastră se află în procedură de reorganizare judiciară, iar sumele pe care FIFA le reclamă a fi plătite către jucătorii Sebastien Wutrich, Yann Boe-Kane, Lamanje Abdel Aziz Ngapout, Mattia Montinu nu mai sunt datorate de club, deoarece aceștia nu au formulat cerere de admitere a creanțelor în conformitate cu dispozițiile Legii nr.85/2014, în vederea înscrierii la masa credală. Ca urmare, ne aflăm în situația ingrată de a nu putea ieși din acest impas, deși nu datorăm sumele reclamate, nu putem scăpa de sancțiunea impusă abuziv de FIFA și, astfel, suntem în situația de a nu avea un lot complet de jucători, astfel încât să putem susține participarea în campionatul intern.
Având în vedere situațiile descrise mai sus, vă învederăm faptul că menținerea sancțiunilor FIFA sunt contrare dispozițiilor Legii nr. 85/2014 și implicit a Hotărârii judecătorești nr. 215/202 din 26.08.2022 de aprobare și confirmare a planului de reoganizare juridică, al AFC Astra Giurgiu pronunțată de Tribunalul Giurgiu în Dosarul de insolvență nr. 1541/122/2021.
Aceste aspecte de încălcare a legislației românești, cât și ale legislației europene din domeniul insolvenței au fost aduse la cunoștință FIFA și FRF în nenumărate rânduri, iar menținerea sancțiunii de interdicție la transferuri poate conduce la declanșarea procedurii falimentului.
În aceste condiții, ne vedem nevoiți să solicităm RETRAGEREA din Campionatul Național LIGA a III-a, pe care o înaintăm și Comisiei de disciplină a FRF pentru a constata retragerea, în drept ne întemeiem cerea de dispozițiile art. 79.8 din Regulamentul disciplinar”, a sunat scrisoarea semnată, cu ”deosebită considerație”, de Anton Țigănuș și Radu Țigănuș, ca administratori judiciari, și Petrică Buduru, ca administrator special al Astrei, către Răzvan Burleanu (președinte FRF), Radu Vișan (secretar general FRF), Adrian Stângaciu (șef serviciu juridic) și Dan Cernat (președinte Comisia de Disciplină a FRF).

Noul clasament al Seriei a 4-a a Ligii 3 în urma anulării rezultatelor Astrei:

1. CS Tunari 7 5 0 2 19-4 15 puncte
2. SC Popeşti Leordeni 7 4 1 2 12-9 13
3. CS Dinamo Bucureşti 7 4 0 3 17-15 12
4. FCSB 2 8 3 1 4 19-17 10
5. Flacăra Moreni 7 3 1 3 9-11 10
6. Unirea Bascov 7 3 1 3 12-15 10
7. Real Bradu 7 3 1 3 10-21 10
8. FC Pucioasa 7 2 2 3 11-8 8
9. ACS Muscelul Câmpulung Elite 7 1 1 5 5-14 4

*primele patru clasate la finalul sezonului regular merg în play-off, iar restul formațiilor vor evolua în play-out.

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/vestea-momentului-despre-falimentul-fostei-campioane-a-romaniei-omul-care-a-contribuit-decisiv-la-performantele-clubului-face-anuntul-trist-e-sfarsitul-fenomenului-astra-giurgiu-ioan-nicul-19540447

https://liga2.prosport.ro/liga-3/capat-de-drum-si-de-umilinte-pentru-astra-clubul-campion-al-romaniei-in-2016-a-anuntat-federatia-ca-se-retrage-din-liga-3-si-da-vina-pentru-aceasta-situatie-pe-fifa-si-frf-19250021

Marius ANGHEL 20 Oct. 2022, 17:18 Liga 3
Pe aceeași temă