Ministerul Tineretului și Sportului explică situația statutului FRF: „Nu am refuzat și nici nu am revocat avizul”

Marius ANGHEL 07 Jul. 2014, 15:41 Special
Ministerul Tineretului și Sportului explică situația statutului FRF:**

UPDATE 19:00:  O sursă din minister a explicat situația pentru ProSport: „Noi nu aveam cum să ne opunem. A avut loc un aviz consultativ. Noile modificări ale statutului vor merge la Tribunal. Acesta este pasul normal. Dacă Tribunalul este de acord cu modificările statutului, atunci acestea vor fi acceptate. Au primit acceptul de la UEFA. Burleanu a trimis corespondența dintre el și oficialii de acolo. Repet: am avut doar o discuție de principiu astăzi. Am trimis la Tribunal. Noi nu ne putem opune unei organizații precum FRF, e de drept privat”.

A apărut și o clarificare pe site-ul Ministerului Tineretului și Sportului:

„În vederea clarificării informațiilor false apărute în mass-media cu privire la avizul pentru modificarea statutului Federației Române de Fotbal (FRF) Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) face următoarele precizări: Conform prerogativelor legii Educației Fizice și a Sportului (69/2000), în urma solicitării FRF, după analiza dosarului și în baza legislației în vigoare, MTS a eliberat  avizul nr. 01 din data de 1.07.2014 care prevede modificarea statului federal. În baza acestora, reiterăm faptul că MTS, respectiv Ministrul Gabriela Szabo, nu a refuzat și nu a revocat avizul pentru modificarea statutului FRF”


UPDATE 17:06:  Proprietarul clubului FC Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, a declarat, luni, agenției MEDIAFAX, că Ministerul Tineretului și Sportului a acordat inițial avizul pentru modificarea statutului Federației Române de Fotbal la 1 iulie, însă astăzi l-a revocat.

„Ministerul acordase avizul pentru modificarea statutului, dar l-au dat fără să îl analizeze în amănunt. Păi federația a depus dosarul cu modifăcările luni (n.r. – 30 iunie) și marți MTS-ul a dat avizul. Cum să dai un aviz pentru modificarea unui statut după o zi pe alta? Iar vineri ministrul a dat ordin să se ia la puricat toate documentele din dosarul FRF și ce au găsit acolo s-au îngrozit. Azi ministerul a revocat avizul, așa că în momentul ăsta în vigoare este statutul vechi, cel cu articoul 54 (n.r. – referitor la dreptul de promovare al unui club), a explicat Adrian Mititelu.

El a menționat că în urma deciziei MTS de luni CS Universitatea Craiova nu poate evolua în ediția 2014-2015 a Ligii I. „CSU nu are cum să joace în Liga I. Este o ilegalitate care se perpetuează la nesfârșit cu această echipă. Și chiar dacă FRF primea avizul de la MTS, tot nu putea juca. Asta pentru că modificările statutului intră în vigoare începând după o decizie a instanței, iar procedurile astea juridice pot dura și trei-patru luni”, a spus patronul FC Universitatea Craiova.

Adrian Mititelu se află de mai mulți ani în conflict cu FRF ca urmare a dezafielierii clubului FC Universitatea Craiova, dar și cu autoritățile locale care au decis retragă sprijinul acordat grupării sale și să înființeze o altă echipă, CS Universitatea Craiova.

O sursă federală a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că MTS a refuzat acordarea avizului necesar pentru modificarea statutului Federației Române de Fotbal, astfel că toate schimbările aprobate de Adunarea Generală Extraordinară din 28 iunie sunt lovite de nulitate.

În schimb, departamentul juridic al FRF susține că federația a primit avizul MTS pentru înregistrarea noului act aprobat în 28 iunie.

Până la ora transmiterii acestei știri, oficialii MTS nu au putut fi contactați.


 

UPDATE 16:46: Departamentul juridic al FRF susține că a depus la Ministerului Tineretului și Sportului toate actele necesare pentru modificarea statutului federației, conform deciziei Adunării Generale Extraordinare, și că a primit avizul MTS pentru înregistrarea noului act aprobat în 28 iunie.

„FRF a depus toate actele necesare pentru obținerea avizului și l-a primit. Avem avizul necesar pentru modificarea statutului”, se arată într-un răspuns al Departamentul juridic al FRF, acordat, luni, la solicitatea MEDIAFAX.

Până la ora transmiterii acestei știri, oficialii MTS nu au putut fi contactați.


 

Hotărârile Adunării Generale Extraordinare din 28 iunie:

  • afilierea permanentă a CS U Craiova, cu toate drepturile care decurg din ROAF, inclusiv promovarea;
  • invalidarea contractului de președinte de onoare al lui Mircea Sandu. „Nașul” a pierdut astfel privilegiile votate în martie;
  • aprobarea membrilor Comisiei de Cenzori;
  • aprobarea noului Statut FRF. Una dintre modificările importante a constat în faptul că președintele federației poate avea maximum trei mandate, față de un număr nelimitat, cum era până acum. De asemenea, articolul 54 din Statut, care-i interzicea unei echipe dreptul de promovare dacă nu are o vechime de minimum trei ani, a fost eliminat. Beneficiară directă, CSU Craiova. „Craiolguța” a primit astfel girul participării în Liga 1, deși a fost înființată anul trecut;
  • administrarea bazei sportive de la Mogoșoaia de către președintele FRF sau de o persoană împuternicită de acesta. Până în acel moment, administrator fusese Mircea Sandu;
  • SC Poli Timișoara, echipă aflată în proprietatea lui Marian Iancu, a rămas afiliată la FRF. S-a evitat astfel apariția unui caz „Universitatea Craiova 2″, în urma căruia federația ar fi fost obligată la plata unor despăgubiri de milioane de euro.

 

Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a refuzat acordarea avizului necesar pentru modificarea statutului Federației Române de Fotbal, astfel că toate schimbările aprobate de Adunarea Generală Extraordinară din 28 iunie sunt lovite de nulitate, a declarat pentru MEDIAFAX o sursă federală.

„Modificările la statutul FRF nu au primit avizul MTS. Conform legii, în aceste condiții, modificările efectuate în Adunarea Generală din 28 iunie sunt lovite de nulitate în totalitate. Acum este nevoie de convocarea unei noi Adunări Generale. Probabil că în Comitetul Executiv din 11 iulie se va decide convocarea Adunării Generale Extraordinare pentru rezolvarea situației”, a declarat pentru MEDIAFAX sursa citată.

Conform articolului 36, alineatul 4, din Legea 69/2000, a Educației Fizice și Sportului, „modificarea statutelor sau actelor constitutive ale federațiilor sportive naționale este supusă procedurilor prevăzute de lege, după ce s-a obținut avizul expres al Ministerului Tineretului și Sportului”.

Alineatul 6 al aceluaiși articol de lege precizează faptul că „înființarea federațiilor sportive naționale sau modificarea statutelor și a actelor constitutive ale acestora, fără respectarea dispozițiilor alin. (1) și (4), este nulă de drept”.

Una dintre propunerile importate făcute de noua conducere a FRF și aprobată de AG extraordinară se referă la eliminarea articolului 54 din Statutul FRF, care prevedea, la punctul 2, că „pentru a promova într-un eșalon competițional superior calitatea de membru afiliat al unui club trebuie să aibă o durată – în momentul începerii sezonului competițional următor – de cel puțin trei ani consecutiv”.

CS Universitatea Craiova, club susținut de Primăria Craiova și care a evoluat prima dată în Liga a II-a, sezonul trecut, a obținut promovarea din punct de vedere sportiv și a primit licența pentru Liga I, dar nu respectă articolul 54 din Statutul FRF.

Contactat de MEDIAFAX, secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, a refuzat să comenteze decizia Ministerului Tineretului și Sportului.

Articol scris de Adrian ȚONE și Marius ȚONE (Mediafax)

Marius ANGHEL 07 Jul. 2014, 15:41 Special
Pe aceeași temă