LPF2 anunță un acord de principiu pentru transmiterea meciurilor din Liga 2. Momentan, nu se știe suma finală

Mihai Andries 26 Sep. 2014, 12:12 Special
LPF2 anunță un acord de principiu pentru transmiterea meciurilor din Liga 2.** Momentan, nu se știe suma finală

Biroul Executiv al LPF2 a anunțat azi într-un comunicat trimis pe adresa Liga2.ro că negocierile pentru transmiterea meciurilor din Liga 2 la TV au intrat în linie dreaptă, fiind foarte aproape de a ajunge la un acord pentru semnarea unui contract pe trei ani.

„Biroul Executiv al LPF2 informează pe această cale cluburile din Liga 2 că negocierile pentru drepturile TV au intrat în linie dreaptă și suntem aproape de semnarea unui acord pentru un contract pe 3 ani. Singura problemă care a mai rămas este valoarea contractului. Televiziunea, cu care discutăm și care și-a dat acordul de principiu privind faptul că își doresc să transmită meciurile din Liga 2, mai are nevoie de acceptul Consiliului de Administrație al companiei privind suma cerută de noi – adică 100.000 de euro de echipă sau negocierea acesteia.

Ieri, Comitetul Director al televiziunii și-a dat acordul pentru încheierea contractului privind drepturile TV, iar acum așteptăm și răspunsul Consiliului de Administrație care va veni cel mai probabil spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Biroul Executiv al LPF2″

DigiSport în pole position

Vă reamintim că pe 24 august, la Tărlungeni, a avut loc o ședință a Biroului Executiv al LPF2, prilej cu care au participat și reprezentanții cluburilor afiliate, dar și ai firmei International Sport Management. În urma discuțiilor purtate, firma ISM a fost mandatată să facă un studiu de piață pentru a găsi potențiali clienți interesați de drepturile TV din eșalonul secund. Răspunsul urma să fie dat pe 15 septembrie și, din informațiile obținute de Liga2.ro, se pare că televiziunile interesate au fost DigiSport și DolceSport. Dacă ne luăm și după declarațiile date de Auraș Brașoveanu, președintele LPF2, în urmă cu câteva zile, trustul RDS-RCS este în pole-position la această oră, chiar dacă unul dintre vicepreședinți, Ionuț Ivan, făcea referire la DolceSport.

LPF2 negociază sume egale pentru cluburi

Sezonul 2014-2015 a adus o premieră în ceea ce privește televizarea meciurilor, fiind primul după foarte mulți ani când nu s-a transmis nimic pe posturile naționale. Așa s-a ajuns la inedita situație din runda de debut, atunci când toate meciurile au avut aceeași zi și oră de start oficiale, adică sâmbătă de la 11:00.

LPF2 încearcă în acest sezon ceva ce anii trecuți a fost imposibil de realizat, negocierea drepturilor TV la comun, fiecare club urmând să primească aceeași sumă. Ideea nu este nouă, dar în ultimele ediții de campionat au existat cel puțin două-trei cluburi „rebele” care au pus interesul propriu pe primul plan și au negociat înțelegeri separate cu televiziunile. Așa s-a ajuns la sume (neoficiale) mai mult decât generoase pentru acest nivel, gen 70.000 de euro pentru Rapid sau 90.000 de euro pentru CS U Craiova. Comparativ, în urmă cu două sezoane, au fost cluburi care și-au cedat drepturile TV pentru 1.500 de euro de meci.

FRF a promis sume mai mari

Rămâne de văzut care va fi poziția FRF după semnarea contractului pentru drepturile TV, în condițiile în care forul federal a anunțat la țintarul Ligii 2 desfășurat în august că avea o ofertă mai bună pentru eșalonul secund, care presupunea o licitație așa cum s-a procedat și la Liga 1. Însă, problema majoră o constituie faptul că drepturile TV nu mai aparțin forului federal de câteva sezoane, ci cluburilor, fapt dovedit și de vânzarea acestora în particular, către televiziunile interesate.

Sezonul 2015-2016, atuul din mâneca LPF2

În momentul de față suma de 100.000 de euro pentru fiecare club nu este justificată de nivelul actual al competiției, însă negocierea pe trei ani a drepturilor, așa cum se discută acum de către LPF și televiziunile interesate dă altă nuanță. Asta deoarece în sezonul viitor vor pica șase echipe din Liga 1, astfel că nivelul competiției va crește simțitor și justifică prețul.

O simplă privire asupra clasamentului primului eșalon arată că, în acest moment, pe locurile care duc spre Liga 2 se află echipe precum CS U Craiova și Pandurii, dar și Oțelul, Viitorul, Chiajna și CSMS Iași, dar oricând nume gen Rapid sau U Cluj pot intra în hora retrogradării, mai ales că mai avem 26 de etape de campionat.

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 26 Sep. 2014, 12:12 Special
Pe aceeași temă