La Râmnicu Vâlcea ar putea apărea o școală de fotbal: „Șansele sunt mici, bugetul e de câteva milioane de euro”

Marius ANGHEL 01 Oct. 2012, 17:51 Special
La Râmnicu Vâlcea ar putea apărea o școală de fotbal:**

La recomandarea lui Sergiu Radu, antrenorul echipei Hidroelectra Râmnicu Vâlcea, Narcis Enăchescu participă la un proiect pentru copii și juniori în Germania, Franța și Olanda, alături de mai mulți antrenori si sponsori nemți. Aceștia vor să investească în deschiderea unor școli de fotbal private în Romania sau Polonia si într-un sistem de impresariat pentru juniori. Se caută parteneriate și colaborări viabile pe perioade lungi de timp, antrenori foarte bine pregătiți și zone cu potențial de selecție pentru copii și juniori.

„Am văzut mai multe centre de fotbal de copii și juniori din cele trei țări, unde am urmărit mai multe antrenamente la grupe diferite de vârstă, organizarea cluburilor, infrastructura, gradul de pregătire al antrenorilor, sistemele de joc. Am fost impresionat de nivelul la care s-a ajuns în ceea ce privește selecția, pregătirea si promovarea copiilor si juniorilor în fotbalul din cele trei țări. În primul rând, sportul de masă din care cluburile îți selecționează viitorii fotbaliști este extrem de dezvoltat. În grădinițe si scoli copiii au zilnic ore de educație fizică sau activități sportive. În fiecare cartier sunt terenuri de sport, piste de alergare, iar parcurile sunt pline de copii care fac sport. Infrastructura e la superlativ. Toate cluburile beneficiază de zeci de terenuri de joc și antrenament, săli de sport, terenuri cu nisip, sintetice, terenuri poligon, terenuri pentru portari, bazin de înot, bazin de recuperare, sala forță, pistă de alergare” spune tânărul tehnician.

Narcis Enăchescu dă ca exemplu Germania. „Un exemplu concludent este sistemul din Germania, unde identificarea si promovarea talentelor e ca o datorie de baza a Federației. În 2006 a început un program intitulat „DRUMUL LUNG SPRE SUCCES ” condus de fostul mare jucător Mattias Sammer. Selectia si formarea se desfășoară pe mai multe etape: 3-6 ani, 7-11 ani, 12-15 ani , 16-19 si 20-21. Programul a început prin educarea a 20 000 de profesori de școală în realizarea de sesiuni de fotbal în sala de gimnastică sau pe terenul de sport. Mai mult de 20 000 de scoli au primit pachete starter(mingi,echipament sportiv,materiale sportive etc). S-au construit 1000 de terenuri de fotbal. Numai în 2007-2008 bugetul pentru acest program a fost de 61 milioane de euro. Academiile de fotbal sunt clasificate pe stele și finanțate în funcție de categoria acordată. Acestea mai primesc și de la UEFA 4 milioane de euro anual. Școlile de fotbal trebuie să îndeplinească 18 criterii pentru a fi finanțate. Toate echipele operează pe o filozofie bine definită și coerentă și un sistem tactic identic. În tot acest concept, antrenorii sunt cheia. Sistemul în care se joaca e de neimaginat în Romania: liga 1-18 echipe,liga 2 – 18 echipe, liga 3 -20 echipe,liga 4 – 5 serii de 20 echipe,liga 5 – 14 serii de 18 echipe,liga 6 -38 de serii de 20 echipe, liga 7 – 110 serii de 16 echipe, liga 8 – 262 de serii de 18 echipe,liga 9 – 503 serii de 14 echipe, liga 10 – 691 de serii de 14 echipe”.

Enăchescu crede că șansele de a atrage un astfel de proiect la Vâlcea sunt reduse. „Suntem foarte departe de ceea ce se întâmplă în campionatele puternice și ne vom îndepărta din ce în ce mai mult. La noi în școli se face sport foarte puțin, se desființează echipe și baze sportive , nu se investește în copii și juniori, nu se lucrează cum ar trebui,copiii și părinții nu au educație sportivă, sistemul după care se joaca la noi nu e cel normal etc. Singurul atuu al nostru e talentul nativ al copiilor. Prin acest proiect încercăm înființarea unei școli de fotbal în România în zona Vâlcea, dar șansele unor parteneriate serioase sunt foarte mici. Bugetul pentru un asemenea proiect e de câteva milioane de euro. Proiectul trebuie sa cuprindă câteva hectare de teren,hotel,cantină,12 terenuri de joc și antrenament, sală, bazin, parteneriat cu o școală. Vom vedea în primăvară dacă se poate realiza”.

Articol scris de Adi Georgescu

Marius ANGHEL 01 Oct. 2012, 17:51 Special
Pe aceeași temă