Academia Hagi a dat 19 jucători loturilor naționale numai în 2012

06 Mar. 2012, 11:34 Juniori

Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” continuă să rămână principalul furnizor de jucători pentru loturile naționale. În doar două luni scurse din 2012 gruparea constănțeană a avut 19 jucători angrenați în activitățile loturilor naționale U20, U19, U18, U17 și U16.

Naționala U20 a României, pregătită de Emil Săndoi, a avut un stagiu de două săptămâni în Antalya, dar și mai multe meciuri de verificare. Printre jucătorii convocați s-au numărat și patru jucători ai Academiei Hagi: Romario Benzar, Alin Cârstocea, Alexandru Buzbuchi și Cristian Gavra. Ultimii doi sunt încă juniori, însă evoluțiile lor din ultima perioadă l-au determinat pe Emil Săndoi să-i promoveze în anticamera lotului de tineret.

Alexandru Buzbuchi și Cristian Gavra au fost convocați și la lotul U19, unde selecționerul Ovidiul Stîngă l-a mai chemat și pe un alt component al Academiei Hagi, Rajmond Balint. Stîngă a organizat un stagiu de pregătire la Mogoșoaia (22-25 februarie) pentru a se edifica în privința lotului cu care va aborda Turul de Elită al Campionatului European din 2012. Pentru a ajunge la turneul final, România U19 va trebui să câștige, în perioada 25-30 mai, grupa de calificare din care mai fac parte Ungaria, Germania și Serbia (gazda turneului).

În același interval (22-25 februarie) a organizat un stagiu de pregătire și selecționerul lotului național U18, Adrian Văsâi, în perspectiva campaniei europene pe care echipa sa o va demara în toamnă. Printre jucătorii convocați s-au numărat cinci componenți ai Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi”: George Șerban, Ionuț Puțanu, Bogdan Țîru, Bogdan Mitache și Gabriel Iancu. România U18 va participa în luna octombrie la primul tur de calificare la Campionatul European, unde va lupta cu Scoția (gazda turneului), Elveția și Armenia pentru cele două locuri calificante la Turul de Elită.

După aceste acțiuni ale loturilor U19 și U18, Ovidiu Stîngă și-a definitivat lotul pentru turneul internațional pe care România U19 îl va întreprinde între 12-17 martie, în Italia, unde va întâlni pe Lazio Roma, Croația U19 și Anglia U19. Din lotul convocat fac parte șapte componenți ai Academiei Hagi: Alexandru Buzbuchi, George Șerban, Ionuț Puțanu, Bogdan Țîru, Bogdan Mitache, Gabriel Iancu și Cristian Gavra.

Naționala U17 a României, pregătită de Cristian Sava, va susține, pe 7 și 9 martie, două meciuri test cu echipa similară a Bulgariei. Cristian Sava și-a convocat jucătorii la Mogoșoaia pe 1 martie, iar clubul cel mai bine reprezentat este Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”, care dă șase jucători pentru această acțiune: Mihai Bălașa, Robert Hodorogea, Bogdan Vasile, Alexandru Târnovan, Ionuț Vînă, Daniel Gheorghe și Răzvan Marin. Acesta din urmă este cu un an mai mic decât restul coechipierilor săi, însă Cristian Sava l-a remarcat la acțiunile lotului U16 și l-a promovat la o grupă superioară de vârstă.

Și lotul național U16 s-a reunit în debutul acestui an în perspectiva „botezului” european pe care echipa condusă de Lucian Marinof îl va avea în această toamnă. România U16 a avut un stagiu de pregătire la Mogoșoaia (19-22 februarie), trei dintre jucătorii convocați fiind de la Academia Hagi: Cătălin Toriște, Răzvan Marin și Andrei Ludușan. România U16 va debuta în preliminariile Campionatului European în perioada 29 septembrie – 4 octombrie 2012. Echipa lui Lucian Marinof va participa la primul tur de calificare la Campionatul European, unde va lupta cu Macedonia (gazda turneului), Irlanda și Suedia pentru cele două locuri calificante la Turul de Elită.

Înființată în 2009 cu scopul de a iniția, forma, dezvolta și pregăti jucători pentru performanță la cel mai înalt nivel, Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” culege deja primele roade. În mai puțin de trei ani gruparea constănțeană a devenit principala sursă de alimentare cu jucători pentru echipele naționale ale României. Întâmplător sau nu, s-a simțit un reviliment la nivelul loturilor naționale de juniori în ultimii doi ani, exemple în acest sens calificările le turneele finale ale Campionatelor Europene din 2011 pentru loturile U19 și U17, precum și victorii obținute contra unor forțe ale Europei ca Italia (U19, 2-1 în octombrie 2011) sau Rusia (U17, 2-1 în martie 2011).

Sursa: Academia Hagi

06 Mar. 2012, 11:34 Juniori
Pe aceeași temă