Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate pentru 2021. Anunțul Comitetului Internațional Olimpic și ce spun Mihai Covaliu și Gabriela Szabo despre această decizie

Marius ANGHEL 24 Mar. 2020, 17:59 Special

S-a luat o nouă decizie importantă la nivel sportiv din cauza pandemiei de coronavirus. După amânarea cu un an a Campionatului European de fotbal, din 2020 pentru 2021, mai nou, și Jocurile Olimpice de la Tokyo, care urmau să aibă loc în această vară, 24 iulie – 9 august, au fost reprogramate pentru anul viitor. La JO va participa și naționala de fotbal a României.

Comitetul Internațional Olimpic a confirmat, marți, printr-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus, la finalul unor discuții între președintele CIO, Thomas Bach, și premierul Japoniei, Shinzo Abe, anunță Agerpres.

„În circumstanțele actuale și bazându-ne pe informațiile oferite de Organizația Mondială a Sănătății, președintele CIO și prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediția a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicați în Jocurile Olimpice și a comunității internaționale.

Liderii au ajuns la un acord că Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi un far de speranță în lume în aceste vremuri tulburi, iar flacăra olimpică poate deveni lumina de la capătul tunelului în care se găsește lumea în prezent. Astfel, s-a stabilit ca flacăra olimpică să rămână în Japonia, dar și ca Jocurile să își păstreze denumire de Jocurile Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020″, se arată în comunicat.

La teleconferință au participat, pe lângă președintele CIO, Thomas Bach, și prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, președintele Comitetului de organizare Tokyo 2020, Yoshiro Mori, ministrul Jocurilor Olimpice, Seiko Hashimoto, guvernatoarea de Tokyo, Yuriko Koike, președintele Comisiei CIO de coordonare a Jocurilor, John Coates, directorul general CIO Christophe De Kepper, și directorul executiv la Jocurilor Olimpice, Christophe Dubi.

Diverse federații sportive și comitete olimpice naționale au făcut presiuni asupra CIO în ultimele zile pentru a accepta amânarea Jocurilor și au amenințat că nu își vor trimite reprezentanți dacă vor fi respectate datele prevăzute.

Mihai Covaliu, președinte COSR: „Era ceea ce ne așteptam”

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a declarat, pentru Agerpres, că se aștepta la anunțul privind amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

„Era ceea ce ne așteptam, practic era o chestiune de zile, de ore până să se anunțe această decizie. E bine că a venit în momentul acesta, pentru a nu mai da loc la interpretări și pentru a da posibilitatea sportivilor și celor care îi conduc pentru a-și reevalua planurile de pregătire, strategia. Noi astăzi am avut o primă ședință a Comisiei Tehnice olimpice pentru sportul de performanță, au făcut câteva recomandări pe care le vom trimite federațiilor sportive naționale, urmând a începe acest dialog vizavi de decizia de amânare a Jocurilor Olimpice”, a declarat Covaliu.

Oficialul COSR a precizat că federațiile sportive vor trebui în perioada următoare să-și reanalizeze obiectivele propuse pentru Jocurile Olimpice. „Dintre recomandări, în primul rând este vorba de pregătirea sportivilor, a celor calificați și a celor în curs de calificare. Avem nevoie de o regândire a strategiei până anul viitor. Trebuie știm dacă fiecare federație își menține obiectivul, dacă își reevaluează acest obiectiv și fiecare federație ce obiectiv are în perioada următoare, pe termen scurt și după aceea să vedem un plan pe termen lung. După anunțul președintelui Iohannis de astăzi, situația oricum devine, hai să nu-i spunem stresantă, dar devine foarte serioasă. Trebuie să respectăm aceste cerințe, pentru că, după cum vedeți, numărul de cazuri crește în România și eu cred că avem datoria fiecare dintre noi să fim disciplinați, că respectăm aceste măsuri, atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru”, a mai spus Covaliu.

Gabriela Szabo: „Visul sportivilor se năruie. Îmi este teamă de viitor, mai ales că domeniul nostru, al sportului, este cel mai afectat în acest moment”

Visurile sportivilor se năruie, după o muncă și antrenamente titanice, e de părere Gabriela Szabo, campioană olimpică la atletism și multiplă medaliată la toate competițiile majore, într-o intervenție la RFI. Szabo precizează însă că prioritară este sănătatea sportivilor și a spectatorilor.

„De câteva zile sunt extrem de bulversată de tot ce se întâmplă la nivel internațional cu această pandemie și cât de agresivă este. De o săptămână și ceva lucrez și eu de acasă. La noi la club toată lumea este acasă (n.r. – la CSM București). Începând de la copii, antrenori, seniori, toți se pregătesc în regim acasă. Este destul de dificil și nu aș fi crezut vreodată să trăiesc aceste vremuri, în care acest domeniu numit sport este extrem de afectat. S-au amânat, s-au suspendat competiții. Nu știm la ce să ne așteptăm în viitor. Îmi este foarte greu în momentul de față să vorbesc despre acestă minunată competiție, jocurile olimpice și care din punctul de vedere al tuturor sportivilor este cea mai importantă competiție de pe pământ. De când vii în sport și până te retragi visul fiecărui sportiv este să participe măcar o dată la acestă minunată competiție și cu atât mai mult să urce și pe podiumul olimpic. Din păcate, uitați-vă în ce situație suntem.

O medalie olimpică sau pregătirea pentru jocurile olimpice nu se întâmplă cu un an în urmă. Se întâmplă cu foarte mulți ani în urmă. Un sportiv se poate antrena patru, opt ani pentru a se califica la jocurile olimpice, ca după care să și participe la competiție. Este o muncă titanică, o muncă cum nu vă puteți imagina. Ce disciplină și ce muncă titanică este în spatele unui sportiv și a echipei din spatele unui sportiv. În momentul de față, visul sportivilor se năruie. Sincer, mie îmi este teamă de viitor, mai ales că domeniul nostru, al sportului, este cel mai afectat în acest moment. Dar, ca om de sport spun că sănătatea primează în momentul de față și trebuie să avem grijă de sănătatea sportivilor noștri și a echipei tehnice, a staff-ului, a fanilor noștri. Trebuie să avem grijă de ei”, a spus campioana olimpică română.

Gabriela Szabo a comentat la RFI și ce înseamnă pentru orice sportiv care se pregătește pentru o competiție majoră această pauză forțată luată din cauza crizei create de coronavirus. „În momentul în care ești în pregătire, ești în perioada cantitativă când trebuie să acumulezi cât mai mult efort ca să ajungi în forma sportivă la competiția importantă, este foarte important să te antrenezi, să nu lași absolut de loc jos ștacheta, zi de zi, în fiecare zi. Stai o lună și îți trebuie trei luni de pregătire ca să revii. La nivelul de intensitate la care se practică astăzi sportul ai nevoie de o foarte bună pregătire atât fizică, cât și mentală”, a declarat Szabo.

  • Echipa națională de fotbal a României este calificată la Jocurile Olimpice după o pauză de 56 de ani. Tricolorii au reușit acest lucru în urma prestației de la EURO Under 21, în vara trecută, când selecționata pregătită de Mirel Rădoi a ajuns în semifinale.
Marius ANGHEL 24 Mar. 2020, 17:59 Special
Pe aceeași temă