INTERVIU | Nicolae Vasile, fostul căpitan al Rapidului ajuns în Andorra, vrea la națională: „Pentru asta trag”. Motivele declinului, șocul după dispariția echipei de suflet și nivelul de la Sant Julia

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 13 Apr. 2019, 09:05 Actualizat: 13 Apr. 2019, 14:20 Special

Nicolae Vasile (23 de ani) era văzut drept unul dintre jucătorii cu mare potențial ai României în urmă cu câțiva ani, însă cariera sa a mers pe o pantă descendentă odată cu falimentarea Rapidului. Fundașul stânga promite că nu a renunțat și va reveni în scurt timp la un nivel înalt.

Crescut la clubul giuleștean, cariera lui Nicolae a fost marcată de spiritul Rapidului, loc unde a debutat la o vârstă foarte fragedă, 17 ani. A fost alături de club în momentele dificile, a devenit un titular constant atât în a doua, cât și în prima ligă, a purtat chiar și banderola de căpitan, însă totul s-a rupt odată cu dispariția Rapidului, în 2016.

Șocat de această veste, așa cum a recunoscut în interviul de mai jos, Nicolae Vasile și-a încercat mai întâi norocul în Finlanda, la PS Kemi Kings. O accidentare i-a tăiat și mai mult din elan, iar nordicii l-au disponibilizat după doar câteva luni, rămânând liber de contract până în vara anului 2017. A urmat apoi o experiență de șase luni pe târâm iberic, la Arandina, în liga a patra din Spania, iar de la începutul anului trecut evoluează pentru Sant Julia, în Andorra.

  • 600.000 € era cota lui Nicolae Vasile în 2013, potrivit transfermarkt, la vârsta de 17 ani.
  • Un trofeu a câștigat fundașul la Sant Julia – Supercupa Andorrei, în 2018.
  • Echipa românului este pe primul loc în Andorra, înainte de începerea play-off-ului, cu 45 de puncte, la două de Santa Coloma.

 

ProSport a stat de vorbă cu Nicolae Vasile pentru a afla motivele declinului său, iar fundașul stânga promite că luptă din greu pentru a reveni la un nivel mai bun.


Nicolae Vasile, într-un duel cu Adi Popa, în Rapid – FCSB 1-1, disputat pe 14 aprilie 2013. Foto: Alexandru Dobre / Mediafax foto

ProSport: Nicolae, cum merge treaba în Andorra? Ați fost eliminați recent din Cupă, dar sunteți pe primul loc în campionat.
Nicolae Vasile: Da, din păcate, am fost eliminați, însă trebuie să trecem peste pentru că începem play-off-ul și cu orice preț trebuie să ne îndeplinim obiectivul pe care îl avem, acela de a câștiga campionatul și de a participa în Champions League.

Ai fost căpitan al Rapidului, erai un tânăr foarte bine cotat, dar ai mers apoi în campionate exotice. Multă lume te-a criticat la momentul respective. Ce anume s-a întâmplat?
Este adevărat, lumea m-a criticat extrem de mult, însă am rămas fără echipă într-un moment inoportun, toate echipele își făcuseră deja lotul. În Finlanda am avut parte de o accidentare la gleznă și m-a dat înapoi enorm de mult, iar oferta din Andorra a fost binevenită, având în vedere intenția mea de a mă relansa.

Regreți modul în care ți-ai gestionat cariera după ce ai plecat de la Rapid?
În ceea ce ține de mine, nu regret. Au fost mai mulți factori care au ținut de mine. A fost un cumul de factori care au făcut ca ascendența mea să fie stopată.

Ce îți propui pentru sezonul următor? Există oferte din campionate mai puternice?
Îmi propun să fac un pas înainte în cariera mea. Da, sunt în discuții cu câteva echipe, dar mai este până la vară. Aștept oferte, iar împreună cu familia mea voi lua cea mai bună decizie pentru mine.

Dispariția Rapidului, moment capital în cariera lui Vasile


Bucurie după un meci din liga secundă, în noiembrie 2013. Rapid – ACS Berceni 3-0 Foto: Laurențiu Mich / Mediafax foto

Cum a fost pentru tine momentul în care Rapidul, practice, a dispărut?
O parte din mine s-a rupt odată cu dispariția Rapidului, am avut un mare șoc având în vedere că promovasem, iar clubul urma să încaseze ceva bani.

Rapidul defilează în Liga 3. Ai vorbit cu Daniel Pancu, te așteaptă în Liga 2?
Urmăresc meciurile când pot. Nu am vorbit cu Pancone. Le urez baftă și sper să aducă Rapidul acolo unde îi este locul, în prima ligă.

Campionatul din Andorra = Play-out-ul Ligii 1 Betano


Fundașul a obținut Supercupa Andorrei în 2018, alături de Sant Julia, după 2-1 cu FC Santa Coloma Foto: Arhivă personală

Cum e nivelul în Andorra? Este atât de jos precum este văzut de către cei din exterior?
În comparație cu România, pot spune că este cam la nivel cu play-out-ul din Liga I. Totuși, este un campionat cu trei echipe în cupele europene an de an.

În sezonul UEFAntastic 2005/2006, Rapidul a trecut în primul tur chiar de Sant Julia, 10-0 la general. Îți aduc aminte cei de acolo de acea „dublă”?
Da, pentru ei a fost o onoare să joace împotriva Rapidului. Portarul Sant Juliei de la acea vreme este acum în stafful echipei. Pentru ei, acea „dublă” rămâne în istorie.

Un lucru inedit din Andorra, ceva care te-a surprins?
Cu siguranță, nivelul de trai de aici. Nimeni nu duce lipsă de absolut nimic.

Visează la echipa națională


Nicolae Vasile, într-un meci la România U18, contra Finlandei, disputat pe 4 aprilie 2013. Foto: Laurențiu Mich / Mediafax foto

Într-un interviu acordat acum câteva luni, spuneai că te gândești la o convocare la națională. E realizabil acest lucru în viitorul apropiat?
Da, pentru asta trag zi de zi, pentru a realiza aceste obiective personale. În vară sper să fiu cu un pas mai aproape de ele.

Ai fost coleg la România U21 cu Pușcaș, Manea, Nedelcearu și alții. Ce șanse le dai celor de la acum la EURO?
Da, așa este, am încredere în ei. Am încredere că această generație va scrie istorie pentru fotbalul românesc. Sunt niște jucători cu o calitate excepțională și cu caracter.

În ultimul sezon petrecut la Rapid, în Liga 2, ediția 2015/2016, înainte de intrarea în faliment, Nicolae Vasile a evoluat în 19 meciuri pentru giuleșteni.

Articol scris de Alexandru STĂ‚NILĂ‚

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 13 Apr. 2019, 09:05 Actualizat: 13 Apr. 2019, 14:20 Special
Pe aceeași temă