Fotbaliștii echipei Metalul Reșița au îndrăznit sâmbăta trecută să își spună păsul și au protestat la meciul din etapa a 14-a a Ligii 2, în deplasarea de la Olimpia Satu Mare, prin a nu juca. Rosso-nerii au intrat pe teren cu un banner pe care scria „Fotbaliști 2015 = Sclavi”, iar după trei minute arbitrul a fluierat finalul partidei, astfel că gazdele au câștigat la „masa verde”. Acțiunea jucătorilor de la Metalul nu a fost încurajată de nimeni din cadrul clubului reșițean, ci doar de Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN).
Gestul jucătorilor de la Metalul prin care voiau să atragă atenția că nu mai pot continua în astfel de situații deficile, în care nu-și primesc banii de luni bune și nu au condiții decente de pregătire, a atras o serie de reacții pozitive din partea conducătorilor și altor fotbaliști români. Cătălin Rufă, patronul clubului reșițean, a fost singurul care i-a amenințat pe jucători, spunându-le că de acum înainte vor sta în tribune, însă momentan nu a luat nicio decizie împotriva lor.
Pentru ca această acțiune a celor de la Metalul Reșița să nu fi fost făcută degeaba, AFAN propune tuturor fotbaliștilor din liga secundă să iasă pe teren la meciurile din etapa a 15-a, de la finalul acestei săptămâni, cu bannere prin care să-și arate solidaritatea cu jucătorii ultimei clasate din Seria a II-a.
„În urma acțiunii jucătorilor de la Metalul Reșița la meciul care trebuia să aibă loc sâmbătă împotriva Olimpiei Satu Mare, AFAN propune tuturor jucătorilor de la Liga 2 să iasă pe teren la meciurile din etapa următoare purtând un banner prin care să-și arate solidaritatea cu jucătorii de la Reșița. Aceasta este o primă măsură prin care încercăm să atragem atenția asupra situației dificile prin care trec jucătorii echipelor de Liga a II-a și nu numai”, e mesajul postat de AFAN pe pagina sa de facebook.
Hulubei: „Federația ar putea să se gândească la un sistem de licențiere și pentru Liga 2 pentru a se evita astfel de cazuri”
Președintele AFAN, Emilian Hulubei, a spus că jucătorii Metalului au ajuns să protesteze după ce nu au mai fost plătiți de multe luni. „Aceasta este o primă măsură prin care încercăm să atragem atenția asupra situației dificile prin care trec jucătorii echipelor de Liga a II-a și nu numai. Am luat legătura cu jucătorii și le cerem să fie solidari cu cei de la Metalul Reșița. S-a ajuns aici din cauza restanțelor salariale, din cauza tratamentului la care au fost supuși acești jucători, care nu au fost plătiți de 9 luni. Federația ar putea să se gândească la un sistem de licențiere și pentru Liga 2 pentru a se evita astfel de cazuri. Sunt probleme mari în eșaloanele inferioare la majoritatea cluburilor. Încercăm să-i ajutăm pe jucători. Problema este că în afara a câtorva cluburi, printre care FC Brașov, Rapid sau Oțelul, echipele depind de autoritățile locale și nu există o transparență a veniturilor. România este cam singura țară din Estul Europei care are un campionat cu 27 de echipe în Liga a 2-a, în timp ce în jurul nostru majoritatea țărilor au campionate cu 16 echipe în Liga a 2-a”, a declarat Hulubei, citat de Monitorul Expres.
Adrian Rusu a decis să se implice direct: „Trebuie făcut ceva pentru a schimba modul în care sunt tratați fotbaliștii”
Impresionat de gestul reșițenilor, Adrian Rusu, fostul căpitan al echipei Șoimii Pâncota, care în cariera sa a mai jucat pentru UTA, Rapid, Pandurii sau FC Brașov, s-a decis să se implice direct în această acțiune, cerând și ajutorul altor cunoscuți din fotbal.
„Susțin și încurajez această inițiativă și aș vrea să fie doar începutul. Trebuie făcut ceva pentru a schimba modul în care sunt tratați fotbaliștii! Vă rog, pe toți prietenii mei fotbaliști, să vă implicați în acest proiect, chiar dacă ați ajuns la un nivel la care nu mai aveți griji și sunteți respectați. Să nu uităm de acești tineri care au făcut atâtea sacrificii pentru fotbal și care sunt batjocoriți constant!!!”, a fost mesajul lui Rusu către jucători cunoscuți din fotbalul românesc, stranieri sau internaționali.
Pagină specială pe Facebook pentru susținerea jucătorilor de la Metalul
Mai mult, pe adresa de email a site-ului Liga2.ro am primit un mesaj de la un jucător care e pentru organizarea unui protest organizat și cere ajutorul fotbaliștilor, antrenorilor și suporterilor. Acesta a format o pagină de socializare intitulată „Stop sclaviei din fotbalul românesc” și încearcă să atragă câți mai mulți susținători pentru această cauză.
„Sunt un fotbalist din Liga a 2-a sătul de situația fotbalului din România. Am creat o pagină în care am strâns mai mulți jucători și pe AFAN, care să ne susțină legislativ în organizarea unui protest civilizat pentru următoarea etapă (banderole albe, bannere… rămâne să hotărâm). Avem nevoie să fim uniți, atât jucători, antrenori, cât și suporteri pentru a reuși să schimbăm ceva în ceasul al 12-lea.
Jucătorii de la Metalul Reșița au refuzat să intre în teren etapa trecută și cred că trebuie susținuți pentru că este nevoie de curaj să faci asta. Suntem și așa puțini cei care încă mai luptăm cu sistemul ăsta corupt din fotbal și de aceea avem nevoie să coalizăm pentru a conta.
Nu va face nimeni nimic dacă nu reușim să ne organizăm cu toții: jucători+antrenori+suporteri”, a fost mesajul jucătorului care și-a păstrat numele anonim.
În acest moment, pagina „Stop sclaviei din fotbalul românesc” a strâns peste 800 de persoane care sunt pentru continuarea protestului început de jucătorii Metalului Reșița.