Finanțatorul FC Hunedoara, Silvan Toma, arestat în urma descinderilor

27 Feb. 2012, 09:42 Special
Finanțatorul FC Hunedoara, Silvan Toma,** arestat în urma descinderilor

Zece persoane, între care un fost comisar de la Gardă Financiară, fostul și actualul finanțator al echipei de fotbal FC Hunedoara, au fost ridicate, duminică, în urma descinderilor ce au vizat destructurarea unui grup infracțional.

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane din județul Hunedoara au fost ridicate și duse la audieri, în urma a nouă percheziții domiciliare – opt în municipiul Hunedoara și una în Deva.

Procurorii i-au ridicat pe Nicolae Hudema (Deva), Ioan Gabriel Tomuta, Constantin Sârbu Daniel, Andrei Candac, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma, Petrică Toma, Marius Barticel, Bogdan Ștefan Ghide și Gheorghe Uscatu.

Uscatu a fost finanțatorul echipei de fotbal Corvinul din Hunedoara și, potrivit surselor citate, a fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea și comercializarea fierului vechi.

Sursele citate afirmă că o parte dintre persoanele ridicate au avut legături și cu mafia fierului vechi cercetată în dosarul Hidra, fiind vorba de Petrică Toma, de fiul acestuia Silvan Toma, și Barticel Marius.

Silvan Toma este actualul finanțator al echipei de fotbal din Hunedoara – FC Hunedoara. În dosarul „Hidra”, privind afaceri cu fier vechi de pe platforma siderurgică din Hunedoara, au fost trimiși în judecată, în 2007, 49 de hunedoreni.

Anchetatorii au făcut, duminică, 30 de percheziții domiciliare – 13 în localitatea Strehaia, nouă în județul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timișoara și una in județul Argeș – la membrii unui grup infracțional suspectați de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Liderii gruparii, Mihai Gheorghe și Mihai Ion, au identificat 50 de societăți comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri și în înțelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operațiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor și impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arată în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înființat cinci societăți comerciale tip „fantomă”, cu sediul în localitatea Strehaia, „acestea acumulând debite substanțiale către bugetul de stat, constând în TVA și impozit pe profit, datorat urmare a activității infracționale”, a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operațiuni erau achitate în conturile societăților comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unități bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar și împărțite între membrii grupării.

„Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societățile comerciale atrase de către învinuiți s-au facturat mărfuri și servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), suma ridicată în numerar de către învinuiții Mihai Ion și Mihai Fanel Daniel, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizat și Petrică Toma, din Hunedoara, fost comisar șef la Garda Financiară, proprietarul Hotelului Roman din Herculane.

La sediul DIICOT Biroul Teritorial Mehedinți au fost aduse la audieri 25 de persoane din Strehaia, județul Mehedinți.

În urma perchezițiilor la domiciliile acestora din Strehaia au fost ridicate trei seifuri, mai multe arme, precum și cinci mașini de lux, printre care un Lexus și un BMW X5.

Surse judiciare declarau că în anchetă este vizat și Petrică Toma, din Hunedoara, fost comisar șef la Garda Financiară, proprietarul Hotelului Roman din Herculane, acesta urmând să fie audiat de procurori la DIICOT Mehedinți.

La locuința acestuia anchetatorii au găsit aproximativ 600.000 de lei.

De asemenea, surse judiciare afirmau că omul de afaceri Cătălin Spătaru, supranumit „regele asfaltului din Argeș”, este căutat de anchetatori în acest caz.

Surse spun că omul de afaceri Cătălin Spătaru ar fi părăsit deja România. Cătălin Spătaru este finul șefului IPJ Vâlcea, Ion Stoica, fost secretar general al MAI și fost șef al IPJ Argeș, potrivit surselor citate.

Sursa: Pro TV

27 Feb. 2012, 09:42 Special
Pe aceeași temă