UPDATE 16:45 Surse autorizate au dezvăluit, pentru ProSport, că anchetatorii au ridicat documente, tot miercuri, și de la Federația Română de Fotbal. În cazul forului condus de Burleanu n-a fost vorba și de percheziții. Există un cerc mai larg de suspecți, iar ancheta este în derulare. Sunt însă indicii temeinice care au dus la întocmirea acestui dosar. Cel mai probabil, joi va urma un comunicat oficial al Parchetului în acest caz care se anunță complex.
Sursele ProSport afirmă că procurorii au în vedere și cluburi de fotbal. UTA este un club unde astăzi au avut loc descinderi.
Polițiștii Direcției Generale Anticorupție (DGA), coordonați de procurori de pe lângă Parchetul Tribunalului București, însoțiți de forțele speciale, au descins, miercuri dimineață, la sediul Asociației Municipale de Fotbal București (AMFB). DGA a sigilat birourile și a început să caute documente, activitatea AMFB fiind paralizată. Sursele ProSport spun că ar fi vorba de un dosar penal pornit de la Tudor Iacov, președintele echipei Progresul București, din Liga 4. Acesta a depus plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul București luna trecută, după meciul direct cu Progresul Spartac, reclamând că patronul echipei adverse i-a mituit doi jucători timp de patru luni, în turul campionatului trecut. Iacov a făcut memorii atât la FRF, cât și la AMFB. El reclamă însă complicitatea actualei conduceri a Asociației Municipale la această operațiune, dar și alte ilegalități.
Informația ProSport a fost confirmată de surse judiciare. Mascații au plecat de la sediul AMFB după ce procurorii au constatat că angajații cooperează cu anchetatorii.
Contactat de reporterii publicației noastre, Marian Lumânare, președintele AMFB, a fost evaziv: „Sunt foarte aglomerat… Sunt pe ultima 100 de metri, de plecare. Nu pot să vă spun nimic deocamdată, nici să vă confirm, nici să vă infirm. Sunt într-o discuție cu cineva și nu pot să vă dau prea multe detalii”.
Întrebat dacă miercuri și-a putut susține activitatea la asociația pe care o conduce, Marian Lumânare a răspuns fără nicio ezitare: „Da, da! Da”.
Șeful AMFB a precizat apoi că nu mai poate vorbi nici în următoarele ore: „Nu știu dacă astăzi… Mâine, cel mai bine, după ora 13:00”. Imediat după aceea, convorbirea a intrat în impas când Lumânare a început să strige: „Nu vă mai aud, nu vă mai aud!”. Legătura s-a întrerupt.
Sunat din nou, Marian Lumânare a respins apelul telefonic și ulterior a anunțat prin SMS că „vă sun eu”.
Avalanșă de nereguli la AMFB. FRF știe, dar tace. Ministerul a suspendat CIS-ul asociației, dar după venirea PSD la guvernare a „uitat” să-și apere decizia la tribunal
ProSport a scris, în ultimul an, despre problemele de la AMFB. Asociația nu a reușit să-și valideze conducerea la Tribunal, în Adunarea Generală sunt prezente foarte multe cluburi care fie nu sunt afiliate, fie nu au Certificat de Identitate Sportivă, fie nu aparțin de București. Scandalurile sunt la ordinea zilei. Astă-toamnă, conducerea AMFB a transferat o echipă întreagă de la un club la altul, în timpul campionatului, fără îndeplinirea formalităților legale. Ulterior, Mihail Marian, prezentat drept avocat al AMFB, a pretins, în dialogul cu ProSport, că decizia s-ar fi luat în Comisia de Disciplină a AMFB, iar decizia s-ar fi publicat pe site-ul instituției. Verificările făcute de publicația noastră au demonstrat că Mihail Marian mințise.
În mandatul ministrului Elisabeta Lipă, astă-toamnă, Ministerul Tineretului și Sportului a suspendat Certificatul de Identitate Sportivă al AMFB din cauza nenumăratelor nereguli descoperite la un control. AMFB a dat în judecată ministerul. ProSport a întrebat FRF, la momentul respectiv, dacă știe despre ce se întâmplă la AMFB. Răspunsul a fost concis: da, se știe. Și atât, fără nicio altă acțiune din partea administrației Burleanu.
După o discuție între conducerea AMFB și fostul arbitru Cristi Balaj, devenit consilier al noului ministru Marius Dunca (între timp, demisionar și el), MTS nu s-a mai prezentat la procesul intentat de asociației, pentru a-și apăra cauza, iar la ultimul termen instanța a dat câștig de cauză AMFB.
Articol scris de Matei UDREA și Marius ANGHEL