Aparent inexplicabilă, ratarea promovării în Liga 3 de către echipa de fotbal Steaua, doi ani consecutiv, capătă o logică pe măsură ce se strâng amănuntele modului în care conducerea clubului a gestionat bugetul uriaș, cu care alte cluburi ar putea rezista lejer și în Liga 2.
Surse ale ProSport din interiorul grupării militare relatează evenimente realmente șocante petrecute acolo în ultimii ani, o risipă a banilor cheltuiți cu frenezie, fără niciun sens, uneori parcă doar pentru a fi dați.
Cheltuieli cu jucătorii: 5.200 de lei plătiți pentru cazare, 2.000 de lei pentru salariu
Pentru cazarea a 10 dintre jucătorii steliști, clubul a plătit sezonul trecut peste 1.200 de euro. Clubul spune că în sumă a fost inclusă și mâncarea. În acest timp, unii dintre fotbaliști erau plătiți cu salariul minim pe economie. FOTO: Armata AS47 – cont de Facebook
În 2018, spun sursele noastre, clubul Steaua a cazat la hotel 10 jucători, plătind pentru fiecare 5.200 de lei pe lună.
Contactat de ProSport, pentru a-și spune punctul de vedere, clubul militar a oferit un răspuns pe care-l redăm exact așa cum ne-a fost trimis: „Suma de 5.200 lei/lună/persoană reprezintă atât cheltuieli pentru servicii de cazare, cât și pentru servicii de hrănire, beneficiarii acestor servicii fiind doar sportivii cu domiciliul stabil în alte localități.
Totodată, dorim să menționăm că, angajarea fondurilor s-a realizat în conformitate cu HG 1447/2007, care prevede faptul că un sportiv senior poate beneficia în timpul unei activități sportive de pregătire, de un cuantum de până la 85 de lei/zi /hrănire. În ceea ce privește cazarea acestora, HG 1447/2007 specifică dreptul de cazare în locații hotel de până la 3 stele, nivel de clasificare. Aceste servicii au făcut obiectul unui contract cadru pentru servicii de cazare și masă, atribuit prin procedura de licitație publică prin sistemul electronic de achiziții publice„.
Dacă pe cazarea (și masa) celor 10 jucători se plătea o mică avere lunar, Steaua îi plătea, în schimb, pe mulți din fotbaliștii respectivi cu salariul minim pe economie: 1.800 – 2.000 de lei.
Pare absurd să plătești un fotbalist ca un muncitor necalificat, iar pe cazarea acestuia să dai de 2-3 ori mai mult, dar la Steaua această situație a existat. Nu e nevoie să fii doctor în economie ca să sesizezi că toată lumea ar fi ieșit mai câștigată dacă li s-ar fi plătit direct jucătorilor niște salarii decente, lăsându-i pe aceștia să-și găsească o chirie pe care, în mod sigur, n-ar fi plătit peste 1.000 de euro pe lună.
Sursele ProSport spun că nu vorbim de un caz excepțional, această practică fiind întâlnită și în anii trecuți.
Noua conducere a echipei de fotbal a descoperit această anomalie – dar și altele – și, spun sursele noastre, a stopat contractul.
Nu s-au adus jucători de promovare, dar s-au plătit zeci de mii de euro pe cantonament în Turcia
Steaua a efectuat, în februarie, un cantonament în Turcia care a costat, spun, sursele ProSport, 40.000 de euro. Clubul afirmă că a costat doar 26.874. Conducerea n-a considerat necesar să investească primordial în fotbaliști de valoare, care să mărească șansele de promovare. FOTO: CSA Steaua
O altă cheltuială interesantă este cea pentru pregătiri. Lotul de anul trecut n-a fost întărit adecvat, cu jucători care să garanteze promovarea – la fel s-a întâmplat și acum două sezoane -, în schimb s-au cheltuit sume substanțiale (la nivelul Ligii 2 chiar) pe cantonamente. Sursele ProSport afirmă că, astă-iarnă, stagiul efectuat în Turcia de echipa Steaua a costat 40.000 de euro.
Chestionat de publicația noastră, clubul militar susține că suma a fost mai mică: „Cheltuielile de efectuare a stagiului de pregătire și meciuri amicale din Turcia au fost în valoare de 26.874 euro – cazare și hrănire, transport, taxe arbitraj meciuri amicale, suma necesară fiind acoperită integral din venituri extrabugetare asigurate din sponsorizare”.
Cum să ai ditamai baza sportivă la dispoziție și să plătești sute de mii de lei chirie pentru o parcare, ca spațiu de antrenament pentru echipa de fotbal
Așa arăta, în martie anul trecut, „terenul de antrenament” pentru care Steaua plătise, toată toamna și toată iarna, sute de mii de lei chirie
Anul trecut, în aprilie, ProSport a prezentat incredibilul caz al contractului prin care Steaua – club cu numeroase terenuri sintetice și de iarbă în incinta bazei sportive – a plătit unei firme de apartament, în 2017, sute de mii de lei pentru închirierea unui spațiu lângă Cora Lujerului, sub motiv că acolo se antrena echipa de fotbal. S-a facturat (și plătit) frenetic, toată toamna, dincolo de orice limită explicabilă, rațională și rezonabilă: câte 22,3 ore pe zi în august, 11,7 ore pe zi în septembrie, 11,9 ore pe zi în octombrie, 13,5 ore pe zi în noiembrie.
La ora când ProSport a documentat cazul, în februarie – martie 2018 (adică la 3 luni de la ultimele acte concrete descoperite, care datau din noiembrie), pe locul așa-zisului teren de antrenament era o parcare păzită. Sursele ProSport susțineau însă că acel contract s-a derulat în același ritm toată iarna, și după ultima factură văzută de publicația noastră, deci cheltuielile au fost mult mai mari.
O parte din banii plătiți chirie de Steaua pentru spațiul de lângă Cora Lujerului. Până la data ultimei facturi obținute de ProSport, Armata scosese din buzunar 171.836 de lei. Plățile au continuat încă două luni după aceea
Comandantul de la acea oră al clubului Steaua, colonelul Cristian Petrea, a promis reporterului ProSport că dispune verificarea contractului și va da un răspuns în două zile, dar concluziile nu au fost prezentate public.
ProSport a revenit acum cu aceeași întrebare adresată CSA Steaua privind respectivul contract. Am primit răspunsul de mai jos: „Contractul de prestări servicii la care faceți referire a fost încheiat în anul 2017 între CSA Steaua București și S.C. Ana Interactiv S.R.L. pentru închirierea unui teren de iarbă necesar pregătirii mai multor grupe de copii și juniori, în perioada august 2017 – iulie 2018, necesitatea și oportunitatea acestui contract fiind stabilită de către conducerea clubului de la acel moment (n.r. – comandant era colonelul Cristian Petrea).
În acest sens, activitatea sportivă a fost organizată pe 2 terenuri de mini-fotbal, folosite simultan, conform programului de pregătire solicitat pentru grupele 2001 – 2007. Din cauza unor probleme apărute la suprafața de joc, deteriorată de lucrările de construcție a unui bloc în zona respectivă, sesizate la vremea respectivă, S.C. Ana Interactiv S.R.L., ne-a fost comunicat că se dorește schimbarea suprafeței de joc naturală cu una din material sintetic și că, pe timpul lucrărilor ce presupuneau modificarea fundației terenului, antrenamentele se pot desfășura în sala de jocuri aparținând aceleiași societăți.
Având în vedere condițiile climaterice de iarnă, a fost acceptată această variantă pe o perioadă limitată, dar, din cauza nerespectării termenelor agreate, contractul a fost reziliat de comun acord în februarie 2018.
Menționăm faptul că, în prezent, Complexul Sportiv Ghencea asigură toate condițiile necesare desfășurării în cele mai bune condiții a activității sportive a Secției de fotbal, fără a fi necesară astfel încheierea unor contracte asemănătoare„.
La Steaua, toate cheltuielile se fac respectând un circuit clar, specific unui club militar. Comandantul (din noiembrie 2018 e vorba de colonelul Bixi Mocanu) girează totul, în timp ce de operațiuni se ocupă managerul secției de fotbal, Cristian Neagoe, directorul administrativ Daniel Gavra și responsabilul de la biroul de achiziții, Liviu Ionică.
Articol scris de Matei UDREA