Ei au renăscut Oțelul Galați! Unul dintre suporterii fondatori a mers cu devotamentul dincolo de limita imaginabilului. De la „sămânțar” la „băiatul cu urna” și „băiatul din magazin”

  • Echipa de fotbal Oțelul Galați a renăscut în urma cu mai bine de un an și jumătate, într-un club care are cea mai curată și mai solidă fundație, o bază formată din iubirea fără limite a suporterilor înfocați. Bogdan Bartoș este unul dintre ei, participând cu implicare maximă, ca voluntar, la consolidarea clubului.

 

Faleza Superioară, sfârșit de noiembrie, târziu în noapte, plouă și e frig. A patra seară la rând, el e încă acolo, la standul Oțelului deschis de Zilele Galațiului. Totul ca voluntar, din devotament pentru echipa sa, pentru echipa orașului. Numai atât și tot este de ajuns pentru a impresiona pe oricine are cât de cât afinități pentru sport.

La început, cu modestie, a evitat „lumina reflectoarelor”, dar l-am convins să devină „subiect de ziar”, cu un argument în fața căruia nu poate rezista: „chiar ești un exemplu de urmat, poate așa vor înțelege mulți să se alăture Oțelului, ca socios”.

„Eram un sămânțar”

Povestea lui Bogdan Bartoș, gălățeanul cu vârsta de 32 de ani devenit un exemplu de implicare în viața comunității, începe de la statutul de „sămânțar”.

„Nu eram un fan înfocat, prin Peluza Nord sau să fac deplasări, ci un simplu sămânțar (n.r. – jargon specific stadioanelor, termen pentru spectatorii pasivi la meciuri, deseori mâncători de semințe).

Implicarea totală a început odată cu noul club. „Am mers la acel ultim miting înainte de falimentul vechiul club și am avut senzația că nu contăm, că nu putem face nimic. Când a apărut anunțul adunării de pe Siderurgistul, pentru a se discuta cum putem ține Oțelul în viață, am mers din curiozitate. Am văzut acolo oameni pe care îi știam din tribună că sunt de mare caracter și asta mi-a dat încredere în proiect, mai ales că le împărtășeam ideile. De data asta a fost invers față de miting, am realizat că acum chiar contăm, că de data asta chiar putem face multe pentru echipa noastră. Am simțit cu adevărat că «Oțelul suntem noi», a povestit Bogdan Bartoș momentul în care s-au pus bazele renașterii campioanei din 2011 și a devenit unul dintre primii membri cotizanți ai clubului.

Omniprezent la magazinul oficial

Așa a devenit „băiatul cu urna”, adunând din tribună donații semnificative pentru echipă, în urmă cu un an și jumătate, la primele meciuri din Liga a 4-a. Apoi, Suporter Club Oțelul s-a dezvoltat repede, iar Bogdan s-a transformat în „băiatul din magazin”, pentru că este prezent mai mereu în magazinul oficial redeschis la stadion, în zona peluzei dinspre Spitalul de Copii.

A renunțat până și la meciuri

Meciurile favoriților reprezintă esența vieții de suporter oriunde în lume, iar Bogdan Bartoș și-a dus devotamentul pentru Oțelul dincolo de limita imaginabilului, sacrificându-și plăcerea supremă de a-și vedea echipa jucând.

„Casele de bilete se închid după începerea meciurilor și rămâne magazinul deschis. Cineva trebuie să fie aici pentru cei care nu pot veni de la început, să știe că au oricând de unde lua bilet, până la urmă e o formă de respect pentru ai noștri, pentru ceilalți suporteri. Așa că în turul Ligii a 3-a am intrat în tribună doar cam la ultimele 10 minute din fiecare meci. Văd pe smartphone cât de cât, pe streaming. Mi-am și luat-o, la derby-ul cu Aerostar: tribuna a vuit când a apărat Udeanu acel penalty, iar eu urlam prin magazin „gooool”, convins că marcasem”, a mai povestit suporterul care face totul la club exclusiv ca voluntar, în timpul rămas după orele de la locul său de muncă.

Cu toate că nu a avut cum să vadă meciurile, pentru a ajuta clubul și financiar și-a cumpărat abonament la tribuna oficială!

Bogdan Bartoș a adăugat că una din compensații a fost satisfacția de a avea ocazia să facă card pentru un nou membru socios chiar în timpul unui meci. La capitolul vânzări, a mărturisit că cea mai consistentă achiziție a fost făcută chiar de unul dintre jucători, atacantul George Cârjan, care a cumpărat cinci tricouri identice cu cele de joc. „Sunt și suporteri care au luat din toate produsele, nu apare nimic nou fără ca ei să vină să le cumpere”.

Pentru a ține magazinul deschis cât mai mult timp, Bogdan a fost ajutat la vânzarea directă de un alt suporter, Alexandra Catrinescu. „Din fericire, lucrurile merg în direcția dorită. Activitatea comercială a magazinului oficial a crescut constant, astfel că ne-am permis să o putem angaja pe Alexandra. Meritele sunt ale tuturor. Virgil Rădulescu este director de vânzări și face o treabă excelentă, Valentin Munteanu se ocupă de marketing, Alexandru Lungeanu de grafică, iar Marian Brăilescu ne coordonează pe toți”, a ținut să precizeze Bogdan Bartoș.

„Socios”, la două ore de la naștere

Bogdan Bartoș are trei copii, iar în activitatea sa de la Oțelul este susținut de soție, Lucia. „La început, veneam la stadion doar ca să fiu cu el, să-l văd pe el fericit. Acum, e ca o datorie, cineva din familie trebuie să vadă meciurile, dacă Bogdan nu poate. Plus că, mai în glumă mai în serios, așa îl pot tachina, îl sun din Peluză și îl oftic că eu sunt acolo, copii la fel, iar el nu”, a povestit Lucia Bartoș.

Ambii sunt membri socios, la fel ca și cei trei copii ai lor: Alexandra Maria (4 ani), Alexandru Bogdan Mihai (2 ani) și Daria Irina (2 luni).

Mezina familiei Bartoș, Daria Irina, este deținătoarea unui record în Galați, posibil chiar în lume, de cel mai tânăr „socios” al unui club sportiv: avea vârsta de doar… două ore când tatăl i-a făcut card de membru.

„Cel mai important este că ai noștri copii au în oraș clubul pentru care să crească, pentru care să trăiască aceleași sentimente pe care le avem noi. Alexandru B., așa visez să scrie pe tricoul fiului când va juca cu Oțelul în Liga 1. Sau măcar lider de galerie să-l văd”, a mai spus Bogdan Bartoș.

Suporter Club Oțelul Galați, înființat în vara lui 2016 de o parte dintre legendele și suporterii fostei campioane Oțelul după ce societatea care administra activitatea echipei a intrat în faliment, are un statut cu câteva principii de bază menite să împiedice repetarea tristei experiențe din perioada 2011-1016. Pentru a nu se mai putea ajunge la dependență de o singură persoană, conducerea administrativă (președinte și componenții Consiliului Director) este aleasă periodic prin vot doar de membrii cotizanți (socios), astfel că aceștia din urmă au putere deplină asupra destinelor propriului club. Totodată, cei din conducerea administrativă pot fi aleși doar dintre membrii cotizanți.

Primul președinte ales al SC Oțelul este Cornel Romeo Moisescu, votat de „socios” în decembrie 2016. Echipa a pornit din Liga a 4-a în toamna anului 2016, în primul sezon a obținut promovarea în Liga 3, eșalon unde a încheiat turul pe locul patru, la doar două puncte de primul loc, având ca obiectiv imediat a doua promovare consecutivă, acum în liga secundă.

Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚

Pe aceeași temă