Finalista Cupei României din 1976 încearcă o nouă ascensiune în Liga 3. Anul trecut a dat greș cu echipa lui Bănel Nicoliță, acum vrea să învingă campioana Buzăului

Finalista Cupei României din 1976 încearcă o nouă ascensiune în Liga 3.** Anul trecut a dat greș cu echipa lui Bănel Nicoliță, acum vrea să învingă campioana Buzăului

Reînființată în urmă cu mai puțin de doi ani, CSU Galați, echipă care juca finala „Cupei României” în 1976 contra lui Iordănescu și Marcel Răducanu, a câștigat campionatul Ligii a 4-a gălățene și speră să poată promova în eșalonul al treilea, la a doua încercare, după cea de anul trecut, cu eșec la baraj în fața echipei lui Bănel Nicoliță, CS Făurei.

De data aceasta, adversară este Team Săgeata, câștigătoarea eșalonului al patrulea buzoian. Meciul tur va avea loc sâmbătă, la Galați, stadionul „Oțelul”, cu începere de la ora 18:00.

Ambele echipe au dominat autoritar campionatele județene, cu un parcurs aproape de perfecțiune: fără înfrângere și două egaluri în cazul celor de la CS Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, respectiv un singur egal în contul celor de la Team Săgeata.

Cei din conducerea echipei din Galați au avut printre priorități refacerea forțelor jucătorilor după un final încărcat al sezonul județean, încununat duminica trecută și cu trofeul fazei gălățene a „Cupei României”.

Cătălin Savu, antrenorul principal al formației CSU Galați, și-a făcut temele pentru acest duel, asistând la ultimul meci din campionat al adversarei, câștigat de Team Săgeata pe teren propriu (6-2 cu Recolta Sălcioara). „Au o echipă echilibrată și omogenă, pe care cred că o putem depăși, jucătorii noștri au calitățile necesare pentru a reuși”, a spus Savu.

De partea cealaltă, Team Săgeata este un club înființat în 2001, care în acest sezon a câștigat în premieră campionatul buzoian. „Lotul nostru este alcătuit din jucători experimentați, dar și o serie de tineri, cu toții capabili de a obține performanțe notabile. Media de vârstă este de 30 de ani. Avem jucători care au evoluat în primele două eșaloane, precum Romeo Stan, Cătălin Vlaicu sau portarul Marius Mindileac. Avem și un nepot al excelentului Ion Viorel – Ion Gabriel. Îi antrenez de patru sezoane, deci se poate spune că avem omogenitatea asigurată și cred în șansele noastre”, și-a caracterizat echipa antrenorul buzoienilor, Cezar Georgian Ionescu.

Partida va fi arbitrată de o brigadă bucureșteană, cu Ionuț Coza la centru, Cosmin Vatamanu și Mihăiță Necula – asistenți.

Trecut glorios pentru CSU

CS Universitatea „Dunărea de Jos” Galați a fost înființată în urmă cu doi ani ca o continuatoare a fostei echipe studențești CSU Galați, care a avut momentul de vârf în 1976. Atunci, CSU ajungea din postura de divizionară B în finala Cupei României, după următorul parcurs: 1-0 cu CFR Cluj în șaisprezecimi, 1-0 cu Jiul Petroșani în optimi, la Câmpina, 2-0 în sferturile de finală, la Ploiești, cu ASA Tg. Mureș și 1-0 în semifinală, tot la Ploiești, cu Universitatea Craiova. În finala de poveste, CSU a jucat cu Steaua, formația bucureșteană impunându-se greu, cu 1-0, golul fiind marcat târziu, în minutul 75, de către Anghel Iordănescu. Steaua i-a mai avut în teren, printre alții, pe Vasile Iordache, Sameș, Ion Dumitru, Marcel Răducanu și Mario Agiu, acesta din urmă ajungând peste 12 ani să intre în istoria fotbalului gălățean, jucând pentru Oțelul în celebra victorie (scor 1-0) cu Juventus Torino.

În acea finală, pentru CSU Galați au jucat: Tănase – Pasquale, Olteanu, Marta, Șarpe – Păunescu (Ene), Bejenaru, Georgescu (Cotigă) – Kramer, Marinescu, Dobre (antrenor Ion Zaharia). A urmat participarea în Cupa Cupelor, unde a fost eliminată de Boavista Porto.

Altfel, la CSU și-a făcut junioratul și a debutat la seniori Tudorel Stoica, căpitanul echipei Steaua care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.
CSU Galați a dispărut în 1982, când a fuzionat cu Dunărea Galați.

Legenda foto: Adrian Grigoraș este golgheterul echipei CS Universitatea, cu 91 de goluri înscrise în ultimele două ediții ale Ligii a IV-a gălățene.

Articol și foto de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚

Pe aceeași temă