Duminică, Adunarea Generală Extraordinară a LPF2 dezbate variantele de sistem competițional al Ligii 2

Mihai Andries 11 Jun. 2014, 14:30 Special
Duminică, Adunarea Generală Extraordinară a LPF2** dezbate variantele de sistem competițional al Ligii 2

În ultima ședință a Comitetului Executiv al FRF s-a stabilit că sezonul viitor al Ligii 2 va cuprinde două serii a câte 14 echipe. Ce nu s-a stabilit atunci a fost formatul în care se va disputa competiția, sezon regulat sau cu play-off și play-out și nici sistemul de promovare / retrogradare. Așa cum s-a anunțat, prin intermediul Liga2.ro, despre aceste elemente ale sezonului viitor se va discuta în cadrul Adunării Generale Extraordinare a LPF2 ce va avea loc în acest weekend la Hărman.

Sunt invitați oficiali ai retrogradatelor din Liga 1 și promovatelor din Liga 3

După cum am fost informați de Auraș Brașoveanu, președintele LPF2 și reprezentant al cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv, oficialii de cluburi au fost invitați să se adune de sâmbătă seara la Hărman. Ședința propriu-zisă va avea loc duminică, în localitatea brașoveană, de la ora 11.

La această întrunire au fost invitați atât oficiali ai cluburilor care au evoluat în acest sezon în Liga 2, cât și reprezentanți ai cluburilor care vor participa în sezonul viitor al competiției. Astfel, s-au adresat invitații atât cluburilor retrogradate din Liga 1, cât și ale celor șase nou promovate din eșalonul terț

Se dorește să se păstreze cât mai multe locuri promovabile

Principala nemulțumire a cluburilor vine de la reducerea numărului de locuri promovabile ca urmare a schimbărilor care vor avea loc în Liga 1. De aceea, în discuție se află o variantă care să implice un baraj pentru promovare între locurile doi din fiecare serie și echipele de pe 11 și 12 din Liga 1.

„Propunerea LPF este să promoveze o singură echipă din serie, motivația fiind că ar urma să se reducă la 14 numărul de echipe din Liga I. Legat de retrogradare, ultimele patru, adică locurile 11, 12, 13 și 14 ar urma să cadă în Liga a III-a. Eu militez ca locul al doilea să dea baraj. Locul II din seria I cu locul 11 din Liga I, iar locul II din seria a II-a cu locul 12 din Liga I. Deocamdată nu este nimic bătut în cuie. Se va discuta duminică, atunci când ne întâlnim cu membrii Ligii a II-a, să vedem ce susținem în CEx. Problema este că nu avem decât două voturi în CEx, iar 12 vor fi împotriva noastră. Nu este o aservire totală la Liga I, se caută o cale de mijloc, dar repet, noi nu avem decât două voturi, nu avem majoritate. LPF 2 va organiza campionatul, dar hotărârile trebuie ratificate de Comitetul Executiv al Federației”, a declarat reprezentantul cluburilor din Liga a II-a în CEx, Auraș Brașoveanu.

Mai multe echipe din eșalonul terț vor locuri în Liga 2

Liga 2 se va mări de la 24 la 28 de echipe, iar în momentul de față, dintre retrogradate se știe că brașovenii de la Corona au anunțat desfinițarea echipei, iar Vasluiul stă în cumpănă în funcție de verdictul de la TAS. Dacă punem la socoteală și faptul că UTA este exclusă, iar Craiova lui Miitelu nu poate fi rechemată după ce s-a retras din competiție, există posibilitatea ca un număr de locuri să rămână vacante în noul sezon. De aceea, o bună parte dintre echipele din Liga a III-a care au terminat play-off-ul pe locul secund și-au exprimat deja în scris dorința de a ocupa unul din locurile vacante. Pe lista acestor echipe se numără Chindia, Național Sebiș, Inter Clinceni și Viitorul Axintele.

Varianta aleasă la Hărman va fi votată în Comitetul Executiv

Propunerea finală, care va fi votată de reprezentanții cluburilor în cadrul întâlnirii de duminică, va fi înaintată Comitetului Executiv spre vot, în ședința din 27 iunie, programată cu o zi înainte de Adunarea Generală a FRF. În adunarea de la Hărman se va discuta și problema juniorilor obligatori, multe echipe nefiind de acord la acest moment cu varianta votată în Comitetul Executiv, cu trei jucători concomitent sub vârstă, câte unul obligatoriu de la U19, U21 și U23.

„Momentan sunt două linii pe care se poate merge: campionat normal sau cu play-off și play-out, dar cu toate punctele. Vom discuta atunci care sunt plusurile și minusurile fiecărui sistem, în condițiile în care vom avem 14 echipe în fiecare serie, față de 12 câte au fost acum. Votul oficialilor de cluburi va decide asupra variantei finale, pe care o vom propune spre aprobare în Comitetul Executiv din 27 iunie. După ce va fi votat și acolo, va urma votul public al Adunării Generale de pe 28 iunie” a detaliat Brașoveanu pașii care vor urma.

 

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto de Dan DUȚĂ‚

Mihai Andries 11 Jun. 2014, 14:30 Special
Pe aceeași temă