Brașoveanu: „Sper ca luni să apară modificările Legii 69 în Monitorul Oficial”

Mihai Andries 08 Mar. 2015, 13:23 Liga 2
Brașoveanu:**

Ziua de 4 martie a adus și vestea cea bună pentru cluburile de fotbal din România care se bazau în mare parte pe suportul autorităților locale. Ședinței de Guvern de miercuri a inclus pe ordinea de zi și votarea a două amendamente aduse Legii Educației Fizice și Sportului 69/2000, în urma propunerilor venite de la Ministerul Tineretului și Sportului.

Astfel, după alineat 2 al articolului 14 din Lege se introduce alineat 2 indice 1, prin care cluburile și sportivii sunt obligați să respecte regulamentele federațiilor și ale ligilor. Modificările fac referire la obligativitatea cluburilor, a asociațiilor sportive și a sportivilor profesioniști de a respecta normele și regulamentele sportive ale federațiilor sportive naționale cu privire la activitățile de selecție, pregătire, performanță și participarea la competiții interne și internaționale.
 
De asemenea, la articolul 18 al legii 69/2000, indice 1, se modifică litera „b”, în sensul că prin Hotărâre de Consiliu Local/Județean se pot finanța de la bugetul local/județean structurile sportive din sportul de performanță, sport care este de interes național și nu de interes general, în sensul Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile.

Auraș Brașoveanu consideră că modificările aduse legii sportului vor asigura climatul optim Consiliilor Județene și Locale să finanțeze sportul de performanță.

„Liga 2, atât prin mine cât și prin colegii mei, continuă să fie interesată de tot ce se întâmplă. Am avut o întrevedere cu cei din conducerea Federației în privința modificărilor pe care voiam să la adauge la legea sponsorizării. Am venit cu anumite amendamente strict la legea 69. Am fost ascultați și au considerat că cererile noastre sunt întemeiate. Modificările au și fost puse în practică. O dată cu publicarea în Monitorul Oficial se face delimitare clară între sportul de performanță și sportul de interes general. Diferența dintre cele două este una foarte mare. Un club care participă la nivel de sport de performanță are obligația de a angaja în baza unui contract un sportiv profesionist, ceea ce induce obligații către bugetele de stat, față de asociațiile sportive care se limitează la sportul amator. Această modificare legislativă atestă în mod clar că finanțarea asociațiilor sportive se face în baza legii 69. Legea va fi operațională în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial. Sub această lege intră și echipele din Liga 3. Finanțarea lor trebuia făcută în baza unui proiect, cu licitație. Cluburile din liga a doua și a treia nu pot depune un proiect, pentru că ele participa la programul național. El este impus și trebuie respectat. Această lege vine să lămurească situația în teritoriu. Curtea de Conturi a venit cu o recomandare, ca sponsorizarea să se facă sub legea 360. În alte cazuri a dat ok-ul după legea 69. Legea s-a aplicat după cum a fost interpretată. Acum legea specifică în mod clar ca să nu mai existe mod de interpretare. Mai sunt echipe în situație dificilă, pentru că acestea trebuiesc rezolvate prin adrese către Curtea de Conturi în care să se explice clar că sunt două moduri de a face sport în România”, a declarat Brașoveanu la Sport Total FM

 

Mihai Andries 08 Mar. 2015, 13:23 Liga 2
Pe aceeași temă