Din nou reformă în sistemul competițional!

Mihai Andries 06 Apr. 2012, 09:33 Special
Din nou reformă** în sistemul competițional!

În cadrul ședinței Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, de ieri, 6 aprilie a fost votat proiectul de modificare a sistemului competițional la nivelul Ligilor a II-a și a III-a, în condițiile în care nu se preconizează o reducere a numărului de echipe participante la campionatul național Liga I.

Practic este vorba de același proiect care ar fi trebuit să înceapă de anul acesta, dar a fost anulat în plin campionat din cauza nevalidării ROAF în timp util

SISTEMUL COMPETIȚIONAL PENTRU PERIOADA 2012/2013 – 2014/2015

I. ANUL COMPETIȚIONAL 2012/2013

Liga I: 18 echipe (34 de etape)
Retrogradează echipele clasate pe locurile 15-18 (4 echipe)
Liga a 2-a: 32 echipe (2×16, 30 de etape)
Promovează în Liga I echipele clasate pe locurile 1 și 2 în cele două serii
Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe locurile 12-16 în fiecare serie, în total 10 echipe
Liga a 3-a: 96 echipe (6×16, 30 de etape)
Promovează în Liga a 2-a echipele clasate pe primul loc în cele șase serii (6 echipe)
Retrogradează în Liga a 4-a un număr de 37 de echipe, respectiv, echipele clasate pe locurile11-16, plus o echipă de pe locul 10, cel mai slab clasată. Pentru stabilirea acestei echipe se întocmesc clasamente speciale ale fiecărei serii numai pe baza rezultatelor înregistrate de echipa de pe locul 10 în jocurile cu echipele de pe locurile 1-9. Retrogardează echipa care acumulează cel mai mic număr de puncte în clasamentul special astfel întocmit. În cazul în care două sau mai multe echipe de pe locul 10 se află la egalitate de puncte după întocmirea clasamentelor speciale, departajarea acestora se face, pe baza acestor clasamente, prin aplicarea, în ordine, a următoarelor criterii:

a) Numărul mai mare de victorii
b) Golaverajul general mai bun
c) Numărul mai mare de goluri marcate
d) Numărul mai mare de goluri marcate în deplasare
e) Numărul mai mic de jucători eliminați

Dacă urmare a aplicării criteriilor de mai sus nu s-a putut determina echipa care va retrograda se va proceda la stabilirea acesteia prin tragere la sorți.
Promovează din Liga a 4-a în Liga a 3-a cele 21 de echipe câștigătoare ale jocurilor de baraj organizate între echipele care s-au clasat pe primul loc campionatele organizate de AJF/AMFB

II. ANUL COMPETIȚIONAL 2013/2014

Liga I: 18 echipe (34 de etape)
Retrogradează în Liga a 2-a echipele clasate pe locurile 15-18
Liga a 2-a: 28 echipe (2×14, 26 de etape)
Promovează în Liga I echipele clasate pe locurile 1 și 2 în cele două serii
Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe locurile 10-14 în fiecare serie, în total 10 echipe
Liga a 3-a: 84 echipe (6×14, 26 de etape)
Promovează în Liga a 2-a echipele clasate pe primul loc în fiecare serie.
Retrogradează din Liga a 3-a în Liga a 4-a un număr total de 37 de echipe, respectiv, echipele
clasate pe locurile 9-14, plus o echipă de pe locul 8, cel mai slab clasată
.
Pentru stabilirea acestei echipe se întocmesc clasamente speciale ale fiecărei serii numai pe baza rezultatelor înregistrate de echipa de pe locul 8 în jocurile cu echipele de pe locurile 1-7. Retrogradează echipa de pe locul 8 care acumulează cel mai mic număr de puncte în clasamentul
special astfel întocmit. În cazul în care două sau mai multe echipe de pe locul 8 se află la egalitate de puncte după întocmirea clasamentelor speciale, departajarea acestora se face, pe baza acestor clasamente, prin aplicarea, în ordine, a următoarelor criterii:

f) Numărul mai mare de victorii
g) Golaverajul general mai bun
h) Numărul mai mare de goluri marcate
i) Numărul mai mare de goluri marcate în deplasare
j) Numărul mai mic de jucători eliminați

Dacă urmare a aplicării criteriilor de mai sus nu s-a putut determina echipa care va retrograda se va proceda la stabilirea acesteia prin tragere la sorți.
Promovează din Liga a 4-a în Liga a 3-a un număr de 21 de echipe câștigătoare ale jocurilor de baraj.


III. ANUL COMPETIȚIONAL 2014/2015

Liga I: 18 echipe (34 de etape)
Retrogradează în Liga a 2-a echipele clasate pe locurile 15-18
Liga a 2-a: 24 echipe (2×12, 32 de etape cu play off/play out, 22+10)
Campionatul se joacă în două faze. În prima fază echipele din fiecare serie joacă între ele tur-retur (în total 22 de jocuri). Faza a II-a se desfășoară astfel:
a) Play-off: echipele clasate pe locurile 1-6, în clasamentul întocmit după desfășurarea primei faze, joacă între ele tur-retur ,10 etape. Promovează în Liga I echipele care se clasează pe primele două locuri în fiecare play-off.
b) Play-out: echipele clasate pe locurile 7-12, în clasamentul întocmit după terminarea primei faze, joacă între ele tur-retur, 10 etape. Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe locurile 10 -12 în fiecare play-out, în total 6 echipe.
Liga a 3-a: 72 echipe (6×12, 32 de etape, play off play out ) Campionatul se joacă în două faze. În prima fază echipele din fiecare serie joacă între ele tur-retur (în total 22 de jocuri).

Faza a II-a se desfășoară astfel:
a) Play-off: echipele clasate pe locurile 1-6, în clasamentul întocmit după desfășurarea primei faze, joacă între ele tur-retur ,10 etape. Promovează în Liga a 2-a echipele care se clasează pe primul loc în fiecare play-off.
b) Play-out: echipele clasate pe locurile 7-12, în clasamentul întocmit după terminarea primei faze, joacă între ele tur-retur, 10 etape. Retrogradează din Liga a 3-a în Liga a 4-a un număr de 21 de echipe, respectiv echipele clasate pe locurile 10-12 în play-out-ul din fiecare serie (18 echipe), plus alte trei echipe de pe locul 9, cel mai slab clasate. Pentru departajarea echipelor de pe locul 9 se va alcătui un clasament special al acestor echipe, în care se vor lua în calcul numai jocurile susținute în play out de echipele de pe locul 9 cu echipele clasate pe locurile 7 și 8. Pentru departajarea echipelor aflate pe locul 9 în play out se vor aplica, în ordine, următoarele criterii:

a) numărul mai mare de puncte obținute ;
b) golaverajul general mai bun;
c) numărul mai mare de goluri marcate;
d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare;
e) numărul mai mic de jucători eliminați
Promovează din Liga a 4-a în Liga a 3-a un număr de 21 echipe câștigătoare ale jocurilor de baraj.

Sursa: FRF

Mihai Andries 06 Apr. 2012, 09:33 Special
Pe aceeași temă