Viorel Duru se așteptă și anul acesta la presiuni mari din partea conducătorilor din fotbal. Directorul Direcției de licențiere de la FRF spune că datoriile restante la bugetul de stat, neplătite până la 31 martie, pot dezmembra Liga I
Sezonul în curs al Ligii I ar putea fi ultimul cu 18 echipe la start din cauza procesului de licențiere următor, care va fi atât de riguros încât ar putea rări dramatic rândurile unei competiții în care patronii s-au obișnuit să nu-și plătească dările la stat. Viorel Duru (foto), directorul Direcției de licențiere din FRF, a explicat pentru ProSport ce îi așteaptă pe conducători în această primăvară, care sunt criteriile de evaluare, ce surprize mai vin de la UEFA și la ce presiuni se așteaptă să vină de la finanțatori.
Domnule Duru, când începe procesul de licențiere pentru sezonul 2012-2013?
Termenul limită de depunere a documentației este 31 martie la Liga I și 15 aprilie la Liga a II-a.
S-a creat deja o imagine de apocalipsă. Ce criterii financiare vor fi evaluate la Liga I?
În primul rând datoriile restante la stat, dar numai cele strict în legătură cu salariile, adică taxele, pensii, sănătate, șomaj, impozitul pe salarii.
Mulți se întreabă ce legătură aveți cu acest aspect? De ce nu lăsați statul să-și recupereze banii?
Unul dintre obiectivele acestui sistem de licențiere este protejarea creditorilor din fotbal. Or dacă angajații nu au asigările sociale și taxele plătite nu beneficiază de programele sociale. Noi de aceasta evaluăm aceste datorii ale cluburilor, pentru a proteja angajații. Nu ne intersează că nu și-au plătit impozitul pe profit, impozitul pe dividente, sau nu au achitat TVA-ul din operațiunile comerciale.
„Datornicii s-au învățat să nu plătească”
Aveți o evidență la zi a datoriilor restante ale cluburilor către stat?
Nu. Vom afla pe 31 martie, când începe evaluarea. Dar și în legătură cu datoriile trebuie să fac o precizare importantă, care ține de cultura economică a publicului. Toată lumea este datoare și tocmai de aceea noi evaluăm doar datoriile restante, cele care depășesc scadența. Și Barcelona are datorii de zeci de milioane de euro, dar sunt la zi.
Nu sunt evaluate nici măcar datoriile prinse în bilanț? De pildă un club ia un credit de la o bancă să-și facă nocturna…
Nu ne interesează. În alte țări sunt evaluate și aceste datorii, dar la noi nu. Colegii din alte țări se crucesc când află cum funcționăm, că statul nu-și încasează taxele. La noi, statul a fost slab, sper să devină puternic și să-și încaseze venituri. Dacă toți am plăti taxele nu am mai avea criză.
În urmă cu un an, statul a dat însă o înlesnire la plata datoriilor restante. Este valabilă?
Da. Legea a fost dată în 2011 și prevede o reeșalonare a datoriilor pe cinci ani, în anumite condiții și cu depunerea unor garanții. Legea a intrat însă în vigoare prea târziu pentru cluburi anul trecut, care nu au putut să beneficieze de eventuala eșalonare la plată. Și de acea au avut probleme Bistrița, Bihorul, Timișoara. Eu le-am spus de atunci că n-aș risca licența pe ideea că o să iasă legea. Liga a încercat cu o adresă oficială la UEFA să obțină păsuirea noastră până la 31 mai cu evaluarea datoriilor către stat. UEFA însă a refuzat, pentru că România nu e mai cu moț.
Deci statul a întins o mână indirect și fotbalului românesc.
Așa este, dar personal eu cred că datornicii s-au învățat să nu plătească.
Dar datoriile către cluburile de fotbal și angajați?
Vor fi evaluate și nu pot fi reeșalonate decât cu hârtie scrisă de la creditori.
Comitetul Executiv al FRF a scos articolul din ROAF referitor la completarea locurilor disponibile în Liga I. Combinată cu licențierea, această decizie poate dezmembra Liga I!
A fost scos articolul 20, care venea în contradicție cu cel care stabilea principiul de promovare și retrogradare. Locurile vacante nu pot fi ocupate de cei care au retrogradat sau cei de pe locurile 3-4 din Liga a II-a, pentru că nu și-au câștigat meritul sportiv.
„Liga I poate funcționa cu efectiv redus”
Ce se va întâmpla cu Liga I dacă patru-cinci echipe nu-și vor lua licența?
Nu e treaba mea, ca licențiator, ci a Comitetului Executiv. Liga I poate funcționa cu un efectiv redus sau se poate lua decizia disputării unor meciuri de baraj între echipele retrogradate care dețin licență și cele de pe locurile 3, 4 sau 5 din Liga a II-a.
Un efectiv redus nu ar crea un conflict de interese vizavi de drepturile tv?
Este o întrebare la care nu pot să dau răspuns.
Haideți să vorbim de un caz concret, Timișoara versus Benfica, în cazul Sepsi. Există un litigiu în curs, de ce este considerată o datorie restantă?
Regula spune că la 31 martie datoriile nu mai sunt restante dacă au fost achitate între timp, dacă au fost amânate cu acordul creditorului sau dacă fac obiectul unui litigiu. Comisia de licențiere poate evalua însă că litigiul a fost deschis pentru a se câștiga timp și pentru a fi eludat termenul aplicabil. Ceea ce s-a întâmplat și anul trecut cu Timișoara.
Totuși, nu este o îngrădire a dreptului la justiție?
Nu, pentru că justiția nu trebuie folosită abuziv. UEFA este foarte sensibilă în aceste situații.
Criterii dure: tribune acoperite, teren încălzit
Mai sunt cluburi cu probleme de infrastructută?
Cel puțin pentru ce avem noi ca minimum în ROAF, la omologarea stadioanelor, cluburile dispun de condiții. Vor fi ceva probleme de anul viitor, pentru că vor fi modificări vizavi de acest aspect.
Le puteți detalia?
Cluburile trebuie să acopere 3.000 de locuri la stadioanele de până la 10.000 de locuri și 5.000 de locuri la o capacitate de peste 10.000. În plus trebuie să aibă sistem de încălzire a terenului de joc. Aceste două condiții au fost aprobate de Comitetul Executiv, dar le evaluăm pentru sezonul 2013-2014.
Asta înseamnă investiții mari.
Da și tocmai de aceea toată lumea trebuie să înțeleagă și să facă o strategie din timp, pentru că altfel nu joacă.
Vă așteptați la presiuni asupra dumneavoastră?
Ca în fiecare an și le înțeleg perfect. Fiecare entitate are niște interese și e firesc să joace cu toate mijloaccele, chiar dacă sunt imorale sau ilegale. Vor fi cu siguranță presiuni, dar eu cred că am dovedit de atâția ani de când rezist că am și argumentele profesionale și morale necesare.
Mulți v-au amenințat…
Da, iar dacă greșeam eram de mult terminat. Președintele Dragomir mi-a zis de nenumărate ori că dacă greșesc sunt curățat. Sunt conștient de lucrul acesta fără să-mi spună cineva. Miza e foarte mare, de milioane de euro. Bistrița a pierdut două milioane de euro, la Timișoara potențialul a fost și mai mare, de 12-13 milioane de euro.
articol scris de Alexandru Enciu