Cum arată în acest moment componența celor două serii ale Ligii 2. Problemele întâmpinate de „FC Clinceni” o afectează și pe Chindia

Marius ANGHEL 22 Jul. 2015, 03:34 Special

Expirarea termenului limită de înscriere în ediția 2015-2016 a Ligii a 2-a a pus pe masa Federației Române de Fotbal o situație pe care președintele Răzvan Burleanu nu și-ar fi dorit-o. Conducătorul fotbalului românesc anunțase că militează pentru formarea unei singure serii în noul campionat al ligii secunde, pentru „reorganizarea neapărată a sistemului”, fapt ce, crede el, ar duce la o „creștere a gradului de interes, dar nu numai”. Președintele FRF opina că „salvarea Ligii a 2-a nu constă numai în reducerea numărului de echipe pentru a avea o singură serie, ci și la o strategie”.

Rămâi pe Liga2.ro pentru a afla toate detaliile sedinței de miercuri dintre reprezentanții FRF și conducătorii echipelor din Liga 2

Cum din cele 28 de cluburi care ar fi trebuit, în mod normal, să ia startul în noul sezon s-au înscris 27 (mai puțin FCM Dorohoi), direcția în care ne îndreptăm cu siguranță e de formare a unui campionat cu două serii. Practic, ar fi imposibil de alcătuit o singură serie cu 27 de echipe, lucru ce ar duce la un nou sezon de Liga 2 cu 52 de etape, adică unul supraaglomerat, cu mult prea multe jocuri pentru un campionat sărac, fără bani din drepturi TV, în care echipele abia supraviețuiesc și preferă să facă deplasări în dimineața jocurilor.

Aflarea numelor echipelor care s-au înscris în noul campionat duce automat la următorul pas, de stabilire a componenței seriilor din Liga 2. În acest scop, Răzvan Burleanu are programată astăzi, 22 iulie, de la ora 14:00, la Casa Fotbalului, o întâlnire cu reprezentanții tuturor echipelor participante în viitorul sezon al eșalonului secund. Se va discuta despre componența seriilor, sistemul competițional și desfășurarea sa, cât și, nu în ultimul rând, de comercializarea drepturilor tv. În privința primelor puncte, acum vor fi doar discuții consultative, o decizie concretă urmând a fi luată luni, 27 iulie, în cadrul Comitetului Executiv al FRF.

Academica Argeș (FC Clinceni) și Chindia Târgoviște nu știu cu exactitate din ce serii vor face parte

Cunoscând cu exactitate cluburile care vor fi luate în calcul în formarea celor două serii, Liga2.ro a aflat, de la surse demne de încredere, ce se va discuta pe această temă în cadrul întâlnirii dintre șeful FRF și reprezentanții echipelor. Astfel, în alcătuirea seriilor de Est și Vest, I și a II-a, se va lua în calcul criteriul geografic. Noutatea este că seria de Est se vrea a fi formată din 13 formații, iar cealaltă din 14. Se dorește astfel păstrarea spiritului fairplay, având în vedere că în ediția trecută de campionat situația a fost invers, în prima serie au fost 14 echipe, iar în cea de-a doua 13.

Uitându-ne peste cele 27 de echipe, împărțirea lor în două serii nu pare complicată, însă, în acest moment, există două necunoscute. Academica Argeș Pitești și Chindia Târgoviște nu știu cu exactitate adversarele din noul sezon, asta din cauza primei grupări care și-a schimbat în această vară finanțatorul, conducere, stafful, jucătorii și locația. FC Clinceni, așa cum se vrea a fi noua denumire, nu a reușit în timp util să facă rost de actele de revenire la penultimul domiciliu, drept dovadă că înscrierea a fost făcută cu numele de Academica Argeș. Patru zile mai au la dispoziție, astfel Comitetul Executiv al FRF îi va repartiza în Seria a II-a, deoarece în acte ei sunt localizați ca având activitatea oficială la Pitești și nu se mai dorește despărțirea a două echipe care sunt apropiate ca distanță, aici cazul Academicii și CS Mioveni. În sezonul trecut, deși Academica Argeș și CS Mioveni au evoluat pe același stadion, „Nicolae Dobrin” din Pitești, prima echipă a făcut parte din Serie I, iar a doua din cealaltă.

În funcție de rezolvarea acestei probleme de către Academica / FC Clinceni, Chindia Târgoviște își va afla și ea seria din care va face parte. Dacă argeșenii / ilfovenii nu își vor depune la timp actele de schimbare la FRF, atunci gruparea dâmbovițeană va fi repartizată în Seria I, în caz contrar urmând a fi trecută în Seria a II-a.

Ce locuri vor promova și retrograda din cele două serii ale Ligii 2

Sezonul 2015-2016 a Ligii a 2-a va începe la 29 august.

Conform ultimei Adunări Generale Extraordinare a Ligii Profesioniste de Fotbal a Ligii 2, care a avut loc pe 18 iunie la Sărata Monteoru, dacă se va merge pe un sistem cu două serii a câte 14 echipe vor promova primele două clasate, iar o a treia grupare care merge în Liga 1 se va decide în urma unui baraj între ocupantele locurilor secunde din Liga 2, câștigătoare urmând ulterior să joace încă un meci de baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1. În privința reprogradării, vor cădea direct locurile 13 și 14 din ambele serii, iar între locurile 12 va avea loc un baraj care va desemna a cincea grupare ce ia drumul celui de-al treilea eșalon fotbalistic. În total vor fi cinci retrogradate, în situația în care campionatul Ligii 3 va fi format tot din cinci serii și de acolo vor promova tot atâtea echipe.

Iată cum vor arăta cele două serii ale ediției 2015-2016 a Ligii a 2-a conform actelor depuse de cluburi în acest moment la FRF:

Seria I:

– ACS Berceni
– ACS Bucovina Pojorâta*
– ACS Dacia Unirea Brăila
– ACS Rapid CFR Suceava
– AFC Chindia Târgoviște*
– AFC Dunărea 2005 Călărași*
– AS SC Bacău
– CS Balotești
– FC Gloria Buzău
– FC Oțelul SA**
– SC FC Ceahlăul**
– SC FC Farul Constanța
– SC FC Rapid**

Seria a II-a:

– ACS FC Academica Argeș
– ACS FCM Baia Mare*
– ACS Șoimii Pâncota
– ACS UTA Bătrâna Doamnă*
– ACSM Râmnicu Vâlcea
– CS FC Bihor Oradea
– CS FC Caransebeș 1913
– CS FC Olimpia 2010 Satu Mare
– CS Gaz Metan Mediaș**
– CS Metalul Reșița SA
– CS Mioveni
– SC FC Brașov**
– SC Universitatea Cluj SA**
– Unirea Tărlungeni

*echipe promovate din Liga a 3-a
**echipe retrogradate din Liga 1
– echipele sunt aranjate alfabetic.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 22 Jul. 2015, 03:34 Special
Pe aceeași temă