Burleanu ia peste picior LPF în cazul solidarității financiare: „Nu este de competența lor”. Președintele FRF e convins că proiectul va fi aprobat: „Vă asigur. Avem toate pârghiile”

Marius ANGHEL 04 May. 2017, 18:08 Special

Reprezentanții cluburilor din Liga 1 nu au ezitat în cadrul ultimei Adunări Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, întrunită pe 27 aprilie, să respingă din start propunerea de solidaritate financiară lansată de Federația Română de Fotbal în Comitetul Executiv din 21 aprilie și care va fi supusă la vot în cadrul Adunării Generale a FRF din 27 mai. Forul condus de Răzvan Burleanu a propus distribuirea unui procent de 5% din drepturile de televizare a meciurilor din Liga 1 către cluburile din ligile inferioare, însă echipele din prima ligă nu-și doresc acest lucru. Cel mai vehement după acea întâlnirea de la LPF a fost Florin Prunea, președinte executiv al CSM Poli Iași, dar și membru în Comitetul Executiv al FRF, acesta făcând acuzații către Burleanu.

Președintele FRF i-a dat astăzi replica lui Prunea, în cadrul conferinței de presă de la Casa Fotbalului în care au lansat noile branduri Liga 2 și Liga 3.

„Nu este de competența Ligii Profesioniste de Fotbal să voteze sau să nu voteze un asemenea principiul”

Mai mult, Răzvan Burleanu a transmis Ligii Profesioniste de Fotbal că s-a grăbit când a hotărât să respingă din start propunerea solidarității financiare, fiindcă nu ea este cea care va decide, fie că îi convine sau nu, dacă proiectul se va implementa sau nu. Președintele FRF e convins că Adunarea Generală a FRF va aproba această propunere.

„Vorbesc de principiul de solidaritate. I-am văzut pe cei de la LPF că s-au grăbit să voteze. Ei bine, vreau să clarific un lucru. Nu este de competența Ligii Profesioniste de Fotbal să voteze sau să nu voteze un asemenea principiul. Pe 27 mai avem Adunarea Generală, avem congresul Federației Române de Fotbal, iar în această Adunare Generală se va vota asupra acestui principiu. Nu știu dacă celor de la LPF le place sau nu, dar Adunarea Generală a FRF este forul suprem, unde se ia orice decizie în fotbalul românesc. Cu o decizie la nivel de LPF, principiul solidarității să știți că nu dispare la nivelul fotbalului european”, a spus Răzvan Burleanu în conferința de presă.

Federalul spune încă o dată de ce crede că principiul solidarității este foarte bun și în fotbalul românesc și de ce însăsi echipele din Liga 1 pot beneficia de el. „În momentul în care prezentam acest principiu al solidarității, vă spuneam exact care este situația echipelor de Liga a 2-a, cu precădere a echipelor care retrogradează de la nivelul Ligii 1. Și vedem acest acest impact financiar pe care îl are pur și simplu. Avem, în schimb, această perspectivă de a ne gândi doar la ziua de azi și a nu ne gândi la ziua de mâine sau cea de poimâine. De foarte multe ori, ziua de poimâine este foarte departe. Fiindcă altfel te gândești că echipe care astăzi sunt la retrogradare din Liga 1, dacă s-au pregătit cumva pentru a evolua la nivelul Ligii a 2-a? Răspunsul e mai degrabă nu și atunci o să avem această situație. De aceea cred cu tărie că solidaritatea financiară e un principiu care poate contribui la un nivel de stabilitate în fotbalul românesc”, a mai declarat Burleanu.

„Mai contează forma în care se va implementa? Vă asigur că se va implementa. Avem toate pârghiile”

Întrebat cum va face posibilă funcționarea acestui proiect de solidaritate financiară, având în vedere că FRF nu este parte în contractul drepturilor de autor în care sunt trecute LPF și cluburile din Liga 1, iar multe dintre aceste echipe sunt în insolvență sau au grave probleme financiare și nu vor fi de acord să cedeze niciun leu, Burleanu a dat exemplul Bulgariei și a fost ferm convins că acesta va fi implementat și în România. Burleanu a motivat cu însă un caz în care a ieșit câștigător în fața LPF, cel al jucătorilor under 21.

„Când ceva nu merge bine în fotbalul românesc, inclusiv la nivelul Ligii 1, eu, ca președinte, și Federația Română de Fotbal suntem găsiți vinovați. Cred că suntem responsabili să găsim forma prin care să reușim acest lucru de a aplica principiul solidarității. Acest principiu se aplică inclusiv aici, lângă noi, în Bulgaria. Bulgaria este un exemplu, putem învăța de la ei. Dacă nu vrem să învățăm de la alte campionate puternice, îi avem pe bulgari aici lângă noi. Vă asigur că atâta timp cât această propunere a adminstrației federației va fi votată de către Adunarea Generală, ea se va implementa. Mai contează forma în care se va implementa? Vă asigur că se va implementa. Avem toate pârghiile, regulamentare și legale, ca să ne permită acest lucru. Vă amintiți că în momentul în care am introdus cota obligatorie de jucători tineri, s-a spus că este o decizie discriminatorie. Prin argumentele pe care le-am avut, am reușit să câștigăm. În momentul de față, avem toate argumentele solide care ne îndreptățesc să considerăm că, atât timp cât Adunarea Generală va vota acest principiu, el se va implementa”, a spus Răzvan Burleanu în conferința de presă în care s-au prezentat brandurile Ligii 2 și 3.

„Ce argumente credeți că am avea, dacă nu am implementa acest principiu, în relația cu Guvernul sau Parlamentul?”

Burleanu a adus în discursul său pro solidarității financiare încă un motiv pentru care cluburile din Liga 1 ar trebui să nu i se împotrivească. Guvernul, Parlamentul și UEFA sunt băgate la înaintare de președintele FRF.

„Chiar cred că în sinea lor (n.r. – a cluburilor din Liga 1), cu câteva excepții, aproape fiecare dintre ei consideră că e un principiu echitabil și e un principiu proporțional. Și când mă refer la acest lucru, în afara solidarității, pe care în primul rând noi trebuie să o arătăm față de ceilalți, ce argumente credeți că am avea, dacă nu am implementa acest principiu, în relația cu Guvernul sau Parlamentul, ca să solicităm un cadru fiscal mai bun, investiții mai mari în infrastuctura fotbalistică, dincolo de proiectul EURO 2020? În afara unor astfel de principii, unde credeți că am putea să fim? Dacă vom intra și vom argumenta toată această dimensiune economică, pe care cluburile din Liga 1, sunt niște entități private, unde este dimensiunea socială, unde este cea culturală? Acestea au fost argumente puternice ale UEFA în fața Comisiei Europene de a reuși să o convingă cu actualul proces al vânzării drepturilor TV. Acest proces pe care îl avem la nivel european, ajută Liga 1 să beneficieze anul de cel puțin un milion de euro, prin plăți directe de solidaritate”, a mai declarat președintele Federației Române de Fotbal.

Proiectul implementării solidarității financiare în fotbalul românesc va fi propus spre vor în Adunarea Generală a FRF din 27 mai.

CITEȘTE și: FOTO | FRF a lansat brandurile pentru campionatele Liga 2 și Liga 3. „Ne aflăm în fața unui moment foarte important pentru evoluția fotbalului românesc”

Burleanu îi răspunde lui Prunea după ce a fost acuzat că a transformat banii primiți de FRF în prime personale. „Îi propun să facem schimb. Diferența o investim în juniorii de la Iași”

 

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 04 May. 2017, 18:08 Special
Pe aceeași temă