Proiectul unui Ligi 1 cu 20 de echipe ar putea impune și restructurarea Ligii 2, care deja părăsită în ajun de patru cluburi ia în calcul posibilitatea de a trece la un sistem competițional play-off, cu o singură serie, scenariu ideal din punctul de vedere al unuia dintre reprezentanții eșalonului secund în Comitetul Executiv, Auraș Brașoveanu.
„Nu știu ce se va întâmplă dacă se va pune în practică acea propunere cu 20 de echipe, dar cu aceste două echipe în liga 2 (CSMS Iași, Rapid, n.r.), campionatul Ligii 2 va începe normal, cu 2 serii a câte 14 echipe, cel mai probabil pe 7 septembrie. Cert este că nu vor participa, din Seria 1, CS Otopeni, și din seria 2, Luceafărul Oradea, Drobeta Turnu Severin și FC Argeș. Către lipsa de participare se îndreaptă Delta Tulcea și Farul Constanța. Există posibilitatea, dacă vor dispărea foarte multe echipe să trecem încă din acest sezon la un sistem cu două serii de 10 echipe cu sistem play-off, play-out. Ar fi ideal să trecem la o singură serie foarte puternică, pentru că astfel veniturile din drepturile TV vor crește”, a declarat Auraș Brașoveanu, în exclusivitate pentru Sport Total FM, în emisiunea „Fotbal la matineu”, realizată de Horațiu Sima.
Sportul Studențesc și UTA se află într-o situație financiară delicată înaintea începerii noului sezon, și conform zvonurilor cele două echipe ar putea să nu mai ia parte la competiție. Aurel Brașoveanu este însă de părere că cele două cluburi nu se vor preda așa ușor.
„Am avut o discuție cu domnul Șiman (patron Sportul Studențesc, n.r.) și am înțeles că echipa se va prezenta la începutul sezonului 2013/2014. Eu cred că UTA va continua, într-adevăr și acolo sunt probleme, dar cred că acolo lucrurile se vor rezolva”, a mai spus oficialul Dunării Galați.
„Administrațiile publice se pot implica in finanțarea cluburilor, dar fără să aibă control asupra lor”
Membru nou în Comitetul Executiv al FRF, Auraș Brașoveanu este îngrijorat de situația echipelor din eșaloanele inferioare, înaintea începerii competițiilor. Deși FIFA a interzis ca grupările să fie finanțate majoritar de autoritățile locale, multe formații, chiar și în Liga 1, sunt dependente de banii primiți din fondurile publice locale. Președintele ligii secunde a explicat de ce unele cluburi continuă să funcționeze, deși sunt sprijinite din plin de administrațiile locale.
„Echipele din Ligile 2 și 3 traversează un moment critic. Atât timp cât legislația nu va deveni mai permisivă și nu va susține activitatea sportivă în general, lucrurile nu se vor îndrepta. Am constatat că procentual numărul echipelor din ligile inferioare. dependente de finanțarea administrațiilor locale a crescut cu 10-20%, iar partea privată a finanțării s-a diminuat drastic. Au fost ocazii în care echipe au dus-o foarte bine într-un mandat, dar apoi au avut mari probleme. Pe mine mă bucură implicarea autorităților locale, dar nu se poate numai prin asociere cu administrația publică și, din păcate, investițiile private au scăzut. FIFA a înștiințat FRF că nu acceptă ca o grupare sportivă, indiferent de eșalon, să fie controlată exclusiv de factorul politic, referindu-se la organizarea acelei entități care nu trebuie să fie un departament al administrației publice. Dar administrația publică se poate implica, fără să aibă control asupra clubului. Pot fi numiți acționari principali angajați ai Primăriei, dar nu oameni numiți pe funcție, pentru a se înlătura posibilitatea ca o echipă să răspundă la comenzi politice”, a declarat Auraș Brașoveanu, în exclusivitate pentru Sport Total FM, în emisiunea „Fotbal la matineu”, realizată de Horațiu Sima.