Au jucat cu Astra în Cupă, dar au ajuns să fie scoși cu bodyguarzii din vestiar. Cum își tratează antrenorii un club din Liga 3. Neplătiți și umiliți pentru a pleca gratis

  • Cosmin Stan și Mihai Hromei, foștii antrenori de la Nuova Mama Mia Becicherecu Mic (locul 13 din 14 în Seria 4 a Ligii 3), povestesc teroarea la care i-au supus conducătorii echipei.
  • Șterși de pe foaia de joc, scoși cu bodyguarzii din vestiar și chemați la antrenamente cu terenul închis. Toate pentru a-i forța să plece fără să primească salariile.


Munca de antrenor în fotbalul mic din România nu este nici pe departe una în care e vorba doar de antrenamente, pregătirea jocurilor și transferuri. Este despre o luptă permanentă cu conducătorii, pentru a primi banii ce li se cuvin. Este despre umilința îndurată, despre condițiile precare de pregătire și ajunge chiar la îndurarea unui război continuu cu cei care i-au angajat. Despre asta vorbește Cosmin Stan. Este fostul antrenor al echipei de Liga a 3-a Nuova Mama Mia Becicherecu Mic. Echipa a putut fi urmărită în 16-imile Cupei României, când a întâlnit campioana Astra. Trupa lui Șumudică a câștigat atunci, pe stadionul „Dan Păltinișanu”, cu 1-0, dar performanța micii echipe din Banat a devenit cea mai răsunătoare din istorie, după ce a eliminat UTA, în ciuda condițiilor mizere de pregătire.

„Eu, împreună cu Mihai Hromei suntem antrenori din luna martie și am semnat contracte pe perioadă nedeterminată. Cred că suntem singurii antrenori din România cu așa contracte. Aici s-a văzut amatorismul conducătorilor. Echipa a fost preluată de un român american (George Sîngiorzan – 38 de ani) în martie, s-a bătut cu pumnul în piept că o să facă și nu s-a întâmplat nimic. Partea financiară a început să fie foarte proastă, din vară. Am schimbat toată echipa și am lucrat în condiții groaznice. Nu aveam nici apă la antrenament și spălam noi acasă echipamentul. Nu mai zic că ne antrenampe un teren, alături de trei grupe de copii și o echipă de fete, în același timp. Eram vai mama noastră. Ce doctori, ce maseuri?

În aceste condiții era normal să avem rezultate proaste la început, dar echipa a început să-și revină. Am învins liderul, favorita la promovare, am avut un parcurs foarte bun în Cupa României, unde am ajuns să jucăm cu Astra. Am pierdut 1-0 cu campiona și am avut ocazie de 1-1, singur cu portarul în ultimul minut”, începe povestea cu final trist antrenorul Cosmin Stan.

Scoși cu forța din vestiar

Drept răsplată, antrenorul Cosmin Stan și secundul Mihai Hromei n-au primit vreo primă, ba din contră. Conducătorii clubului au încercat să se descotorosească de ei, fără a le plăti niciun salariu, prin metode incredibile. „Am devenit persone non grata, tot spunând care sunt condițiile și au vrut să ne înlăture. N-au putut să ne dea afară însă pentru că erau acele contracte. Astfel au decis să nu ne treacă pe foaia de joc ca să nu putem sta pe bancă, cu 4 etape înainte de final. La următorul meci am mers în vestiar și  ne-au dat afară cu bodyguarzii în vestiar. Petre Tătaru, președintele și Gurin Petru, vicepreședintele. Noi am continuat să mergem la antrenamente, iar la ultimele două meciuri ne mutau antrenamentele dimineața, pentru ca noi să nu putem merge, fiind și profesori de educație fizică și sport, în învățământ”, rememorează Stan clipele trăite.

Despre aceste întâmplări, Liga2.ro a scris la acel moment.

FRF n-a luat încă nicio măsură

În acest timp, cei doi n-au văzut niciun ban din contractul cu echipa bănățeană, deși FRF a dat o decizie definitivă și a amenințat clubul să-i plătească. „Am trimis trei notificări pentru club să ne trimită un program pe care să îl urmăm. Am primit doar un proces verbal să ne prezentăm dimineața, de la la 8 la 10 să notăm condica. Eu am fost, dar e închisă baza la acea oră. Toate acestea au fost făcute doar ca să plecăm. Ne-am depus memoriu pentru că n-am fost plătiți nicio lună din martie până în octombrie, la FRF avem hotătâre definitivă. Din 9 martie echipa va fi penaizată cu 2 puncte și li se interzice să facă transferuri. O să facem un alt memoriu, din noiembrie în februarie. Echipa a preluat-o Marcel Băban, el mi-a spus că îmi dă 500 de euro, dar eu am de primit 2500 de euro. Păi cum, eu am muncit pentru banii aceia. FRF ar trebui să se sesizeze. Murim cu dreptatea în mână. Am mers un an și jumătate la cursurile de antrenori și nu sunt susținut cu nimic. Noi avem în continuare contracte cu ei la FRF, dar de echipă se ocupă Dan Mănăilă. El va sta pe bancă la meci, dar nu are contract cu clubul. Cum se poate așa ceva? Va fi trecut antrenorul cu portarii unul care nici nu are carnet de antrenori, probabil”, încheie Stan povestea uimitoare a unui fotbal, lipsit parcă de reguli și regulamente.

Campionatul Ligii 3 redebutează astăzi, 3 martie, iar Nuova Mama Mia Becicherecu Mic va juca acasă, la Timișoara, pe stadionul CFR, de la ora 13:00, cu Gloria Lunca Teuz Cermei, ocupanta locului 9. Cele două echipe sunt despărțite de 8 puncte, 18 față de 10 cât are Becicherecu Mic.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Pe aceeași temă