Profesor și-n arbitraj

28 Feb. 2012, 15:06 Arbitri

„Centralul” Sergiu Stanca (foto în dreapta, 26 de ani) din Orăștie este arbitrul de fotbal al anului 2011 în Hunedoara. Fost fotbalist în Liga a treia la Mureșul Deva, Dacia Orăștie și Giroc Timișoara, actual profesor de educație fizică și sport, Stanca s-a apucat de arbitraj în urmă cu 4 ani după ce a fost nevoit să renunțe la fotbal din cauza unei accidentări.

Stanca care îl are drept model în arbitraj pe italianul Roberto Rosetti speră că această primă recunoaștere a calităților sale să fie doar începutul ascensiunii sale în arbitraj. „Mă pregătesc foarte bine fizic și teoretic pentru fiecare meci la care mă prezint concentrat și bine montat psihic. Cred că principalele calități ale unui arbitru bun trebuie să fie perseverența și încrederea în sine”, a spus arbitrul numărul 1 al județului Hunedoara în 2011. Podiumul „centralilor” a fost completat de Flavius Coroiu și Claudiu Doarvoaș ambii din Deva.

În ierarhia arbitrilor asistenți, lider a fost Robert Deoancă din Brad urmat de Marius Bartoșiu (Hunedoara) și Victor Heiuș (Deva). Cel mai bun arbitru „cu fustiță” al anului trecut a fost declarată Francesca Ghișe din Deva. .”Clasamentele au fost întocmit pe baza notelor de la testările fizice și teoretice, a numărului de meciuri arbitrate, a notelor obținute de la observatori și a personalității arătate în teren de toți arbitrii”, a spus Grigore Macavei, președintele Comisiei Județene de Arbitri (CJA) Hunedoara. Arbitrii consacrați Daniel Thirt (din Călan, nr. 1 în 2009), Valentin Gavrilă (Brad) și Cristian Lazăr (din Petroșani, nr. 1 în 2010) au primit diplome de excelență, punctajele lor nefiind luate în calcul la topul anului 2011.

Au trecut testele

Weekend-ul trecut, cu o săptămână înainte de reluarea campionatului Ligii a IV-a Hunedoara au avut loc și sesiuni speciale de instruire și testare a arbitrilor și observatorilor din loturile județene, la Deva și Petroșani. „Toți arbitrii și observatorii au trecut testele cu bine. Am fost ceva mai indulgenți decât de obicei la testele fizice, întrucât condițiie meteo dificile i-au împiedicat pe arbitri să se pregătească așa cum și-ar fi dorit”, a precizat președintele CJA Hunedoara, Grigore Macavei. Arbitrii din Vaea Jiului au susținut examenele fizice în jurul stadionului „Jiul” din Petroșani (vezi foto) iar cei din subcomisiile locale Brad, Călan, Deva, Hunedoara, Orăștie și Simeria pe aleile din parcul „Cetate” din Deva.

Campionatul Ligii a IV-a Hunedoara se va relua la finalul săptămânii, sâmbătă, 3 martie, cu meciurile etapei a XVIII-a, prima a returului.

114 arbitri au oficiat anul trecut în competițiile organizate de Asociația Județană de Fotbal Hunedoara

Articol și foto de Sami Tamaș

28 Feb. 2012, 15:06 Arbitri
Pe aceeași temă