Ajutorul fotbaliștilor neplătiți din România poate veni de la FIFA. S-a creat un fond special pentru ei. „Este extraordinar ce s-a întâmplat”

O veste care ar putea elimina în viitor problemele multor fotbaliști români, legate de salariile neachitate la timp de cluburi, a venit marți de la FIFA. Forul mondial, alături de FIFPro, sindicatul mondial al jucătorilor, au ajuns la un acord pentru crearea unui fond destinat jucătorilor care nu au fost plătiți de cluburile lor. Din acest fond, fotbaliștii ar urma să fie plătiți, iar apoi FIFA și FIFPro să-și recupereze banii de la cluburile acestora. Fondul va fi activ din 1 iulie 2020 și își propune să adune 16 milioande dolari până în 2022.

Vicepreședintele AFAN, Ionuț Rada, spune că decizia FIFA și FIFPro va fi și în ajutorul fotbaliștilor români, dar speră ca FRF și LPF să ia exemplul FIFA și să creeze și ele un astfel de fond. 500.000 de euro a fost totalul salariilor neplătite pentru fotbaliștii din România, în 2019.

Ionuț, ce părere are AFAN despre inițiativa FIFA și FIFPro?
O inițiativă care cred că ar putea să revoluționeze. Nu va fi ușor, dar cred că este un pas extrem de important, mai ales pentru jucătorii din campionatele unde nu sunt contractele foarte bine respectate, cum este și cazul nostru. Este extraordinar ce s-a întâmplat.

Vor avea acces și românii la acel fond?
Cu siguranță va exista un procent pentru fiecare campionat, care va putea acoperi o parte din aceste salarii neplătite, urmând apoi ca FIFA să se îndrepte către cluburi.

Câți jucători neplătiți sunt astăzi în România?
Sunt foarte mulți jucători și se întâmplă, din păcate, și la echipe care au fost în insolvență. Echipe care au revenit la aceleași probleme. Vedem Astra, vedem Dinamo, chiar și la CFR au fost probleme. E clar că nu se respectă munca jucătorului. Numai anul trecut s-au strâns aproximativ 500.000 de euro din salarii neplătite pentru jucătorii din România.

„Puțini jucători cotizează”

FRF și LPF ar putea face la fel. De ce nu o fac?
Cu siguranță, FRF și LPF trebuie să se alinieze și ele. Noi, reprezentanții AFAN, vorbim de foarte mult timp și suntem aproape de a implementa o regulă prin care să existe o garanție la început de an, venită din drepturile tv și în momentul când sunt probleme să fie plătiți jucătorii din acea garanție. Cu siguranță va fi o presiune în plus acum, pentru FRF și LPF.

De ce nu cotizează jucătorii din România la un astfel de fond?
Cred că jucătorii ar trebui să fie mult mai deschiși la astfel de inițiative. Și în România sunt astfel de fonduri, dar foarte puțini cotizează, din păcate. Și noi încercăm, prin AFAN, să facem jucătorul să investească în el. Să investească o sumă infimă, care adunată de la toți jucătorii poate să ajute, la un moment dat un jucător sau o echipă cu probleme. Cu siguranță, dacă se va ajunge ca un jucător să cotizeze la nivel mondial, cum este acest parteneriat între FIFA și FIFPro, pentru că vor avea o garanție în plus, prin cele două entități.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă