Asociatia Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) vine cu inițiativa semnalării la nivel guvernamental a situației delicate în care se regăsesc fotbaliștii angajați de cluburi aflate în insolvență.
În unele cazuri, cum este cel al Politehnicii Timișoara, starea de fapt a capătat nuanțe dramatice, astfel că îi adresăm astăzi o scrisoare deschisă domnului Ministru al Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu.
Iată scrisoarea trimisă de AFAN către Daniel Chițoiu:
„Stimate Domnule Ministru,
Vă adresăm acest demers cu dezamăgirea că misiunea de structură sindicală a Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN), pe care ne-o asumăm activ, începe să semene tot mai mult, în dezastrul financiar pe care îl traversează fotbalul românesc, cu cea a Crucii Roșii Internaționale în Zimbabwe. Astfel, salvând azi un sportiv de injustețile la care e supus, găsim a doua zi zece alți fotbaliști într-o situație și mai dramatică.
Avem, prin urmare, convingerea că a venit momentul unei intervenții energice la nivel ministerial și chiar guvernamental. De asemenea, suntem încredințați că, printre obiective importante de atins și probleme de ordin național de rezolvat, specifice înaltei funcții pe care o ocupați, rămân întotdeauna timp și disponibilitate pentru atitudini umane. De o astfel de atitudine este acum nevoie pentru a reda unor oameni drepturile fundamentale, respectiv dreptul la muncă și la o viață decentă.
Intrând în subiect, insolvența, dintr-o metodă de redresare economică a unei societăți comerciale, se transformă la nivelul fotbalului românesc într-un instrument periculos, care generează fățișe relații stăpân-sclav, inadmisibile în anul de grație 2013.
Și nu vă vom descrie mai departe, domnule ministru, cum se derulează insolvența la Rapid, club a cărui situație a fost intens mediatizată, ci despre drama pe care alți sportivi o trăiesc, dramă față de care ce se întâmplă la Rapid pare un exercițiu de democrație…
Intrarea în insolvență a SC Politehnica Timișoara SA (fosta Fotbal Club Timișoara SA), i-a adus pe fotbaliștii care se regăsesc sub contract cu această structură sportivă în situația unor iobagi legați de un pământ pe care nu mai au nici măcar posibilitatea să-l muncească! Astfel, SC Politehnica Timișoara SA a fost exclusă din toate competițiile organizate de Federația Română de Fotbal (FRF), după care, sub justificarea insolvenței, fotbaliștii au rămas sub incidența unor contracte din care se respectă doar obligațiile, nu și drepturile.
Acești oameni nu au mai fost plătiți de peste un an de zile! Pentru acești sportivi profesioniști nu mai există o bază de antrenament si nici antrenori cu care să se pregătească! Pentru acești sportivi profesioniști nu există personal medical de specialitate care sa le prescrie medicamentație sau tratament! Pentru acești sportivi profesioniști nu mai exista logistică (transport, cazare, masă, echipament etc.)! Clubul Politehnica Timișoara a devenit o „fantomă” care băntuie doar prin documentele administratorului judiciar, numit, fără îndoială, la cererea debitorului.
În data de 11.02.2013, ora 12.00, a fost convocată o Adunare Generală a Creditorilor care avea, printre altele, pe ordinea de zi și „discutarea și expunerea punctului de vedere asupra propunerii administratorului debitoarei privind situația contractelor jucătorilor de fotbal, care mai sunt în vigoare”. Nu există publicată, până la aceasta dată, vreo informație referitoare la concluziile la care s-ar fi ajuns în respectiva Adunare, sporindu-se astfel dramatismul situației în care se găsesc sportivii.
Singurul exercițiu de respectare a contractelor se referă la imposibilitatea sportivilor de a profesa la un alt club pentru că instanțele sportive din cadrul FRF se feresc să emită decizii prin care jucătorii să fie eliberați de contractele din prezent. Comisiile FRF se prevalează de o notificare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) prin care au fost informate că drepturile asupra sportivilor angajați de entități în insolvență aparțin ANAF și că orice masură nu se va putea lua decât cu acordul autorității fiscale.
Traducem această situație ca o tratare a unor oameni drept o marfa sau ca bunuri mobile asupra cărora instituțiile statului pot oricând să instituie sechestru. Suntem convinși, domnule ministru, că ne împărtășiți părerea și că veți acționa asupra acestui aspect, „eliberându-i” din sclavie pe Sandu Florin, Zăgrean Andrei Sebastian, Torok Flavius Mihai și Carlos Rafael Rocha Ferreira, fotbaliști reprezentați de AFAN în cazul care a devenit Politehnica Timișoara.
Încheiem apelul nostru cu speranța ca AFAN să rămână pe viitor doar cu practica sindicală, fără nevoia de a adresa apeluri umanitare de eliberare din sclavie, după cum România, suntem siguri, nu va fi niciodată țara lui Robert Mugabe!”