A murit Florin Halagian! Antrenor cu care FC Argeș a câștigat cele două titluri din palmares avea 80 de ani

Marius ANGHEL 12 Aug. 2019, 13:21 Special

Florin Halagian a încetat din viață luni, 12 august, într-un spital din București. Anunțul a fost făcut de FC Argeș, clubul pe acesta l-a antrenat în șase mandate. Fostul antrenor avea 80 de ani.

Marile iubiri ale lui Halagian, FC Argeș și Dinamo București, i-au oferit cele mai mari realizări din carieră. Născut în București, acesta a început fotbalul la alb-roșii la vârsta de nouă ani și a fost unul dintre jucătorii talentați din perioada 1950-1970, însă rămâne în istorie pentru performanțele realizate pe banca tehnică. În sezonul 1971/1972, la doar 32 de ani, Halagian devenea antrenorul lui FC Argeș. Alături de legendarul Nicolae Dobrin, piteștenii au câștigat titlul de campioană în Divizia A și în sezonul imediat următor au obținut o victorie de răsunet în Cupa Campionilor Europeni: 2-1, contra lui Real Madrid. „Nici nu aș fi putut visa la ceva mai frumos. În Argeș m-am afirmat ca jucător, m-am căsătorit și mi-am făcut un viitor”, spunea Halagian, într-un interviu acordat pentru ProSport în martie, când a împlinit 80 de ani.

„Eu îi iubeam și ei erau mulțumiți că îi iubesc”

Recunoscut pentru faptul că era un antrenor autoritar și le impunea anumite lucruri elevilor săi, precum un program fix sau un look fresh, Halagian spune că a făcut toate aceste lucruri din dragoste și se mândrește cu toți jucătorii pe care i-a condus, nu doar cu Nicolae Dobrin: „Am fost un antrenor destul de autoritar, dar tot eu i-am iubit cel mai mult. Eu îi iubeam și ei erau mulțumiți că îi iubesc. Mi-a plăcut să le port de grijă, la mai multe probleme, nu doar la cele din fotbal. Înainte era greu, trebuiau să intre într-un liceu, să facă o facultate. Și de mine au avut grijă alții, cum a fost Nicolae Roșculeț, profesorul meu, Ion Motroc și alții. Pentru mine a fost o onoare să antrenez toți fotbaliștii.

Nu o spun formal, o spun din suflet. Toți aveau un rol în angrenajul respectiv și sub conducerea mea am fost mulțumit de toți. O spun din suflet pentru că am avut șansa de a exista o autoeducație sportivă, care m-a ajutat foarte mult. Am avut norocul și de oameni la centrul de copii și juniori, în special la Argeș”.

FC Argeș, FC Olt, Steaua București, Universitatea Craiova, Victoria București, Dinamo București, FC Inter Sibiu, FC Național, FCM Bacău, FC Brașov, Ceahlăul Piatra Neamț, CS Mioveni și Gloria Bistrița sunt echipele din CV-ul lui Halagian. De asemenea, acesta a pregătit și echipa naționala Olimpică a României și pe cea de tineret.

Marius ANGHEL 12 Aug. 2019, 13:21 Special
Pe aceeași temă