50.000 de euro pentru șase minute!

Marius ANGHEL 10 Dec. 2012, 11:35 Special
50.000 de euro** pentru șase minute!

Cristian Daminuță a apărut pe teren într-un singur meci oficial în 2012, când a intrat în minutul 87 al partidei ACS Poli – Luceafărul Oradea (2-0)

Fundașul Cristian Daminuță e sub contract cu Milan până în vara lui 2013, echipă care-i plătește anual 50.000 de euro

Timișoreanul Cristian Daminuță (22 de ani) a debutat în Liga I la doar 16 ani și patru luni, în tricoul lui Poli. La vârsta majoratului, Daminuță a fostcumpărat de Inter Milano, chiar dacă bifase doar două meciuri în campionat pentru echipa mare a alb-violeților. Au trecutpatru ani de atunci, timp în care numele fotbalistului a apărut mai des în presa mondenă decât în cronicile de meci.

Inter l-a împrumutat la Modena, în Serie B, după care l-a transferat la AC Milan, în 2010. Rosso-nerii l-au redirecționat spre L”Aquila Calcio, apoi spre FC Tiraspol.

Daminuță a împlinit 22 de ani în februarie, dar nu se gândea atunci că 2012 avea să fie un an de coșmar pentru cariera sa de fotbalist. S-a cumințit, s-a însurat și a încercat să își relanseze cariera în Liga a II-a din România, însă a apucat să joace doar șase minute pe tot parcursul anului!

Episodul comic de la Baia Mare

În iarnă, Romică Buia l-a convins pe Daminuță să vină la FC Maramureș Baia Mare. Jucătorul Milanului nu a jucat însă niciun minut acolo, și asta nu din cauza lui Buia, ci a unei greșeli în actul de transfer! Echipa la care evoluiase în 2011, FC Tiraspol, a scris greșit numele clubului maramureșean în programul în care se afișează transferurile internaționale, la FIFA. Mai exact, au scris denumirea veche, „FC Baia Mare”, în loc de „FC Maramureș”, în ultima zi a perioadei de transferuri, iar Daminuță a fost nevoit să stea pe tușă tot returul de campionat.

Ignorat la el acasă

În vară, a ales să revină la Timișoara. A spus atunci că s-a maturizat, atât ca om, cât și ca fotbalist. Chiar și membrii staff-ului tehnic de la ACS Poli spun că e foarte serios la antrenamente, dar, cu toate acestea, turul s-a încheiat, iar Daminuță a jucat doar în meciul cu Luceafărul Oradea, din etapa a VIII-a, scor 2-0. Șase minute a petrecut pe teren în acel joc, dacă le contabilizăm și pe cele de prelungire. Pentru cele șase minute, AC Milan, clubul de care aparține, i-a plătit în 2012 un salariu de 50.000 de euro.

Jucătorul de 22 de ani e reținut în declarații, însă tatăl său, care și-ar fi dorit enorm să îl vadă jucând din nou la Timișoara, spune lucrurilor pe nume. „Ce, a ajuns Cristi să uite fotbalul? De vreo doi ani nu s-a mai scris nimic în ziarele de scandal despre el, e liniștit, cu familia lui, nu am înțeles de ce nu i s-a dat nicio șansă.Trebuia să-i spună de la început să nu vină, că nu are rost. Dacă l-ar fi băgat și s-ar fi făcut de rușine, n-aș fi zis nimic. Dar în amicale se mișcă bine, dă goluri, dă pase de gol”, a spus, pentru ProSport, Vasile Daminuță.

De cealaltă parte, antrenorul lui ACS Poli, Vali Velcea, susține că Daminuță trage acum ponoasele pentru modul în care a tratat fotbalul în ultimii ani. „El știe că a avut o perioadă foarte importantă, de la 18 la 21 de ani, în care fotbalul nu a fost în prim-plan pentru el. În acest moment este în urmă cu pregătirea fizică pentru performanță. Are un comportament excepțional, se vede că vrea, dar mai are mult de recuperat”, a declarat Velcea.

Alți jucători români care și-au ratat carierele

Nicolae Mitea
La fel ca și Daminuță, Mitea a plecat la un club mare tot la 18 ani. A stat la Ajax Amsterdam până în 2008, însă aparițiile sale pe teren au fost rare, în primul rând din cauza comportamentului extrasportiv. Are 27 de ani și a încercat anul trecut să se reapuce de fotbal, la Petrolul Ploiești, dar încercarea a eșuat, la fel cum se întâmplase și la Dinamo (2009) și FC Ionikos (2010).

Alexandru Ioniță
FC Koln a plătit 2,5milioane de euro Rapidului pentru golgheterul care avea 21 de ani în 2010. Atacantul a nu a făcut față rigorilor din campionatul Germaniei și s-a întors la Rapid, unde a jucat mult mai rar ca înainte, reușind totuși să înscrie în Cupă, împotriva Olimpiei Satu Mare, și în Liga I, contra Petrolului Ploiești.

Alin Stoica
Puștiul-minune  ajuns la Anderlecht la vârsta de 17 ani și-a îngropat cariera în perioada în care ar fi trebuit să se maturizeze. A înscris 30 de goluri în Belgia până la 25 de ani, însă declinul a început odată cu experiențele de la FC Național și Poli Timișoara. A trecut în 2009 pe la FC Brașov și Vojvodina Novi Sad, iar de atunci nu a mai fost legitimate nicăieri.

2 goluri a marcat Daminuță în cariera de fotbalist la seniori, ambele pentru FC Tiraspol

10 este numărul pe care îl poartă Daminuță la ACS, care joacă fundaș central sau mijlocaș la închidere

La început spuneau că poate are aere de vedetă. Dar ascultă acum, e foarte serios la antrenamente. Și tot nu i-au dat nicio șansă
Vasile Daminuță, tatăl lui Cristian

Articol scris de Radu FAUR

Marius ANGHEL 10 Dec. 2012, 11:35 Special
Pe aceeași temă