UTA așteaptă să fie salvată de autoritățile locale, primarul e antifotbal

30 Jun. 2012, 11:40 Seria 2

Poate sunt deplasat, fanatic sau oricum vor să mă considere cei care nu sunt de acord cu mine, dar mi-a plăcut imaginea cu primarul Iașiului bucurându-se ca un copil la revenirea echipei locale în Liga 1. Lunându-și după gât antrenorii, jucătorii și concetățenii care sărbătoreau promovarea, Gheorghe Nichita și-a arătat fața umană, de împătimit al fotbalului și sportului, în general. Sobrietatea funcției a lăsat-o pentru întâlnirile în costum.

Nichita este la al treilea mandat de edil al orașului din Dealul Copoului și pentru că îi pasă de marea parte a cetățenilor. Dincolo de lucrurile bune făcute în gospodărirea și progresul urbei, primarul fostei capitale a Moldovei i-a respectat mereu pe iubitorii sportului rege. Nu a fost mereu la înălțimea așteptărilor, a făcut destule greșeli de manageriat (nu e niciun secret că deciziile importante ale clubului se iau în biroul lui Nichita), însă a fost mereu implicat în viața Politehnicii Iași. Și, asemenea lui, găsim alți zeci de primari din această țară, așa că nici nu te mai miri că Mioveni, Chiajna, Mediaș sau Târgu Mureș sunt sau au fost până de curând în lumina reflectoarelor primului eșalon.

La Arad, lucrurile se fac mereu cu jumătăți de măsură. UTA rămâne Campioana Provinciei, palmaresul obligă, suporterii se dau de ceasul morții și speră an de an, iar de la kilometrul 0 răzbat doar intenții, nimic concret. Cândva, primarul s-a implicat în coabitarea dintre Sandu Ion și Nicolae Bara, dar tot el a fost cel care l-a alungat pe fostul principal finanțator utist cu o gaură de peste 7 milioane de euro.

Meciurile „Bătrânei Doamne” îl atrag rar, ceva mai mult în campaniile electorale, dar și atunci evită întâlnirile față în față cu suporterii. Aceștia din urmă încep să se obișnuiască cu ideea că Falcă nu dă doi lei pe aspirațiile lor, că el nu a considerat-o niciodată pe UTA un simbol, un brand al Aradului și, prin urmare, va implica Primăria doar de gura lumii, cu două-trei sute de mii de euro, în activitatea anuală a „alb-roșiilor”. Și toate astea în timp ce pe proiectul de refacere a arenei „Francisc Neuman” s-a pus și ales praful.

Am mai spus-o cândva, ca să te implici în ceva, e bine să-ți și placă ceea ce faci sau sprijini. Ghiță Falcă s-a declarat un fan al baschetului, de care a și avut destulă grijă și l-a urmărit de ori câte ori a avut ocazia din tribunele Sălii Polivalente. Fotbalul a trecut în planul al doilea sau al treilea și va rămâne acolo încă cel puțin patru ani, cât mai avem onoarea să contăm pe Falcă. În tot acest timp, UTA și fotbalul arădean are șanse mici să iasă din anonimat.

Și ca imaginea primarului Aradului să fie sub nivelul mării din punct de vedere al sprijinului pentru o fostă campioană a României, s-o imortalizăm o femeie bătându-se ca o leoaică pentru soarta Universității Craiova. Aleasă primăriță în Bănie, îmbrăcată în tricoul „Științei”, Olguța Vasilescu a stat ore întregi pe holurile Tribunalului pentru a se asigura că echipa emblemă a orașului are parte de o judecată corectă. Al nostru edil evită până și o întâlnire electorală civilizată cu tema fotbal și „Bătrâna Doamnă”. Că-l ține și prea puțin îi pasă. Halal!

Sursa: Sport Arad

30 Jun. 2012, 11:40 Seria 2
Pe aceeași temă