Terfelit de Marțian, Catanzariti ia taurul de coarne: „Ori preia clubul în condițiile pe care le știe din februarie, ori nu mai vorbește în viața lui de UTA!”

Marius ANGHEL 17 Jul. 2013, 14:08 Seria 2
Terfelit de Marțian, Catanzariti ia taurul de coarne:** „Ori preia clubul în condițiile pe care le știe din februarie, ori nu mai vorbește în viața lui de UTA!

Transparența nu a fost niciodată punctul forte al actualei conduceri a „Bătrânei Doamne”. Și aici vorbim în special de Giovanni Catanzariti, care, în calitate de administrator al clubului, dar și ca șef de drept al clubului din Calea Aurel Vlaicu (Marțian e acționar majoritar doar în teorie, pentru ca la Registrul Comerțului UTA SA să aparțină în continuare italianului, respectiv apropiatului său – Giuseppe Guzardi), a ascuns destule lucruri publicului larg. A comis și destule greșeli manageriale, iar multe dintre ele au provocat datoriile de astăzi de 220 de mii de euro de la Stat, însă de ceva nu poate fi acuzat Catanzariti.

În luna ianuarie, când a demarat negocierile cu Adrian Marțian pentru cedarea pachetului majoritar de acțiuni, a fost cât se poate de sincer. Președintele UTA-ei i-a pus pe foaie omului de afaceri clujean toate datoriile existente la începutul acestui an, planul de buget pentru returul ediției de campionat (aprobat de Gheorghe Constantin și Adrian Falub), punându-l din timp în temă și cu cerințele din dosarul de licențiere pentru Liga 1. Și i-a mai spus ceva Catanzariti în față lui Marțian, cum – de fapt – a și accentuat o iarnă întreagă în presă, că nu mai are bani să finanțeze clubul.

Adrian Marțian a acceptat toate condițiile partenerului său, inclusiv cea ca italianul să rămână administratorul „Bătrânei Doamne” și, deci, să aibă drept de semnătură și implicit puterea, e treaba lui. Într-un bussiness cu sute de mii de euro pe masă nu prea mergi pe încredere, iar acum e tardiv să spui că ai fost naiv și că „m-a făcut Gio!”. Și, conform acelorași spuse ale sale, Gio l-ar mai fi „făcut” cu jucători care s-au încălțat invers la unele meciuri și…că nu i-a rezolvat două meciuri așa cum îi promisese inițial.

Personal, aceste vorbe le aud de cel puțin două luni de zile din gura lui Marțian. Am decis să nu le fac publice, fiindcă nu am avut niciodată inspirația să-l înregistrez pe omul de afaceri clujean, care putea nega totul și, în plus, aș fi târât numele celei mai titrate echipe din Provincie într-un posibil scandal ce nu-i făcea cinste. Însă, când același Adrian Marțian a decis să spună cam aceleași lucruri la portavoce, în fața celor 300 de fani adunați la mitingul de luni seara și camerele video ale presei, a deschis o „Cutie a Pandorei” ce nu mai poate fi închisă fără repercursiuni. Pe românește, Marțian îl consideră pe Catanzariti un blatist, un șarlatan, iar o posibilă coexistență a celor doi la conducerea grupării emblemă a orașului e imposibilă.

În fața suporterilor, pe platoul din fața stadionului, dar și la cantina clubului, într-un cerc mai restrâns, printre multe altele, Marțian a spus următoarele: „În martie când am luat echipa, am adus jucători și am ajuns pe locul patru. Dacă se aranjau două meciuri, eram pe primul loc și asta nu e din vina mea. Nu sugerez nimic, mi s-a spus că două – trei meciuri ne sunt aranjate și le vom câștiga. Giovanni mi-a făcut capul mare că vom fi în prima ligă și suntem tot unde suntem acum. El mi-a zis că plătesc maxim 300 de mii de euro și promovăm în prima ligă, acum sunt de fapt 600 de mii. Prima dată a zis că cere 50.000 de mii să-mi dea clubul, acum cere 100.000 de mii. Dacă știam de la început cum stă treaba, făceam altfel. Am mers după mintea lor și am ajuns unde suntem acum. Eu vă spun un lucru și nu am nimic de ascuns, nu mă interesează pariuri și alte cele. Toată lumea spune că am fost un prost, am băgat banii și nu s-a întâmplat nimic. Acum nu vreau să mai fiu influențat de nimeni, dacă dau greș, să dau după capul meu și pe banii mei. Iar datoriile la Stat? Eu am vrut să plătesc cu bani cash la Finanțe, știe asta toată lumea din club, dar nu am fost lăsat. Giovanni mi-a zis să nu o fac, să nu fiu prost. Am pus o fabrică de trei milioane e euro garanție la stat, dar când am mers la notar nu s-a mai făcut nimic. Nu ne-au mai lăsat cei de la Finanțe să eșalonăm nimic”.

Sunt acuzații fără perdea pe care – însă – Marțian nu i le-a lansat niciodată în față lui Giovanni Catanzariti. De fiecare dată când discuță, clujeanul i se adresează italianului cu apelativul „Fratele meu”, sfătuindu-l să nu ia în seamă „născocirile” presei. Numai că, de data aceasta, la „tirada” lui Marțian au fost sute de martori și nimeni nu mai poate da după „cireș”.

Bineînțeles că într-o convorbire telefonică purtată marți cu Giovanni Catanzariti, Adrian Marțian a infirmat acuzele ce au ajuns și la urechea președintelui „alb-roșiilor” în Italia, spunând că-l așteaptă acasă pentru a face treabă împreună. Numai că italianul nu mai dorește să închidă ochii, mai ales că UTA se îndreaptă cu pași repezi spre faliment. Drept urmare, dacă până la revenirea din concediu, adică la finalul acestei săptămâni, partenerul său nu se află în postura de a prelua frâiele clubului, Catanzariti va merge pe drumul său. „În luna februarie, au fost patru martori (n.a. Gheorghe Constantin, Adrian Falub, Dorin Stana și Dan Proca) la discuția mea cu domnul Marțian, în care eu îi spuneam că nu doresc niciun ban în schimbul cedării pachetului majoritar de acțiuni, cu condiția ca el să plătească sau să eșaloneze datoria la stat și să achite restanțele salariale despre care știa foarte bine. Dacă îndeplinea aceste condiții, îi cedam pe loc funcția de administrator al clubului și majoritatea acțiunilor, dar el nu a dorit asta. Ah, și i-am mai spus ceva, că nu mai am bani să bag la UTA. Mi-a spus că dorește să rămân în club, să mergem așa mai departe, cu mine administrator și el finanțator. Ulterior, el a început să spună multe prostii despre toată lumea, să acuze fără dovezi jucătorii, să se lege de oameni de la alte cluburi, dar am preferat să tac pentru a nu face și mai rău echipei ce se afla în mijlocul campionatului. Apoi, de la finalul lunii aprilie a dat numai mărunțiș la club, unul dintre salarii și alte cheltuieli urgente fiind suportate de mine. Acum, am ajuns într-un punct mort, dar situația asta nu va mai dura mult. Duminică mă întorc din Italia, iar dacă luni Marțian nu plătește datoria la Stat, sau începe demersul pentru a eșalona datoriile și nu-mi achită cei 38 de mii de euro pe care i-am împrumutat în această primăvară, o să-l rog să nu mai vorbească în viața sa de UTA. În calitate de administrator și acționar majoritar nu mai pot avea încredere în el, fiindcă a trecut destul timp fără să se întâmple ceva concret, așa că o să aleg altă cale. În cazul în care varianta de finanțare pe care o am din Italia nu se concretizează și dacă nu apare o altă persoană interesată de preluarea clubului, din păcate, o să optez între insolvență și faliment”, ne-a declarat șeful „textiliștilor”, bazându-se și pe mărturisirea lui Marțian, care a spus în fața suporterilor luni seara că, în cazul în care nu va pune clubul pe roate până la începutul săptămânii viitoare, se retrage fără pretenții de la UTA.

Așadar, „buba” se va sparge într-un fel sau altul cel târziu la începutul săptămânii viitoare. În cazul în care va continua în Liga a 2-a, „Bătrâna Doamnă” va porni fără și doar și poate cu un handicap în fața restului competitoarelor, care și-au început deja pregătirile.

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 17 Jul. 2013, 14:08 Seria 2
Pe aceeași temă