Târgumureșenii au votat bugetul pentru sport! FCM ia cei mai mulți bani

Marius ANGHEL 26 Jul. 2013, 13:35 Seria 2

Alocarea sumelor de bani cluburilor sportive de performanță târgumureșene cu care s-au încheiat contracte de asociere s-a votat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Târgu-Mureș de joi.

După ce sumele propuse inițial au fost înjumătățite, cu excepția celor de la BC Mureș (baschet masculin), a căror sumă a scăzut doar cu 25 procente, de la 4 la 3 milioane lei, noile sume propuse a celorlalte cluburi vizate au fost: CSU Medicina (volei feminin) 600.000 lei, FC Municipal (fotbal) 4 milioane lei, dintre care 3,5 milioane lei pentru echipele masculine (seniori și juniori) și 0,5 pentru cea feminină, City”us (futsal) 1,5 milioane lei, BC Nova Vita (baschet feminin) 0,5 milioane lei.

Pro și contra, acuze cu scântei, majoritate de voturi

După expunerea planului de activitate a cluburilor de către consilierul Józsa Tibor s-a trecut la discuții. Un amendament a fost propus de consilierul Dan Sâmpălean, care a propus majorarea sumei acordate echipei de volei, de la 600 la 900 mii.

Primul care a luat cuvântul a fost Kikeli Pál, care și-a susținut punctul de vedere prin care invoca faptul că orașul nu poate să susțină sportul de performanță în totalitate. „Din 2008 încoace, procentul care este acordat sportului de performanță, a celui școlar și de masă este prea mare, în detrimentul orașului și ar trebui schimbat în favoarea acestuia”, a spus acesta.

Mai vehement a fost Sebastian Pui, care a făcut acuze directe la persoana consilierului Claudiu Maior, pe care l-a întrebat despre dosarele acestuia aflate în instanță, despre implicarea doamnei Maior în conducerea FCM și l-a acuzat că stadionul Trans Sil este un bun personal. Replica acestuia a venit cu amenințarea acționării în judecată. Total opus a fost discursul viceprimarului Peti András. „Sportul nu este doar o activitate, este un fenomen. Cu toții ne dorim ca copiii noștri să-și petreacă timpul într-un mod sănătos și consider că orice economii se fac să fie orientați spre sport”, a afirmat Peti András.

O poziție diferită a prezentat Haller Béla, care a susținut că se face o discriminare între cluburile de performanță și cele particulare, considerate mai mici. „Sunt și acestea cluburi care se ocupă de pregătirea și educarea copiilor și aceștea sunt dezavantajate, multe dintre ele, pe când ar urma să primească sprijin au deja competiții în derulare”, a susținut Haller Béla.

Cu o idee asemănătoare a venit și Dan Mașca, singurul care a luat cuvântul din afara Consiliului Local. „Nu este normal ca jucătorii profesioniști să aibă prioritate față de copiii pe care îi invocăm. Unora li se taie tot elanul, se denaturează viața sportivă și nu se dau șanse egale. De unde știm care dintre copii vor deveni campioni la 10 ani?”, a întrebat proprietarul Reea.

Cum s-a votat

Toate cele cinci puncte au trecut de votul Consiliului cu o majoritate fără dubii. În frunte s-a situat campioana la futsal, cu doar două abțineri. FCM a avut un vot împotrivă și două abțineri, CSU Medicina, unul împotrivă și trei abțineri, BC Nova Vita, patru abțineri.

Cele mai puține voturi pentru a obținut BC Mureș, cu un vot împotrivă și patru abțineri (foto). Sebastian Pui a votat împotrivă în cazul FCM, s-a abținut la trei și a votat doar pentru echipa de volei. Ionela Ciotlăuș a fost liderul abținerilor, cu cinci. Cel care a pledat pentru echipa de volei CSU Medicina, Dan Sâmpălean a mai dat „undă verde” celor de la City”us și s-a abținut de trei ori. Împotrivă s-a mai votat în „cazurile” CSU Medicina, „autor”, Karácsony Etel și BC Mureș, prin Törzsök Sándor. Două abțineri a avut Kikeli Pál, pentru volei și baschet feminin, câte una Soós Zoltán (volei) și Józsa Tibor (BC Mureș). Ceilalți au dat „undă verde” tuturor cluburilor.

Articol scris de Mihai Veres

Marius ANGHEL 26 Jul. 2013, 13:35 Seria 2
Pe aceeași temă