„Sunt onorat să preiau Voința Sibiu. E mult de muncă aici”!

10 Jul. 2012, 09:58 Seria 2

Noul antrenor al Voinței Sibiu a vorbit pentru prima dată din postura sa oficială la Voința Sibiu. Dorin Zotincă a revenit pe banca unei grupări sibiene după ce a fost secundul lui Jan Gavrilă la FC Sibiu și la Gaz Metan Mediaș și după ce a activat cu succes alături de Viorel Hizo la FC Vaslui.

Zotincă a vorbit mai întâi despre intențiile sale la Voința Sibiu. „Între timp am fost plecat la școală să văd ce presupune fotbalul de mare performanță. Punctul culminant al carierei mele a fost anul trecut la Fc Vaslui alături de domnul Viorel Hizo. (…) Sunt bucuros că m-am întors acasă. Poate eram mai bucuros dacă m-aș fi întors la echipa de liga 1. În acest context vreau să îl felicit pe fostul antrenor. Consider că a făcut o treabă destul de bună. Poate doar lipsa de experiență nu numai a lui ci a tuturor din Sibiu la nivelul ligii 1 a făcut ca Sibiul să nu mai fie acolo. Eu propun un nou proiect aici. Am vorbit cu domnul președinte foarte mult. Ne-am gândit ce să facem cu un buget desigur destul de mic, să revenim ca echipă. Mi-aș dori ca echipa Sibiului să fie o echipă care practică un joc spectaculos pentru spectatorii din Sibiu, care sunt foarte buni cunoscători de fotbal. (..) Propun un proiect prin care vreau să luăm în calcul și la generația care vine din urmă. Efectiv în acești ani s-a neglijat partea cu juniorii și din păcate am ajuns la momentul la care să nu avem ce alege din zona noastră. Vrem să ieșim pe scenă cu juniorii noștri și să facem performanță. Bineînțeles că va fi nevoie de timp. Pentru asta vor mai fi aduși jucători și cu experiență și lângă ei să plantăm tineri care să crească frumos și să fim mândri de ei” a spus Zotincă, după care a răspuns întrebărilor puse în mare parte de reporterul liga2.ro.

Cum e pentru tine să preiei o echipă care nu are banii sau bugetul Vasluiului? Nu e dificil?
Nu. Eu sunt onorat că am preluat această echipă. Eu am lucrat mult timp ca secund. Și dacă ar fi fost divizia C, aș fi preluat această echipă. Atâta timp cât există un proiect. Eu vreau să plecăm cu acest prioect care poate se va finaliza într-un an, doi sau trei, iar finalizarea înseamnă liga 1.

Crezi că fanii echipei o să aibă răbdare trei ani?
Cred că nu au foarte multe soluții. Adică ar fi foarte simplu dacă am avea un buget consistent și nici atunci nu ai o garanție. Avem exemple destule. Echipe cu bugete mari au terminat campionatul pe poziții mai modeste decât obiectivele lor. Oricât de mult ne-am pregăti noi și adversarii vor fi la fel de pregătiți.

Ai activat mult timp la Vaslui. Secundul tău Ovidiu Tâlvan a jucat și el mult timp la Dinamo. O să vă folosiți relațiile ca să aduceți întăriri la Sibiu de la aceste echipe?
Sigur că încercăm lucrul acesta. E greu însă pentru că jucătorii de la Vaslui pot să joace în oricare grupare din Liga I. Au valoare bună. Nu este exclus. Eu îmi doresc să aducem cel puțin doi de acolo.

Câți jucători din vechea echipă au rămas în lot la ora actuală?
Nouă jucători dacă nu mă înșel. E vorba de Străuț, Cigan, Beza, Măjer, Neguț, Tătar, Bunea, Apostol, Lungu și Zăvoi. Din acești jucători însă sunt maxim patru jucători care au evoluat constant în liga 1. Restul au jucat mai puțin. Nu este o moștenire foarte consistentă. E nevoie de multă muncă.

Crezi că ar fi bine pentru Sibiu să revină numai după un an în liga 1? Echipa a părut că nu a fost pregătită pentru prima divizie după promovarea din vara trecută…
Aici aș spune mai multe. Nu echipa a fost prinsă nepregătită pentru liga 1. Orașul Sibiul a fost prins nepregătit. Deci echipa asta se numește Voința Sibiu, iar orașul nu a putut să facă declickul foarte repede. Timpul a fost foarte scurt și lumea nu și-a dat seama.. Cred că echipa a suferit din punctul acesta de vedere. Totuși cred că Voința a făcut o figură frumoasă pentru ce s-a propus atunci aici.

Care sunt echipele care crezi tu că pot emite pretenții la promovare alături de Sibiu?
Aici sunt multe echipe cu tradiție. Vorbim de UTA. Nu știu ce va fi cu Timișoara, dar cu siguranță vor avea o echipă puternică. Baia Mare nu e nici ea de neglijat. Târgu Mureș este o candidată serioasă, dacă păstrează aplombul de sezonul trecut.

Ce program are echipa în vara asta?
Ne-am început pregătirile în 2 iulie. De azi am intrat în cantonament la stadion. Sunt condiții bune de pregătire. Avem teren și tot ce ne trebuie. Avem un amical cu Mediașul deja stabilit și vor mai fi și altele. Nu cred că mergem în străinătate pentru că nu văd eficiența pentru echipă, ținând cont și de situația în care e clubul.

Câți jucători o să mai aduceți în lotul echipei pe lângă cei care au fost păstrați din vechea gardă?
E o întrebare grea. Nu am deocamdată răspuns la ea. Unii au venit, o să mai vină și alții. Selecția e continuă aici.

L-ai cooptat în staful tehnic pe omul cu care tu ai început cariera de antrenor, pe Jan Gavrilă. Ai adus și pe Tâlvan de asemenea. Este un staf sibian sută la sută?
Sigur. Eu vreau să folosesc experiența domnului Gavrilă. Capacitatea lui profesională este excepțională. Are o vastă experiență și are un ochi care vede jucătorii foarte bine. Cu Tâlvan mă știu foarte bine. Are experiență și mulți ani în spate de fotbal. Cred că și el a fost surprins când l-am sunat, dar prin el mă văd pe mine acum câțiva ani. Sper să fie cu noroc pentru că dacă vrem să facem performanță mai avem nevoie și de noroc.

Articol scris de Dragoș POPESCU

10 Jul. 2012, 09:58 Seria 2
Pe aceeași temă