Samson, nigerianul oltean! Fundașul CSM-ului vrea să se mute definitiv în România și să-și schimbe numele în Răzvan | VIDEO

Marius ANGHEL 16 Feb. 2016, 12:49 Seria 2
  • Samson Nwabueze este de patru ani la CSM Râmnicu Vâlcea și se consideră pe jumătate român. „Samy” vrea să își pună și nume românesc și trăiește o frumoaă povestee de dragoste cu Larisa.


Nigerianul Samson Nwabueze a ajuns în România acum mai bine de opt ani pentru a participa la cursurile unei școli de fotbal din Bușteni și de atunci nu a mai plecat definitiv în țara natală. De patru ani s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea, joacă pentru CS Municipal, și se consideră pe jumătate oltean, mai ales că se va căsători cu o vâlceancă get-beget.

„Eu un băiat liniștit”

„Samy”, cum îi spun prietenii și colegii de echipă este responsabilul cu voia bună și dă tonul la bucurie după victoriile Viperelor Albastre. Angajații de la stadionul din Zăvoi au numai cuvinte de laudă pentru nigerianul care are de gând să își pună un nume sau un prenume românesc.

„Nu e un băiat pretențios, mănâncă orice, e un fotbalist cuminte. oricum Samy este unul de-al nostru. Am auzit că vrea să își pună și nume românesc dar e treaba lui pentru ce optează, nu decid eu pentru el”, spune Cristina Roșca, bucătăreasa de la Stadionul Zăvoi, „Mami” cum îi spun fotbaliștii. „E un băiat bun, foarte bun, un băiat liniștit. Nu mi-a făcut niciodată probleme, serios vorbesc. E un băiat super. Ne înțelegem bine, la început el vorbea pe limba lui, eu pe a mea, acum știe bine românește, nu sunt probleme”, completează Florica Mihai, sau „Tanti Flori” cum o alintă Viperele Albastre. „E un băiat bun, de fapt toți sunt, dar el îi întrece pe toți. Dacă își schimbă numele să își spună Ionescu, sună bine Samson Ionescu”, concluzionează Liliana Căpătan, adică „Lili de la magazie.”

„E copilul nostru!”

Managerul general Lucian Munteanu îi face o caracterizare perfectă lui Samy pe care îl și găzduiește și pe care îl cunoaște foarte bine: „E copilul nostru, deja are patru ani la Vâlcea și la clubul nostru. Este un băiat cuminte, liniștit, educat, altfel decât ceilalți jucători străini care au mai fost la noi. Din punct de vedere sportiv și-a făcut datoria de fiecare dată când a fost nevoie de el. Vă spun sincer, eu când mă gândesc la vâlcenii din lot mereu îl trec la număr și pe el. Acum știe foarte bine românește, mă bucur că are și o relație de dragoste cu o vâlceancă de-a noastră. Eu țin mult la el, dovadă că stă în apartamentul meu. Am discutat și pe tema schimbării de nume, el vrea să își spună Răzvan. Noi mai glumim cu el, îi mai spunem Samsonescu, Babuescu, o să fie decizia lui”.

„Normal că îl iubesc”

Samson Swabueze își vizitează familia numeroasă din Nigeria o singură dată pe an, recunoaște că îi este dor de rude, dar spune că are de gând să rămână la Râmnicu Vâlcea și după terminarea carierei de fotbalist. Nigerianul se va căsători în această vară cu o frumoasă olteancă, Larisa, după o frumoasă poveste de dragoste.

„L-am cunoscut la salonul unde lucrez. Era în blocul în care locuia Samy. Am intrat în vorbă cu el. La început a fost o ocazie specială să îmi exersez limba engleză, deși știam că vărbește și româna. Era în vara anului 2012. A fost la început amiciție, apoi prietenie. Apoi ne-am dat seama că ne potrivim. A durat o jumătate de an prietenia, apoi s-a transformat în dragoste. Avem multe în comun, ne uităm la filmele preferate. Ne potrivim și ne-am decis să ne unim destinele. E un om blând, îi place să mănânce carne multă. Deocamdată nu am ajuns și la el acasă, în Nigeria, dar este în plan. Oricum, nu este nimic ciudat la el, acum e vâlcean de-al nostru. Părinții nu au avut probleme când le-am spus cum este prietenul meu. Dacă mi-ar propune să ne mutăm în Nigeria ar fi ciudat, mai ales clima. El s-a adaptat aici, nu știu el acolo. Nu e cazul, însă, aici vom rămâne. Ne dorim și copii dar mai înainte nunta. Este o fire calmă, se enervează foarte rar, trebuie să i se întâmple ceva grav, o mare nedreptate eventual. Eu nu l-am scos din minți până acum”, spune Larisa.

Povestea lui Samy

Samson Swabueze are 27 de ani și a mai jucat în cariera sa la Callatis Mangalia și CSMS Iași. El este singurul jucător străin din lotul formației CSM Râmnicu Vâlcea în acest moment. „Am ajuns în România la Bușteni, la o școală de fotbal, eram în total șase nigerieni. Aveam 18 ani. Nu am rămas surprins de nimeni, m-au primit bine românii, m-am simțit bine din primul moment. La Vâlcea m-a adus Erik Lincar, mă antrenase și la Mangalia, mă știa bine. Am mai fost la Bacău și la Iași, dar cel mai mult mi-a plăcut Râmnicu Vâlcea. Este un oraș liniștit, mic, aici mi-am cunoscut și marea iubire. Mă consider vâlcean acum. Am început să învăț românește încă de la Bușteni, toți vorbeau și am început să pricep. Între mine și Larisa e iubire mare oricum. O să îmi pun și nume românesc, vreau să mă cheme și Răzvan. Eu oricum, ca o concluzie, aici mă voi stabili. Acasă am șase frați, patru băieți și două fete. Acolo e viață mai grea… Îmi e dor de ei, dar mă duc în fiecare an. Vorbim zilnic pe internet, oricum… După ce termin cu fotbalul vreau să fiu impresar, arbitru mi-ar fi frică, la antrenorat nu cred că mă pricep. Ce mă scoate din minte? Să mă înjure cineva de familie…”, se descrie Samson Swabueze.

Text: CSM Râmnicu Vâlcea
Video: TV Vâlcea 1

Marius ANGHEL 16 Feb. 2016, 12:49 Seria 2
Pe aceeași temă