„Revoluția” de la ACS Poli: rezultate mai proaste cu un lot stufos și în Liga 2

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 03 Oct. 2014, 12:18 Seria 2

ACS Poli nu trece prin momente grozave după retrogradarea din Liga 1. Deși timișorenii se așteptau să nu aibă probleme în acontarea primului loc în Liga 2, echipa lui Dan Alexa a strâns doar nouă puncte după primele cinci etape. Nici jocul alb-negrilor nu strălucește deloc iar aceștia formează în continuare un lot numeros în ciuda remanierii anunțate de managerul Ion Timofte încă din primăvară.

Au trecut doar cinci runde, poate e prea devreme pentru un bilanț, dar diriguitorii lui ACS Poli se pot înfuria dacă adună cifrele de până acum. Cotată ca principală favorită la promovare, echipa „Chirurgului” e doar pe locul 3 după cinci partide disputate și riscă să mai cadă cel puțin o poziție după runda următoare, în care va sta. 2-0 cu CS Mioveni la Pitești, 1-0 cu Tărlungeni, 0-1 la Vâlcea, 2-1 cu FC Caransebeș și 0-2 la Reșița, au fost rezultatele care au făcut ca (re)startul timișorenilor să nu fie unul prea reușit. La acestea se adaugă o eliminare prematură din Cupă, un neverosimil 2-3 la Pâncota cu Șoimii. Toate, în condițiile în care ACS Poli are un buget stabil și a pierdut doar câțiva dintre componenții de bază din Liga 1.

Mai mult, stafful și conducerea se lăudau chiar cu o echipă superioară celei care învingea la Tg. Jiu, dar îngenunchea la Galați. Motivele repetate de Dan Alexa la rateuri au fost mereu cam aceleași: greșeli personale nepermise și evoluții sub așteptări în cazul unora dintre elevii săi.

Lotul a rămas „gras” în ciuda promisiunilor. „Nu i-a vrut nimeni”

Unul dintre reproșurile lui Ion Timofte față de vechea conducere era numărul mare de jucători care mâncau bugetul clubului fără să-și aducă o contribuție prea mare la echipă. Managerul sportiv anunța că dintre foștii elevi ai lui Șunda și Velcea vor rămâne puțini oameni, cam cât pentru o echipă: „Vor fi puține noutăți… Sunt 12-13 jucători care vor rămâne. Vor fi cam cinci noutăți, trei-patru tineri. Va fi un lot final de 20-21 de jucători, suficient pentru B”, spunea Timofte în iulie.

Realitatea din septembrie e însă cu totul alta. Odată cu sosirea capverdianului „Rody” ACS Poli numără 30 de jucători. Dan Alexa a apelat la serviciile a 21 dintre aceștia în acest debut nefericit. Bineînțeles aici sunt incluși și puști precum Dragomir sau Balaure, care fac parte din planurile pentru Liga a II-a, cât și nedoritul Dragu. Astfel, deși s-au înregistrat multe plecări, numărul jucătorilor e cu doar cu cinci mai mic față de cel din returul ediției 2013-14.

Un motiv pentru care Szekely sau Belu nu au avut soarta lui Șeroni ori Mera a fost explicat de Ion Timofte. „Credeam că vom mai și transfera unii jucători, din păcate, în afară de Szekely nu a avut nimeni ofertă. Când am făcut previziunile credeam ai noștri vor fi ceruți de alte echipe, din păcate pentru ei, pentru că unii și-au dorit”, a spus managerul timișorenilor.

Spre deosebire de sezoanele precedente un lucru pozitiv e poate că angajamentele noi sunt făcute altfel. În încercarea de a nu rămâne pe cap cu noile nume care nu confirmă, clubul are opțiunea îndepărtării „țepelor” la finalul sezonului. „Bugetul de salarii, care ocupă felia cea mai mare, a scăzut cu 40%, tocmai pentru a face economie nu am mers în cantonamet. Am mers două zile la Herculane, trei la Bekescsaba…”, sublinia „Tim”.

Dacă românii aduși au fost introduși în primul unsprezece, având evoluții pozitive de obicei, în schimb, nu toți stranierii au confirmat în primele runde. Carlos Eduardo și Milan Stavric au fost printre numele aduse devreme în vară, dar după ce și-au arătat calitățile în meciuri amicale s-au „tăiat” în cele oficiale. „Deocamdată nu a demonstrat nimic”, recunoștea spășit Timofte cu referire la primul dintre ei. De altfel, capitolul sosiri e un aspect asemănător cu „mandatul Rosenblum”. Pentru că până la urmă s-au adus nu mai puțin de zece jucători noi pentru ediția 2014-15: C. Eduardo, P. Henrique, Rody, Stavric, Smaranda, Haidău, Neagu, Popescu, Lazăr și Cânu.

Cel mai modest start

Datele statistice arată deocamdată o realitate crudă pentru noul angrenaj. ACS Poli are un început relativ mai slab de campionat față de precedentele două ediții. În Liga 1 alb-negrii aveau zece puncte după cinci etape în urma unui start peste așteptări, cu victorie în fața lui Dinamo. În timp ce în primul sezon, 2012-13, echipa de abia formată scotea tot nouă puncte din primele cinci partide în B. După etapa a VI-a, pentru că a stat în runda a doua, timișorenii înregistrau tot nouă puncte, erau tot pe locul 3, dar nu înregistraseră niciun eșec și seria era formată din mai multe echipe.

ACS Poli va avea tot 9 puncte după etapa a VI-a și acum, pentru că va sta în weekend, iar următoarea ocazie de remontare e abia peste opt zile, când la Timișoara sosește FC Bihor.

Bilanțul după primele cinci jocuri în cele trei sezoane de până acum:

Campionat       Loc/nr.echipe  Victorii            Egaluri             Înfrângeri        Puncte

L II., 2012-13      3/13                             2          3                              0                          9

L I., 2013-14        4/18                             3          1                              1                           10

L II. 2014-15        3/11                             3          0                              2                           9

35 de jucători avea lotul în returul sezonului de Liga 1 împreună cu cei „nedoriți”. 36 de jucători din totalul de 40 a folosit ACS Poli în sezonul trecut

25 de jucători din lotul de 31 au fost utilizați în total de Valentin Velcea în sezonul 2012-13, când echipa timișoreană a promovat în Liga I

10 e numărul de jucători transferați de ACS Poli în noul sezon, patru dintre aceștia sunt străini. Numărul plecărilor a fost mai consistent: 17.

12 transferuri realizase ACS Poli în iarnă, când echipa încă era manageriată de Călin Rosenblum.

Sursa: Sport9
Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 03 Oct. 2014, 12:18 Seria 2
Pe aceeași temă