„Radiografia” lui Adi Szabo. Antrenorul vorbește deschis despre situația de la FC Brașov. „După meciul cu Chindia, parcă a căzut cerul pe mine”

Marius ANGHEL 24 Dec. 2015, 11:54 Seria 2

Cum a fost anul 2015 pentru antrenorul Adrian Szabo? Trăiri, frământări, multe probleme și un final de an cu multe incertitudini la FC Brașov. Cum s-a dărâmat o muncă de aproape un sezon în chiar ultimul meci al anului, ce-i lipsește echipei, presiunile din partea conducerii, care anunță măsuri radicale în această iarnă, viitorul său incert la FC Brașov, legătura dintre echipa națională de handbal feminin a României și situația de la FC Brașov sunt doar câteva subiecte atinse de Szabo.

„Un an destul de greu, urât, cu multe probleme din punct de vedere profesional. Echipa a retrogradat, acum se află încă în Liga a 2-a, este în căutare, astfel că se poate spune că a fost un an dificil”, spune Adrian Szabo.

În acest an, Szabo a primit licența PRO, însă nu s-a putut bucura pe deplin de această reușită profesională. În vară, Szabo ar fi trebuit să preia postul de șef al Centrului de Excelență de la Târgu Mureș, însă lucrurile s-au blocat din cauza scandalului iscat cu cazul „Brașov – Mediaș”. „Pentru obținerea licenței PRO am făcut mai multe sacrificii, nu-mi pare rău, sper să-mi fie de folos. Nu-mi face plăcere să-mi aduc aminte despre ce s-a întâmplat în vară cu Centrul de Excelență. Caut să trec cât mai repede peste acest capitol, chiar nu mi-a picat bine”.

„Cele mai rele Sărbători”

Antrenorul „stegarilor” se află pentru câteva zile de vacanță, în Danemarca, acolo unde locuiește fiul său, Bogdan. „Chiar dacă sunt în vacanță nu mă pot detașa de FC Brașov. Din punct de vedere profesional vor fi cele mai rele Sărbători, pentru că meciul cu Chindia nu mă lasă nici acum să mă detașez. Atunci s-a întâmplat nenorocirea! A fost o perioadă în care m-am frământat foarte mult”, își începe Szabo radiografia unui 2015 de coșmar.

„Caut răspunsuri”

Szabo avea să revină în vară mai rapid decât s-ar fi așteptat pe banca tehnică a „stegarilor”. După primele două etape din acest campionat, Cosmin Bodea era demis, iar Szabo revenea ca antrenor la FC Brașov. Pentru prima oară în Liga a 2-a. „Țin minte că în perioada imediat retrogradării s-a început reorganizarea clubului, a apărut prin presă o strategie conform căreia echipa se va forma mai mult din jucători tineri localnici, să existe o perioadă de acomodare, de formare și după un an, doi să se impună și niște obiective mai îndrăznețe. Cert este că ulterior prin aducerea unor jucători care, probabil, au ridicat gradul de valoare al lotului, acest obiectiv s-a schimbat. Eu când am revenit la echipă mi-am impus obiectivul promovării, chiar dacă el exista sau nu. M-am gândit foarte mult în această perioadă de după campionat, la tot ce s-a făcut, la ce s-a realizat, la ce nu s-a realizat și tot caut răspunsuri. Trecându-se la acest obiectiv de promovare, probabil, unii jucători nu au fost suficient de pregătiți în acest sens. Când am venit la echipă am văzut o anumită valoare individuală care ar fi îndeplinit termenii promovării. Eu am căutat prin tot ceea ce am făcut să imprim jucătorilor un țel îndrăzneț, iar pe lângă valoare individuală, aceștia să crească și din punct de vedere mental, pentru a suporta presiunea rezultatelor. Cert este că nu am reușit în totalitate, dar asta o spun și prin prisma ultimului rezultat. Tot ce s-a făcut bine până la meciul cu Chindia Târgoviște, după acel rezultat și joc parcă a căzut cerul pe mine. Acel meci cu Chindia mă pune în dubiu”, spune Szabo.

„Nu avem jucători de construcție”

Ce-i lipsește echipei în acest moment? „Cert este că avem jucători de atac, avem jucători de apărare, dar nu avem jucători de construcție. Asta să nu se înțeleagă că un jucător sau altul nu este bun. Eu spun că nu există un echilibru între compartimente. Dacă în apărare găsesc unul sau doi jucători care să ducă greul, în atac la fel, la mijloc nu am găsit un jucător care să ducă greul atunci când este greu. Dacă am fi câștigat meciul cu Chindia, situația era cu totul alta. Un loc mai bun în clasament, o campanie bună de transferuri, erau și câteva bonusuri financiare. Acum totul este sub semnul întrebării. Este o stare de nemulțumire, se va spune ce proști am fost… Vor fi răbufniri, nemulțumiri, aceasta este situația pe care eu o întrevăd”, spune Szabo.

„Ce să vorbesc acum despre viitor, dacă viitorul este incert”

Antrenorul știe că în orice moment poate fi schimbat din funcția de antrenor la FC Brașov. I s-a întâmplat de mai multe ori. Faptul că Ioan Neculaie a spus răspicat că așteaptă măsuri radicale la echipă în această iarnă, spune totul despre incertitudinea care domină clubul brașovean.

„Măsuri pot fi luate la nivelul băncii tehnice sau la nivelul echipei. Toată lumea este nemulțumită de locul ocupat în clasament. Măsurile, dacă se vor lua, sau la ce nivel, deocamdată nu mă privesc pe mine. Nu că nu aș fi și eu obiectul acestor măsuri. E firesc ca atunci când lucrurile nu merg bine să se întâmple un șoc la echipă. Acum că aceste măsuri se vor lua la nivel de antrenor, de jucători sau conducători, important este să fie bine pentru atingerea obiectivului. În rațiunea unora, probabil trebuie modificat stafful tehnic, prin prisma altora lotul de jucători, probabil mai sunt și alte variante. Eu ce să vorbesc acum despre viitor, dacă viitorul este incert! Pot pica în ridicol”, declară Adrian Szabo.

„Am tolerat anumite lucruri”

Szabo spune că în afara meciului cu Chindia au fost și alte momente pe parcursul sezonului care l-ar putea costa postul de antrenor chiar în această iarnă. „Am pierdut cel puțin șase puncte și asta nu după greșeli copilărești. Faptul că am ajuns ca în unele momente să nu găsim soluții, ne-a costat scump. Fie posesia ar fi trebuit să fi fost mai bună pe finalul jocurilor, fie forma de apărare să fi fost alta, fie schimbările să fi fost altele, totul pentru a preîntâmpina situațiile care au făcut să primim acele goluri. Se câștiga meciul cu FC Bihor în minutul 90, meciul cu UTA în minutul 90, la Satu Mare în minutul 90… Sunt doar trei momente care pot costa postul unui antrenor sau soarta unor jucători. Dacă nu existau acele momente, s-ar fi spus ce antrenor bun avem, ce echipă bună avem, ce condiții avem. Amănuntele fac lucrurile mărețe, iar acele amănunte, tranformate în minute, poate mă vor costa. Un lucru vreau să fie cât se poate de clar. Nu țin de post și Dumnezeu este sus și vede, orice soluție care este în favoarea promovării este nu doar binevenită, ci și acceptată de mine. Doar că rămâne rezerva că poate am tolerat anumite lucruri și dacă voi continua nu aș vrea, ca peste trei sau șase luni, să am sentimentul că îmi este ciudă. Am discutat imediat după finalul sezonului cu președintele Vasile Dochița, discuția o știe și Pașcu, concluziile care le-am tras sunt cam ce am spus aici. După acea discuție am înțeles că ne vom vedea în continuare de treabă. Eu am lucrat și lucrez la programul de pregătire. Dacă echipa necesită o schimbare de antrenor, care ar fi problema? Ar ar fi pentru prima dată?”, e de părere antrenorul lui FC Brașov.

Principii și filozofia sa despre fotbal: „Eu ca antrenor am o filozofie și principii și poate de multe ori acestea nu sunt înțelese. Poate e dificil ca jucătorii și conducătorii să se obișnuiască cu felul meu de a fi. La acest capitol poate ar trebui să lucrez mai mult sau să mențin această filozofie și să nu mă mai intereseze ce se întâmplă în jurul meu. Eu ca antrenor nu mă duc la conducere să cer bani înaintea jucătorilor, eu nu dau în jucători în interviuri sau conferințele de presă, eu antrenez ce mi se pune la dispoziție. De obicei fac eu un pas înapoi și las lucrurile să se niveleze de la sine. Până la urmă eu sunt antrenor, nu manager. Datoria mea este să învăț și să antrenez, datoria jucătorilor este să se pregătească și să joace, iar conducătorii să analizeze”.

Mesajul pentru suporteri: „Cel mai bun exemplu pentru noi este echipa națională de handbal feminin la Campionatul Mondial. În faza grupelor era o perioadă de neîncredere, ne întrebam cu toții ce ne facem, mulți spuneau că selecționerul să ne lase, iar în câteva zile avea să se întâmple minunea. Așa cum și la handbal s-a reușit, dacă ai încredere în cineva, ai încredere și când face bine și când o face rău. Important este ca echipa să meargă în direcția bună și că este în stare să-și îndeplinească obiectivul, iar suporterii să fie la final fericiți”.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 24 Dec. 2015, 11:54 Seria 2
Pe aceeași temă