După două promovări consecutive, din Liga a 4-a în cea de-a 2-a, UTA Bătrâna Doamnă, echipa care se dorește a fi continuatoarea clubului UTA, se pregătește de primul sezon în eșalonul secund. Alexandru Meszar, omul care a reunit toate forțele Aradului pentru păstrarea simbolului roș-alb, a vorbit, într-un interviu acordat site-ului oficial al echipei, despre performanța realizată în acești doi ani și a indicat coordonatele viitorului.
– Proiectul renașterii UTA-ei a curs conform gândurilor începutului?
– Proiectul a început acum doi ani, pentru Arad și arădeni. Obiectivul îndeplinit astăzi, promovarea în liga a doua, îl dedicăm Aradului și totodată mulțumim Aradului și arădenilor, cu tot ce înseamnă: autorități locale, oameni de afaceri, aici trebuie să menționăm grupul de firme COTTA, partenerilor care s-au alăturat programului „UTA e a tuturor arădenilor” și, nu în ultimul rând, staff-ului, jucătorilor și suporterilor.
Promovarea este un succes, dar eu consider un succes mai mare faptul că am respectat în totalitate principiile cu care am pornit acum doi ani. UTA a rămas a arădenilor, UTA poate prezenta certificat fiscal cu datorii zero în luna aprilie 2015, există continuitate la UTA și UTA creează emulație tot mai mare etapă de etapă.
Ne bucurăm că la sfârșitul fiecărui campionat petrecut împreună oferim bucurie suporterilor și arădenilor. Așa a fost în vara lui 2014, așa e și acum, în 2015.
– Continuitatea a fost unul din atuurile principale?
– Cheia succesului a fost că nu ne-am pripit, nu ne-am grăbit, am avut răbdare pentru jucători și pentru staff, am asigurat continuitate. Am vorbit mai puțin în presă, ne-am ocupat de muncă și nu de vorbă. Am știut să facem diferența între politică și sport. În politică trăiești din vorbă, progresezi și faci performanță așa. În sport, pe muncă și mai puține vorbe.
„Ne deranjează puțin că nu știm structura viitorului campionat și nici data exactă a începerii”
– Atenția microbiștilor se îndreaptă spre ce va urma în Liga a II-a. Se poate discuta de acum despre obiective?
– Pe 4 iunie, echipa a avut ultimul antrenament. Reuniunea e programată pe data de 7 iulie, preconizăm ca începutul campionatului să fie undeva la sfârșitul lui august. Într-adevăr, ne deranjează puțin că nu știm structura viitorului campionat și nici data exactă a începerii, dar noi avem planul stabilit pentru pregătirea noului sezon.
Obiectivul pe plan managerial este continuarea proiectului acceptat de arădeni acum doi ani. Dorim să avem un club atractiv pentru viitorii parteneri, să nu depășim bugetul. Acest lucru permite, de fapt, accesarea tuturor fondurilor posibile, dacă nu avem datorii. De asemenea, vrem să atragem lângă sponsorul principal și partenerii actuali și alți factori din sfera privată. Să avem în continuare echipă la nivelul la care își permite Aradul.
Pe plan sportiv, dorim să continuăm ideea – cum zice și proiectul – să avem o echipă tânără, arădeană pe cât posibil, și să începem construcția echipei, pentru atunci când orașul Arad dă semnalul pentru Liga I, să nu trebuiască să aducem 15 jucători. Începem să formăm un nucleu cu care ne să ne putem menține în Liga I, atunci când orașul ne transmite că are potență pentru prima ligă.
Strategia de transfer va fi mulată pe obiectivul clubului, spre a construi o echipă tânără, de viitor, care să nu aibă probleme de retrogradare, pe care să te poți baza oricând dacă primim semnalul orașului, și un staff care este specializat pentru un lot tânăr.
„Proiectul UTA este conceput pentru arădeni. Aradul nu poate înstrăina clubul UTA”
– În general, de când a început noua construcție a UTA-ei, termenii pozitivi au înconjurat ce s-a întâmplat, cu excepția unui incident între unii jucători și suporteri. Îl iertați pe Voicu?
– Cine pune această întrebare – spectatori, presă sau jucători – înseamnă că nu mă cunoaște. Deciziile luate, rămân neschimbate. Nu ne-am schimbat în doi ani nici obiectivul, nici strategia, nici principiile. Ne pare foarte rău, nu vorbim de Voicu sau de spectatorul respectiv, vorbim de niște principii stabilite, pe care le respectăm.
– UTA începe să devină o echipă curtată de potențiali investitori.
– Și cu acest lucru ne putem mândri, că sunt mai multe semnale din diferite sfere care ar dori să vină să preia total sau parțial clubul UTA. Acest semnal l-am observat analizând și site-ul clubului, după Arad, e vizitat cel mai mult din București. Dar proiectul UTA este conceput pentru arădeni. Aradul nu poate înstrăina clubul UTA. UTA a fost și va rămâne a Aradului. Aceasta nu înseamnă că nu ne dorim noi parteneri în proiect, dar propunerea externilor trebuie să fie compatibilă cu Aradul și să existe garanții că orașul va avea permanent control. UTA nu mai depinde de mari investitori, are viață lungă și sigură bazându-se pe autoritățile locale, firmele lui Marius Țucudean și domnului Cosma, pe fondul de jucători de la Atletico, pe micii parteneri și nu, în ultimul rând, pe spectatori.
Foto: UTA Arad