Tribunalul Brașov a amânat, miercuri, pentru data de 28 octombrie pronunțarea privind contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor FC Brașov. La începutul lunii mai, administratorul judiciar al FC Brașov, Alexandru Cosmin Gheorghe, depunea la Tribunalul Brașov tabelul preliminar al creanțelor înscrise împotriva debitoarei Fotbal Club Brașov SA. Conform tabelului, FC Brașov are datorii de 35.979.885,45 (circa 8 milioane de euro), însă administratorul judiciar a aprobat suma de 10.020.756,86 (2,25 milioane de euro). Din totalul datoriilor acceptate în tabelul preliminar, cea mai mare sumă revine firmelor patronate de Ioan Neculaie. Astfel, FC Brașov a acumulat datorii de aproximativ 1,4 milioane de euro către acționarul majoritar Ioan Neculaie și firmele acestuia.
Conform tabelului preliminar, Neculaie este primul creditor al clubului, circa 35% din suma aprobată de administratorul judiciar. Neculaie s-a înscris la masa credală cu creanțe în valoare de circa 1.414.000 de euro prin societățile Prescon SA (1.682.133 lei), Roman SA (1.358.511 lei), SC Level Activ Construct (2.750.012, creanță prescrisă, astfel că administratorul judiciar nu a aprobat această sumă pentru tabelul preliminar), Prefa SA (204.454 lei) și Prescon Piatra Mare (240.224 lei), astfel că suma aprobată este de circa 800.000 de euro. Între timp, majoritatea creditorilor au depus contestații, fiind nemulțumiți de sumele aprobate de către administratorul judiciar al clubului.
S-a amânat pronunțarea
Ieri, Tribunalul Brașov a amânat pronunțarea privind contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor pentru data de 28 octombrie. La ședința de ieri au fost mai multe dispute. Astfel, avocații fotbaliștilor înscriși la masa credală în categoria creditorilor chirografari au contestat acest lucru pentru că doresc ca jucătorii să fie înscriși în tabel ca salariați! „Fotbaliștii au avut contracte civile, care au fost recalificate din punct de vedere fiscal la controalele ANAF drept contracte de muncă. Atunci reiese că veniturile sunt de natură salarială. La categoria chirografară, în planul de reorganizare, sumele recuperate sunt de zero la sută în majoritatea cazurilor. Un caz asemănător a fost anul trecut la Rapid, dar am făcut același lucru și am câștigat, jucătorii fiind înscriși la categoria salariați”, spune Emilian Hulubei, președintele AFAN. Alt punct important care s-a discutat în cadrul ședinței de ieri a fost atacarea creanțelor Roman SA, Prescon SA sau ANAF.
Uite autocarul, nu e autocarul
Halucinant este cazul autocarului comandat de FC Brașov la Roman SA, pentru care s-a facturat plata la începutul acestui an. Deși Ioan Neculaie se lăuda cu noul autocar de lux al echipei, acesta se află și acum în halele de la Roman SA, asta în timp ce „stegarii” merg și acum în deplasări tot cu bătrânul autocar care este uzat din punct de vedere tehnic! „Am notificat Roman SA să livreze cât mai rapid autocarul”, a precizat administratorul judiciar al FC Brașov, Alexandru Cosmin Gheorghe.
Plan de reorganizare aprobat sau faliment
Referitor la contestații, administratorul judiciar al clubului spune că au fost o mulțime de cereri. „Au fost multe contestații, din partea ANAF, ICIM, Roman SA, Prescon SA, dar și a fotbaliștilor care au fost angajați cu convenții civile. Acum așteptăm decizia instanței și, în funcție de soluționarea contestațiilor, vom stabili tabelul definitiv”, a spus Alexandru Cosmin Gheorghe.
Administratorul judiciar a mai spus că după stabilirea tabelului definitiv se va trece la întocmirea planului de reorganizare, care trebuie votat de Adunarea Generală a creditorilor, după care trebuie aprobat de către instanță.
În cazul în care planul de reorganizare nu va fi aprobat de către instanță, SC Fotbal Club Brașov SA va intra în faliment și se va trece la executarea silită prin licitație publică a bunurilor clubului!
Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)