Interviu Vali Velcea: ce spune antrenorul lui ACS despre promovare, achiziții și problema suporterilor

Marius ANGHEL 13 Nov. 2012, 10:59 Seria 2
Interviu Vali Velcea:** ce spune antrenorul lui ACS despre promovare, achiziții și problema suporterilor

În urmă cu trei luni, ACS Poli a pornit la drum cu o oarecare siguranță financiară, dar cu un lot eterogen, cu mulți jucători care veneau din Liga a III-a. Alb-negrii au pornit la drum și cu tribunele goale, lucru care încă nu s-a schimbat, însă ce se întâmplă pe teren este remarcabil: alb-negrii nu au pierdut niciunul din cele zece meciuri disputate și se află pe un loc promovabil.

În august ați încropit o echipă. În note de la 1 la 10, care erau așteptările atunci și unde e echipa acum?
E adevărat, ne-am născut în 15 august, oficial, ca și club. Imaginați-vă că, din 9 iulie până în 15 august, am muncit cu un grup de jucători, aproximativ 100. A fost un fel de selecție într-un ritm alert, cu mingi de împrumut, echipament de împrumut, cu terenuri neudate și netunse și căldură de 40 de grade Celsius. Lipsa de cantonament, lipsa de materiale, de echipament și așa mai departe au făcut multă lume să nu aibă încredere în acest proiect. A început munca, era vizibil cu ochiul liber că am început greu, nu am avut turație maximă, dar, odată cu trecerea timpului, am început să ne așezăm încet-încet. Iată că ne aflăm acum, la ora asta, la un rezultat puțin așteptat din partea multora. Dacă e să dau note, așteptările erau, hai să nu zicem chiar zero, ci undeva la nota doi. Iar realizările, până în acest moment, sunt la opt.

De câți jucători aveți nevoie ca să promovați fără probleme?
Păi, poate că nu vom avea nevoie de niciunul. Spun asta pentru că nu știm ce buget vom avea sau dacă vom avea aceeași strategie, să luăm jucători liberi de contract. Poate va fi nevoie de vreo trei-patru jucători, nu neapărat ca lipsă pe post, ci ca și concurență. Dar și o achiziție în masă poate fi nebenefică, nu știm exact.

Dar e nevoie sau nu de acoperirea vreunui post? Și câte posturi trebuie acoperite?
În acest moment, sunt acoperite, dar mi-ar plăcea să am o concurență. Am nevoie de încă un atacant, poate de un alt profil, poate încă un mijlocaș lateral stânga și dreapta, care să fie polivalent (poate să fie de sub 21 de ani), poate un fundaș central care să joace fundaș central și fundaș dreapta… Ți-am dat trei. Și un al patrulea, cu semn de întrebare, un mijlocaș coordonator. Cu toate că nu sunt adeptul unui joc cu coordonator. Ți-am cam dat axul central, plus părțile laterale stânga și dreapta și am cuprins și obligația de a avea în teren un jucător sub 21 de ani.

Vă mai gândiți la sistemul 4-3-3 sau 4-3-2-1, din sezonul trecut, sau ar fi nevoie de prea multe achiziții pentru a-l aplica?
Un sistem îl facem în funcție de jucătorii pe care-i avem, asta în primul rand. Polivalența lor îmi poate oferi posibilitatea să aleg un alt sistem, adversarii cu care jucăm, prin sistemul lor și individualitățile lor, mă determină să aleg un alt sistem și așa mai departe. Răspunsul este mai alunecos, nu pot să răspund exact. Cert este că sunt adeptul unui echilibru. Nu foarte defensiv, încerc să joc un fotbal elaborat, ofensiv și eficient, cu o oarecare siguranță defensivă.

Ați avea vreo șansă în Liga I cu lotul ăsta?
Completat, da.

Ce înseamnă completat?
Cu acele patru-cinci achiziții. Nu exclud nici varianta de a merge să muncesc și cu acest lot. Dar nu mi-ar plăcea să fim trecători prin Liga I.

Sunteți neînvinși deocamdată. V-a ajutat și scăderea de valoare a Ligii a II-a?
Nu. Rezultatele se datorează muncii acestor băieți, a antrenorilor și dorinței de a face performanță. Ați văzut UTA, Târgu Mureșul, Corona și Damila. Sunt echipe bune, nu? Bihorul și așa mai departe. Nivelul nu e chiar atât de scăzut.

Nu v-ați gândit să plecați după ce ați câștigat seria degeaba anul trecut?
Ba da. Am avut și oferte, dar am avut și sentimente pe care am vrut să le exploatez la Timișoara. Le-am promis domnilor Robu și Bojin că voi rămâne, ei mi-au promis că vor face acest proiect și nu am mai putut să dau înapoi. Poate m-am grăbit puțin, dar nu îmi pare rău în acest moment.

În returul sezonului trecut, când se știa că jucați degeaba, că nu veți primi licența, cât a fost de greu să-i motivați pe jucători?
A fost o situație pe care nu i-o doresc niciunui antrenor. Am apelat în primul rând la calitatea umană a fiecărui jucător și membru al staff-ului. De fapt, eram singuri și jucam fotbalul de plăcere. Am promovat și fiecare și-a văzut de drum. Fotbaliștii nu au avut decât de câștigat, au mers la Liga I, marea majoritate. Eu, acum, pot confirma faptul că nu am promovat o echipă doar pentru că am avut jucători. Mie îmi place să risc și am simțit că trebuie să trec prin această situație. Era varianta cea mai simplă să spun: „Am promovat, plec cu fruntea sus”.

Cine e de vină că poliștii s-au împărțit în două tabere?
Pentru mine, poliștii sunt numai o singură tabără. Toți cei care vin la stadion și susțin această echipă sunt poliști. Până la urmă, fiecare are ideologia proprie despre fiecare fenomen și moment în parte. Nu poți acuza și condamna. Vom discuta mai multe când vom fi în Liga I. Să vedem atunci care sunt poliști și care nu.

Vă e dor mai mult de galerie sau de echipa de acum câțiva ani?
Mi-e dor de jucători care vor să facă performanță și de suporteri care sunt curați și care vor să susțină echipa asta din măduva plămânilor. Eu sper ca din retur, după o iarnă friguroasă, să analizeze foarte bine ce a făcut fiecare în parte și să își îndrepte atenția către această echipă, care, în acest moment, merită să fie susținută.

Articol scris de Radu FAUR

Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Marius ANGHEL 13 Nov. 2012, 10:59 Seria 2
Pe aceeași temă