Fiul lui Ioșka Szijj e noua speranță a fotbalului reșițean. Juniorul Bogdan a debutat în Liga 2 la doar 16 ani | VIDEO

Marius ANGHEL 04 Mar. 2015, 12:22 Seria 2

Victoria din prima etapă din acest an, 1-0 cu FC Bihor, nu a fost singurul motiv de bucurie în Valea Domanului. Încă din primul minut al jocului din runda a 17-a a Ligii 2 în echipa pregătită de Daniel Oprița s-a regăsit și un tânăr jucător aflat la prima prezență în tricoul rosso-nerilor. Mijlocașul dreapta Bogdan Cristian Szijj (16 ani) a debutat în liga a doua în partida de sâmbăta trecută și a făcut-o chiar foarte bine, drept dovadă că a fost menținut în teren pe toată durata disputei.

Bogdan Szijj, care la debutul la Metalul Reșița a jucat cu tricoul cu numărul 10, este urmașul în fotbal al atacantului Ioșka Szijj, un fotbalist care a făcut parte din „echipa de aur” a CSM Reșița, în anii 1996-1997, când formația din Valea Domanului evolua în Divizia A. De altfel, porecla fotbalistică a juniorului este „Ioșka”, după numele tatălui. Colegii juniori de la CSM Școlar Reșița îl mai strigă și „Siju”!

Întrebat fiind care a fost cea mai frumoasă fază a partidei de debut cu FC Bihor, talentatul mijlocaș a precizat: „În repriza a doua, am reușit să driblez un fundaș pe partea dreaptă și am reușit să centrez în careu! M-am bucurat mult pentru că mi-a ieșit faza!”.

Noul jucător al Metalului a jucat toată cariera lui pe postul de mijlocaș dreapta, principalul atu fiind faptul că „am viteză și mă descurc bine în lateral”.

Szijj junior s-a născut pe 11 noiembrie 1998 la Reșița și a început fotbalul la șapte ani la CS Negrea Reșița (antrenor Alin Negrea), iar la zece ani s-a transferat la juniorii CSM Școlar Reșița, unde a fost pregătit timp de șapte ani de către antrenorul Cosmin Buda. De fapt, Buda îl pregătește și-n prezent pe talentatul junior reșițean la juniorii republicani B ai echipei!

De remarcat este și faptul că Bogdan Szijj a debutat la un meci de seniori în turul acestui campionat la echipa de liga IV-a CSM Școlar Reșița (pregătită de către Dan Potoceanu), în partida de pe sinteticul din Valea Domanului contra „panzerelor” de la AS Semenicul Văliug (et. a 11-a, disputată pe data de 25.10.2014).

Vrea să înscrie cât mai repede și primul său gol în Liga 2

Juniorul reșițean a prins curaj și își dorește să joace și în partida următoare, în deplasare la Olimpia, sâmbătă, de la ora 11:00: „Îmi doresc să joc și la Satu Mare, care este o partidă grea. Va fi un meci tare. Sper să debutez cât mai repede și cu gol. Colegii mă ajută și mă încurajează, este totul ok din acest punct de vedere. Au fost și colegi de la republicanii B care s-au pregătit cu echipa mare: George Ponoran și Hermann Bona”, a spus Szijj, care ne-a spus că Eden Hazard, mijlocașul stânga de la Chelesa Londra, este idolul său: „vine în centru și dă la poartă!”.

În întreaga lui carieră de până acum, Bogdan Szijj a fost un abonat al selecționatele județene și federale, fiind la ora actuală în vederile selecționerului Under 17, Bogdan Vintilă. Fostul portar a lui FC Argeș și-a lăsat o puternică amprentă asupra jucătorului reșițean după stagiul de pregătire de la Târlungeni.

Buda: „Principalele calități ale lui Bogdan Szijj sunt viteza și îndemânarea în regim de viteză”

Antrenorul Cosmin Buda, cel care-l pregătește de șapte ani pe jucător a punctat: „Bogdan este la șapte ani la CSM Școlar Reșița și este un băiat foarte serios, care se pregătește foarte bine. Nu lipsește de la antrenamente și a progresat în fiecare an. De altfel, în ultimii doi ani a fost și la selecțiile lotului național și a fost și la ultimul cantonament făcut de lotul național U17. Pe acest fond, juniorul nostru a ajuns și să fie titular la echipa de seniori. Principalele calități ale lui Bogdan Szijj sunt viteza și îndemânarea în regim de viteză, totul dublat de seriozitatea cu care se pregătește! Ar fi de corectat la pregătirea psihologică, în sensul de a prinde mai mult tupeu în joc. Momentan este crud la acest capitol, dar odată cu timpul se va rezolva și acest aspect. Și mai este de corectat așezarea în teren, dar fiind în anturajul echipei mari, acest lucru se va realiza foarte repede”.

Articol scris de Florin ȘTIUBE
Foto: Express de Banat

Marius ANGHEL 04 Mar. 2015, 12:22 Seria 2
Pe aceeași temă