FC Brașov are un președinte atipic. Planurile lui Vasile Dochița cu „stegarii”

Marius ANGHEL 04 Aug. 2015, 11:37 Seria 2

Instalat în urmă cu o lună în funcția de președinte la FC Brașov, Vasile Dochița nu a ieșit mult în evidență. Spune că nu-i place publicitatea și că este preocupat, în primul rând, să rezolve problemele clubului. În ultimul deceniu, la FC Brașov, Ioan Neculaie a mizat pe mai mulți „specialiști” în conducerea clubului. Unii chiar pe salarii colosale. Dochița este președintele atipic, a fost alături de echipă și la bine și la rău, a ajutat necondiționat acest club în ultimii zece ani și spune direct, fără ocolișuri, că va ridica mâna atunci când lucrurile nu vor merge în direcția bună.

„Mie nu-mi place să ies în față cu tot felul de declarații. Acum o lună am acceptat să conduc clubul după ce am avut o discuție cu Ioan Neculaie. Știam la ce mă înham pentru că știam că începem munca practic de la zero. M-au sunat mulți oameni din fotbal și mi-au spus că sunt nebun că am acceptat să conduc un club aflat în insolvență, fără jucători și fără bani în conturi. Sunt convins că și cu bani puțini se poate construi o echipă. Asta nu înseamnă că eu sunt cel mai bun președinte de club. Sunt convins că sunt foarte mulți brașoveni care pot face mult mai mult și care se pricep mai bine ca mine la fotbal. Când cineva mai capabil va dori să vină pe această funcție, îi voi lăsa fără să ezit scaunul. Mie îmi place fotbalul, nu o funcție anume. Eu nu am venit la FC Brașov pentru bani, am spus foarte clar că nu am nevoie de salariu. Am o societate cu 100 de angajați, care îmi asigură independența din punct de vedere financiar. Cum am ajutat FC Brașov în ultimii zece ani, așa o pot face și în următorii ani, fără să am o funcție anume. Acum, când clubul se confruntă cu atâtea probleme financiare, nimeni nu s-a înghesuit să preia conducerea. În anii trecuți, atunci când erau bani, era bătaie mare… Dacă lucrurile nu vor merge așa cum ne dorim, eu voi fi primul care voi ridica mâna, pentru că știu ce responsabilitate implică să conduci clubul numărul 1 al Brașovului”, spune Vasile Dochița.

Despre probleme financiare și lupta la promovare

Președintele lui FC Brașov ar dori ca oamenii de afaceri brașoveni să vină alături de echipă. Dochița plusează și este ferm convins că prin venirea unor parteneri serioși la club și cu 3-4 transferuri, FC Brașov ar deveni favorită la promovare. „Chiar îmi doresc ca oamenii de afaceri brașoveni să vină alături de echipă. Îi asigur pe toți cei interesați că vor avea parte de transparență totală în modul în care se vor cheltui banii. În primul rând, toate sumele care intră în conturile clubului merg direct către plata jucătorilor, antrenorilor, personalului auxiliar de la cele două stadioane și pentru plata utilităților. Doar pentru organizarea unui meci pe teren propriu în liga secundă este nevoie de 10.000 de lei. Apoi sunt salarii, deplasări, cantonamente… Așteptăm ca FRF să organizeze licitația pentru drepturile tv. Nu pot spune acum dacă vom juca toate meciurile de pe teren propriu în nocturnă. În cazul în care televiziunile vor programa meciurile la lumina reflectoarelor nu vor fi probleme. Un singur lucru îl pot promite: în cazul în care vor veni câțiva oameni de afaceri și mai reușim să mai aducem 3-4 jucători de valoare, promovăm 100%. Ne vom bate la promovare cu Gaz Metan Mediaș, CS Mioveni, probabil UTA și chiar Unirea Tărlungeni, o echipă cu mulți jucători experimentați, care joacă de mult timp împreună. Iosif Kiss a dovedit în ultimii ani că este un om serios, iar o dovadă în acest sens este faptul că jucătorii nu l-au trădat în momentele grele”, spune Dochița.

Referitor la discuțiile dintre Ioan Neculaie și Simon Maurer, Dochița a spus doar că „nu e de competența mea să discut despre acest subiect. Știu doar că au fost ceva discuții, dar nu cunosc detalii. Singurul care decide este Ioan Neculaie”.

Despre formarea lotului

În urmă cu o lună, FC Brașov avea în lot doar doi jucători sub contract: portarii Mutu și Florin Iacob. „Eu și colegii mei din conducere, împreună cu antrenorii, am început să construim lotul. După plecarea lui Iacob la Chiajna am rămas doar cu Mutu. De aici s-a început construirea lotului. Am promovat câțiva juniori: Căucă, Monea, Olteanu, Pamfile, apoi l-am convins pe Buga să continue. Era important să construim echipa în jurul unui jucător de talia lui. A urmat Moraru, un alt jucător brașovean cu experiență. Încet, încet am reușit să închegăm un lot cu David de la Academica, Letan (FC Bihor), Hlinca (Reșița), Vlad Munteanu (Vâlcea), Codoban (Botoșani), Kovacs (Debrecen), Horia Popa (Caransebeș), Mareș (Petrolul), Ianc (Botoșani), Rusu (Bacău), Spătaru (Brăila). Toți sunt jucători care au venit liberi de contract sau sub formă de împrumut. Important este că majoritatea jucătorilor din lot sunt brașoveni, pentru că fotbalul se joacă și cu sufletul. 80% din jucătorii din lot au jucat în Liga 1. Vom mai aduce jucători, este normal să întărim lotul. Vreau să avem o colaborare bună cu toate echipele brașovene, și cu Unirea Tărlungeni, și cu Înfrățirea Hărman, dar și cu cele din județ. Așa este normal”, a spus președintele lui FC Brașov.

Fără invitații la oficială

Pentru noul campionat, oficialii clubului așteaptă ca FRF să facă țintarul meciurilor, pentru a stabili prețul biletelor și abonamentelor. „După ce FRF va stabili programul meciurilor vom stabili prețul abonamentelor și biletelor. La tribuna oficială vom da câteva abonamente sponsorilor, dar și fostelor glorii ale acestui club cum ar fi Pescaru, Gyorffy sau Cadar. Ei merită respectul tuturor brașovenilor. Sunt legende ale acestui club, astfel că la toate meciurile vor avea locurile lor la tribuna oficială. Apoi, am decis ca la tribuna oficială să nu mai acordăm invitații, iar locurile vor fi scoase la vânzare prin abonamente sau bilete”.

Salariu în avans plătit jucătorilor

Primele semne că lucrurile se așază la FC Brașov au fost acum două săptămâni, atunci când jucătorii au fost pur și simplu șocați când au fost informați că primesc în avans salariul pe luna iulie. „Au intrat în conturile clubului banii din prima tranșă pentru transferul lui Florin Iacob la Concordia Chiajna. Am discutat cu Ioan Neculaie și a fost de acord să le plătim jucătorilor salariul în avans. Nici jucătorilor nu le-a venit să creadă, pur și simplu au rămas fără cuvinte. Eu aș vrea să fim în avans cu salariile fotbaliștilor pe tot parcursul campionatului, sau, cel puțin, la zi! Este un lucru normal, pentru că nu le poți cere jucătorilor să joace fotbal fără să fie plătiți”, a spus președintele lui FC Brașov.

Despre ancheta DNA

Înainte să preia conducerea clubului, Dochița a fost în centrul atenției în această vară după ce FRF a demarat ancheta în cazul meciului FC Brașov – Gaz Metan Mediaș. „Eu tot ce am făcut a fost să ajut acest club și nimic mai mult. Am fost la federație, am dat declarații și am spus lucrurilor pe nume, pentru că în vestiar erau 25 de jucători și nu am făcut nimic pe ascuns. Dacă voi fi chemat la DNA voi spune din nou același lucru. Toată nebunia a fost declanșată de Ioan Horoba, care era interesat de banii din drepturile tv din Liga a”, a precizat președintele „stegarilor”.

Planurile lui Bodea pentru amicalul cu Berceni

FC Brașov are programat, astăzi, de la ora 18:00, cel de-al treilea meci de pregătire, în compania formației ACS Berceni. Antrenorul „stegarilor”, Cosmin Bodea, intenționa ca în acest amical să testeze jucătorii aflați în probe, dar și câțiva juniori din pepiniera proprie, pentru că jucătorii brașoveni resimt din plin oboseala acumulată după prima săptămână de cantonament. Mai mult, doi dintre jucători, Ianc și Moraru, nu sunt complet refăcuți.

Decizia lui Bodea de a menaja titularii nu le-a convenit celor de la Berceni, însă în cele din urmă oficialii celor două echipe au ajuns la un numitor comun, iar brașovenii vor folosi și câțiva titulari de bază, cel puțin în prima repriză. Amicalul dintre FC Brașov și Berceni se va disputa pe Stadionul Tineretului, pentru că la aceeași oră, Rapidul va juca pe ICIM cu CS Mioveni.

Joi, „stegarii” se vor duela cu Rapidul, acesta fiind cel mai important amical al verii pentru echipa pregătită de Bodea și Stere.

Sursa: Monitorul Expres

Marius ANGHEL 04 Aug. 2015, 11:37 Seria 2
Pe aceeași temă