FC Bihor a ajuns să fie furat de propriul finanțator. Omul care venea în vară să salveze clubul a confiscat banii din drepturile TV. Reacția sa este uluitoare

Marius ANGHEL 08 Dec. 2015, 14:27 Seria 2

De parcă situația dramatică prin care trece nu e suficientă, FC Bihor, club din Liga 2 care este la un pas de faliment, a ajuns să fie „înjunghiat” și din interior. Finanțatorul echipei orădene și, totodată, președintele Consiliului Director, Mihai Giurgiu, a confiscat din contul clubului banii din drepturile TV virați de Federația Română de Fotbal și i-a băgat în propriul buzunar, anunță bihon.ro. Cei 30 de mii de lei nu au mai ajuns la FC Bihor și jucătorii săi neplătiți de luni bune, ci la Giurgiu, care nu se ferește să confirme acest lucru. Văzut în vară ca un salvator, omul de afaceri clujean a abandonat echipa orădeană pentru care avea planuri mari, a renunțat să mai dea bani după ce Consiliul Județean a anunțat că nu poate finanța legal clubul, iar de mai bine de două luni era dat dispărut.

Abandonată și de Mihai Giurgiu, pe lângă autoritățile locale și județene, FC Bihor a supraviețuit în ultimele luni datorită milei publice. Președintele executiv Mircea Fodor a făcut cu greu rost de bani pentru ca echipa să-și plătească baremurile și să nu ajungă la a doua neprogramare în campionat. Cu jucători neplătiți de luni bune, descumpăniți, gruparea orădeană își puneau mari speranțe în banii pe care trebuia să-i primească de la FRF din drepturile TV. Cu ei, Mircea Fodor spera să aducă puțină bucurie în sufletele jucătorilor, înainte de sărbătorile de iarnă. Însă nu a mai apucat, deoarece „salvatorul” Mihai Giurgiu i-a confiscat joia trecută pentru a-și reduce din cheltuielile pe care le-a suportat la începutul sezonului.

„Am fost sunat de la FRF să verificăm dacă ne-au intrat banii în cont. De la bancă ni s-a confirmat că au intrat, dar că au fost transferați rapid în contul personal al lui Mihai Giurgiu. Am rămas fără cuvinte, mai ales că cunoștea sărăcia în care ne zbatem. L-am sunat pe Mihai Giurgiu, dar nu mi-a răspuns. Mi-a trimis un SMS în care a scris că și-a recuperat împrumutul făcut către FC Bihor”, a spus Mircea Fodor, președintele executiv al FC Bihor.

Interesant e însă cum de a putut Mihai Giurgiu să extragă acești bani din contul clubului, având în vederă că FC Bihor intrase în procedură de faliment din 6 octombrie. Din acel moment, atribuțiile de conducere a CS FC Bihor au fost preluate de lichidatorul judiciar, AGA și președintele nemaiavând nicio putere decizională la club.

„Am recuperat cam 10% din ce am investit, restul sunt cadou”

Dat dispărut de orădeni în ultimele două luni, Mihai Giurgiu s-a reactivat imediat cum a simțit miros de bani. Omul de afaceri acționar și la o școală de fotbal în județul Cluj a recunoscut că el a fost cel care a luat banii din drepturile TV, susținând că acțiunea sa a fost doar pentru a-și recuperat o parte din banii investiți la FC Bihor. „Este adevărat că am retras acei bani. Am făcut acest gest pentru că am fost mințit. Eu am băgat bani și toată lumea m-a mințit. Am recuperat cam 10% din ce am investit, restul sunt cadou. Dacă e moral gestul? Dar e moral să fiu mințit pe banii mei? Eu am venit să ajut, să facem o treabă bună cu Consiliul Județean, dar nu s-a dorit. Oricum, Bihorul e un subiect închis pentru mine. Fiecare a furat ce a putut acolo, o treabă tipic românească cu multe încrengături”, a spus Giurgiu pentru bihon.ro.

Mihai Giurgiu a investit la FC Bihor în primele luni de la instalarea sa, apoi a abandonat acest proiect după ce partenerul său, Consiliul Județean, a anunțat că nu poate da legal bani. „Deși nu asta a fost înțelegerea, domnul Mihai Giurgiu a suportat cheltuielile clubului din primele șapte etape, când a plătit legitimările, organizarea de jocuri și deplasările. Înțelegerea între cele două părți a fost, unul plătește datoriile și unul dă bani pentru bunul mers al activității. Ei, pentru bunul mers al activității, tot domnul Giurgiu a dat banii”, spunea Fodor înaintea meciului cu Chindia, din etapa a 9-a, atunci când FC Bihor n-a fost programată în campionat și ceda întâlnirea la „masa verde”.

„Se poate merge de la plângere penală, până la plângere civilă”

În replică, după aflarea veștii că Mihai Giurgiu și-a însușit banii obținuți din vânzarea drepturilor TV, reprezentantul lichidatorului judiciar al clubului FC Bihor, Sergiu Tod, spune că va face demersurile pentru recuperarea acestora. „O să luăm măsurile legale. De vineri am aflat de problemă, strângem documente. Se poate merge de la plângere penală, până la plângere civilă. Vedem ce s-a întâmplat. Obligatoriu, trebuie să recuperăm banii”, a declarat, pentru aceeași sursă, Tod, contrazis de Giurgiu: „Să încerce să-i recupereze. Nu am făcut nimic ilegal”.

Prezent la un singur meci al lui FC Bihor, atunci când a promis o primă pe care nu a achitat-o nici acum

Un alt lucru interesant este că Mihai Giurgiu nu a asistat la niciun meci susținut pe teren propriu de FC Bihor, de când s-a implicat activ la clubul orădean. Singurul la care a fost prezent a fost cel de la Brașov, de pe 19 septembrie, acolo unde s-a obținut o remiză, scor 1-1. Înainte de acel joc, Giurgiu le promitea jucătorilor că-i va răsplăti cu o primă de 2.000 de euro, bani pe care nu i-au văzut nici astăzi. A confirmat-o chiar căpitanul Cristian Andor într-un interviu acordat pentru Liga2.ro: „Acum e cea mai grea perioadă în Liga a doua, de când știu eu. În trecut erau salarii de mii de euro și prime de 300 – 400 de euro. Acum ni s-a promis o singură primă, la meciul cu FC Brașov, dar nici aia nu ni s-a dat. A venit domnul Giurgiu și ne-a spus că ne dă 2.000 de euro la toată echipa, dar nu i-a dat. El ne-a făcut promisiuni și în vară că o să fie bine, că o să ne primim salariile, dar nu s-a concretizat nimic”.

FC Bihor Oradea a încheiat anul 2015 pe locul 13 în Seria a II-a, poziție retrogradabilă direct în Liga a 3-a. Cu cele 13 puncte acumulate în 18 meciuri disputate până acum, gruparea orădeană e la egalitate cu o altă echipă, FC Caransebeș, însă stă mai slab la golaveraj. Data de 5 decembrie, cea în care a jucat în deplasare la FCM Baia Mare, ar putea fi ultima în care FC Bihor va mai apărea pe teren. Clubul e în prag de faliment, abia strânge bani să achite datoriile către arbitri, iar jucătorii pe care îi are în lot evoluează fără să-și încaseze salariile, ci doar pentru a atrage atenția altor echipe.

Marius ANGHEL 08 Dec. 2015, 14:27 Seria 2
Pe aceeași temă