Efectul ultras și efectul fotbalului „pe burta goală”. Jucătorii fug pe capete de la „U” Cluj, iar retrogradarea pare iminentă

  • Mai mulți jucători de la Universitatea Cluj au decis în ultimele zile să nu se mai prezinte la echipă, iar slovacii Vojtuz și Turkac au făcut-o de teama fanilor.
  • „U” va alinia o formulă în general din juniori la meciul cruciat pentru evitarea retrogradării, într-o ultimă etapă în care depinde și de jocul rezultatelor.


Situația Universității Cluj se complică de la o zi la alta, pe măsură ce se apropie finalul campionatului Ligii 2. Clujenii vor aduna cu greu un lot pe care să-l deplaseze la Tărlungeni pentru jocul din ultima etapă a play-out-ului Seriei a II-a. Cu șanse reduse de a evita retrogradarea, mai mulți jucătorii au spus „pas” în ultima perioadă, iar câțiva dintre ei în ultimele două săptămâni. Este cazul lui Radu Crișan și Octavian Ursu, doi dintre titularii obișnuiți ai clujenilor în actuala stagiune.

Pe lângă problemele financiare, acuzele apărute în rândul fanilor, cum că ar fi pariat împotriva propriei echipe i-au demoralizat. „Am intrat cu talpa la meciul de la Vâlcea. Mi s-a dat galben, iar apoi arbitrul a schimbat decizia și mi-a dat roșu. N-a fost un fault dur. E primul roșu pe care îl iau în viața mea. Apoi s-a vorbit că am jucat la pariuri. Dumnezeu mi-e martor că n-am făcut asta în viața mea. Am mers supărat în vestiar și am avut o ceartă pe acest subiect. Aveam și ceva probleme la picior și am decis, de comun acord, să nu mai merg la antrenamente. Știu că și Crișan și-a depus memoriu pentru a deveni liber”, a spus Ursu, cel mai prolific jucător al studenților, cu 8 goluri și 6 pase de gol în acest campionat.

„Îmi cer banii cheltuiți cu mine pe mâncare și cazare”

La aceste probleme s-au adăugat cele vechi, legate de lipsa banilor. Ursu și-a luat gândul că va primi vreun ban și spune că cei de la club l-au scos pe el dator. „Eu cred că n-am luat bani de cinci luni. Alții sunt și cu șapte-opt luni, unii n-au primit nimic. Ca să mă lase să plec îmi cer să plătesc grila de formare și cât au cheltuit cu mine, în acest campionat, cu cazarea și masa. O să-mi ceară, probabil, vreo 10.000 – 15.000 de euro. Primeam o singură masă pe zi. În rest mâncam ce ne mai trimiteau părinții. Eu mă împrumutam pentru că îmi era rușine să le mai cer”, povestește Octavian Ursu, mijlocașul de 21 de ani.

I-au speriat și fanii

Și ultimele evenimente au dus la plecări. La partida de sâmbătă, aproximativ 50 de suporteri au intrat pe teren și au agresat jucătorii. Ultimii plecați de la echipă sunt slovacii Vojtuz și Turkac. Aceștia le-au spus colegilor că pleacă și din cauză că se tem pentru siguranța lor. „Oricum ei doreau să plece de mult. Probabil i-au speriat și aceste evenimente, dar nici bani n-au primit”, a povestit Ursu.

Pentru a evita retrogradarea, însă va ajunge pe loc de baraj, clujenii trebuie să o învingă sâmbătă, de la ora 11:00, pe Unirea Tărlungeni, în deplasare, iar Șoimii Pâncota să câștige la Satu Mare.

 

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Dan TĂ‚UȚAN

Pe aceeași temă