Damila Măciuca își pune fanii să-i aleagă un nume nou! Vezi cele 5 variante propuse de oficiali

Marius ANGHEL 13 Jun. 2013, 18:15 Seria 2
Damila Măciuca își pune fanii să-i aleagă un nume nou!** Vezi cele 5 variante propuse de oficiali

Clubul FC Damila Măciuca intenționează să îsi schimbe denumirea, pentru a putea reprezenta istoria fotbalului vâlcean. Noua denumirea va fi votată de suporteri pe siteul oficial al clubului, www.fcdamila.ro, unde sunt următoarele cinci variante: Vâlceana, FC Progresul Vâlcea, FC Unirea Vâlcea, FC Viitorul Vâlcea sau FC Chimia 2013 Vâlcea.

„Acestea sunt doar câteva variante de nume pe care le avem în vedere. Unele, precum „SSV Vâlceana” sau „Unirea”, au o încărcătură istorică, „Chimia” este asociată de toți cu performanța obținută în anii ”70-”80 de fotbalul vâlcean, iar celelalte exprimă o parte din valorile pe care noi ne bazam. Nu excludem nici altă variantă și suntem deschiși la orice denumire. Decizia finală o vom lua după ce analizăm bine impactul acesteia în rândul publicului”, a declarat Lucian Munteanu, președintele clubului, pe siteul oficial.

Nițu nu vroia să schimbe denumirea în urmă cu câteva zile

În urmă cu mai puțin de o lună, patronul echipei, Dan Nițu, susținea că intenționează ca pe viitor să păstreze denumirea clubului, Damila Măciuca, care i-a adus multă reclamă. Se pare că între timp, acesta s-a răsgândit. Iată ce declara Dan Nițu pe 24 mai: „Până recent, am avut intentia de a schimba numele echipei, dar multă lume m-a sfătuit să îl păstrez. Acum o lună dacă eram întrebat, aș fi spus că schimb denumirea, acum nu mai sunt atât de convins. Mulți specialiști din domeniul sportului mi-au spus că ar fi bine să ne păstrăm denumirea de Damila Măciuca, chiar de la televiziuni naționale mi-au spus că ne fac gratuit reclamă un an. Suntem echipa care am pornit de la țară și am făcut performanță, avem o imagine foarte bună. În orice domeniu e bine să asculți de părerea specialiștilor”.

În continuare, siteul clubului vâlcean prezintă un scurt istoric al fotbalului vâlcean. „În urmă cu aproape 100 de ani, pe data de 18 decembrie 1912, la Rm. Vâlcea, un grup de tineri inimoși, iubitori și pasionați ai exercițiului fizic și sportului, elevi ai Școlii Financiare, iar alții ai Liceului de Băieți Lahovari, își puneau semnătura peste actul constitutiv ce consemna pentru generațiile care vor veni înființarea în premieră pe aceste meleaguri încărcate de istorie, legendă și continuitate, a primei structuri organizatorice botezând-o SSV (Societatea Sportivă Vâlceană). Pe lângă practicarea exercițiului fizic sub formă de drumeții și excursii, tinerii SSV-iști trec în regulamentul de funcționare al structurii organizatorice recent înființate și practicarea atletismului, dar și a fotbalului.
Să amintim faptul că primul stadion în Rm. Vâlcea se găsea pe locul unde astăzi este parcarea din fața Polivalentei vâlcene. În 1936 și 1937 se inaugurează primul ștrand din Oltenia și Stadionul din Zăvoiul vâlcean. În 1947, datorită condițiilor politice din țara noastră, SSV-ul își schimbă titulatura în CSMV (Clubul Sportiv Muncitoresc Vâlcea). Din cauza transformărilor ce apar în țara noastră structurile sportive își schimbă rapid denumirile. Astfel, în 1951 Asociația Sportivă emblematică a Râmnicului va fi numită Flamura Roșie. În 1953 Unirea Rm. Vâlcea. În 1958 Șantierul Național Govora, iar în 1964 Oltul Rm. Vâlcea. În sfârșit, în 1965 apare pe firmamentul sportului românesc Clubul Sportiv Chimia Rm. Vâlcea, denumire emblematică a industriei chimice din municipiul care începea să se dezvolte (autor Nicolae Dinescu).
Echipa de fotbal s-a constituit în orașul Râmnicu Vâlcea în anul 1946 sub denumirea Vâlceana și a activat în Divizia C. După o perioadă fără rezultate notabile, dar cu mai multe schimbări ale denumirii (Unirea 1962, Oltul din 1966) echipa preia în 1967 numele Chimia, al combinatului din localitate. Din 1960, formația a evoluat în Divizia B unde s-a menținut timp de zece ani consecutivi, în 1970 retrogradând în al treilea eșalon. A revenit după un singur an în Divizia B. În 1973, echipa a realizat cea mai mare performanță din istorie, câștigând Cupa României, după o finală împotriva formației Constructorul Galați. După o remiză în primul meci, 1-1, vâlcenii s-au impus la rejucare cu 3-0. În sezonul următor, 1973-74, Chimia reușește a doua mare realizare, promovarea în Divizia A. În toamna anului 1973, echipa vâlceană a jucat în Cupa Cupelor, fiind însă eliminată în primul tur de formația irlandeză Glentoran Belfast. S-a menținut un singur an în prima divizie, urmând o perioadă de declin, cu rezultate dezamăgitoare și în Divizia B. A doua promovare în eșalonul de elită al României a fost obținută în 1978, iar cea mai bună clasare în Divizia A vine în sezonul 1981-1982 , locul opt. În 1987, echipa retrogradează în Divizia B, iar în 1996 ajunge în Divizia C. Din 1994, numele echipei a fost schimbat în FC Râmnicu Vâlcea. În 1998, echipa ajunge în campionatul județean (Liga a IV-a). Din cauza problemelor financiare, echipa se desființează în anul 2004. Din acel an, activează CSM RM.Vâlcea, echipă aflată în aceeași serie din Liga a 2-a unde joacă și  Damila”
.

Articol scris de Adi Georgescu

Marius ANGHEL 13 Jun. 2013, 18:15 Seria 2
Pe aceeași temă