CS Turnu Severin a promovat un singur localnic: Poiană, al 15-lea jucător din istoria Mehedințiului, pe prima scenă, după Revoluție

Marius ANGHEL 12 Jul. 2013, 00:00 Seria 2
CS Turnu Severin a promovat un singur localnic: Poiană, al 15-lea jucător din istoria Mehedințiului, pe prima scenă, după Revoluție

Severinul a avut în sezonul 2012-2013 în premieră echipă în Liga I, dar n-a dat credit localnicilor. Dacă în lotul cu care s-a abordat turul nu s-a regăsit nici măcar un jucător originar din Mehedinți, în iarnă au fost transferați Dorel Stoica, Georgian Tobă și Cristian Poiană, ultimul fiind debutant pe prima scenă. Adus de la divizionara secundă FCM Târgu Mureș, mijlocașul de 24 de ani a evoluat în returul Ligii I în patru meciuri, cu Concordia Chiajna (1-1), Rapid București (0-1), CFR Cluj (3-1) și Pandurii Târgu Jiu (1-3).

„Trebuie să mulțumesc Severinului că mi-a dat posibilitatea să debutez în Liga I, dar aș fi vrut să joc mai mult, însă nu mi s-au dat foarte multe șanse. Eu îmi doresc să joc tot în Liga I, sau, dacă va fi să revin în eșalonul secund, aș vrea să merg la un club cu care să lupt pentru promovare. Sunt liber de contract după retrogradarea echipei locale, dar aș accepta să rămân la CS Turnu Severin dacă se dorește performanță”, a spus Cristian Poiană.

În urmă cu doi ani, Poiană a fost achiziționat de prim-divizionara „U” Cluj, însă n-a apucat să joace în Liga I, fiind împrumutat la FC Maramureș Baia Mare (B).  Acesta a mai evoluat la CS Building Vânju Mare (B), FC Drobeta (B), Minerul Valea Copcii Mehedinți (C), Pandurii II Târgu-Jiu (C) și Chindia Târgoviște (B).

Se alătură unei liste selecte

Jucătorul născut în Vânju Mare se alătură altor 14 fotbaliști originari din Mehedinți care au activat după Revoluție pe prima scenă fotbalistică a țării. Lista îi cuprinde, în ordinea în care au debutat, pe Sorin Vlaicu (a jucat în Divizia A la Poli Timișoara și UMT Timișoara), Valeriu Tița (Corvinul Hunedoara), Flavius Stoican („U” Craiova și Dinamo București), Cornel Mihart (Dinamo București, Astra Ploiești, Petrolul Ploiești și Jiul Petroșani), Ovidiu Brehui (Poli Timișoara și CSM Reșița), Florin Costin Șoavă (Extensiv Craiova, „U” Craiova și Rapid București), Gabriel Boștină (Oțelul Galați, Steaua București, Dinamo București și „U” Cluj), Mirel Matei Rădoi (Extensiv Craiova și Steaua București), Bobi Verdeș („U” Craiova, FC Național București, Oțelul Galați, FC Argeș, Pandurii Târgu Jiu, FCM Bacău și Unirea Alba Iulia), Dorel Stoica („U” Craiova, Steaua București, Dinamo București și CS Turnu Severin), Costi Gărgălie (U” Craiova), Cătălin Doman (FC Argeș), Andrei Enescu (Pandurii Târgu-Jiu și Gloria Bistrița) și Georgian Tobă („U” Cluj și CS Turnu Severin). Poiană e practic singurul care a debutat în Liga I la echipa din județul natal.

6 au jucat la echipa națională

Dintre fotbaliștii mehedințeni enumerați, Rădoi (67 selecții), Șoavă (22), Stoican (19), Vlaicu (4), Boștină (4) și Stoica (4) au jucat și pentru echipa națională de seniori a României. Singurii care nu au evoluat și la seniori, în eșaloanele inferioare, pentru una dintre echipele din județul natal, au fost Verdeș – luat de la juniorii clubului severinean de GP Craiova și împrumutat, în 1999, la Pandurii Târgu Jiu în Divizia  C, Rădoi – transferat de Extensiv Craiova în 2000, direct de la CSS Drobeta Turnu Severin și Doman – remarcat ca junior de antrenorul Ianovschi, care l-a dus la FC Argeș.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Marius ANGHEL 12 Jul. 2013, 00:00 Seria 2
Pe aceeași temă