Gruparea din Valea Domanului are toate șansele să nu încheie actualul campionat în Liga a II-a de fotbal după antijocul prestat de o parte a administrației publice locale, caz în care, din toamnă, s-ar reveni la „normalitatea” ultimilor 15 ani, cu Reșița în mediocritatea campionatului județean sau cel mult în Liga a III-a!
Metalul Reșița a ajuns în actuala situație penibilă după ce a condus etape la rând în clasament și intrase în sezonul de primăvară cu șanse reale la promovare. Asta, dacă toată lumea ar fi șutat la aceeași poartă, pentru că, trebuie spus, după ruptura dintre primarul Mihai Stepanescu și patronul Cătălin Rufă, echipa a fost intens și intenționat „faultată” din cauza unor ambiții personale întreținute pe spatele și în detrimentul clubului. Edilul-șef, mare iubitor al sportului rege, este cel care, prin declarațiile sale publice, a dezvăluit ruptura legăturii cu patronul Metalului. Tot Stepanescu a ridicat de mai multe ori problema datoriilor pe care le-ar avea clubul la care administrația locală este acționar cu 49 de procente.
Într-un final s-a făcut un audit intern, de către specialiști din Primăria Reșița, audit care, așa cum lăsa să se înțeleagă primarul, ar fi trebuit să demonstreze că Rufă nu e un partener onest, că a administrat defectuos clubul. Și chiar că a umblat cu cioara vopsită, așa cum au avut grijă unii, deloc interesați sau manipulați, să împânzească în tot orașul, că Rufă se îmbogățește pe spartele reșițenilor.
Nu s-au furat bani!
Concluziile auditului s-au lăsat așteptate până joi seară, pentru că pronosticul n-a prea ieșit și cam toate manevrele făcute intenționat împotriva echipei nu mai sunt doar șicane prin care Rufă ar fi trebuit determinat să plece. Încep să prindă alte conotații, deoarece Reșița și-a făcut, practic, rău cu mâna ei, cu bună știință, pe banii de la buget! „În urma verificărilor economice efectuate de Primăria Municipiului Reșița, s-a constatat faptul că desfășurarea activității fotbalistice competiționale din Liga a II-a este asigurată din contribuția administrației locale, până la sfârșitul campionatului. Subliniem faptul că municipalitatea s-a achitat integral de obligațiile contractuale asumate. Ca atare, menționăm că toate cheltuielile înregistrate și cele care se vor înregistra privind plata jucătorilor, antrenorilor, personalului auxiliar, furnizorilor de servicii și de materiale și altor instituții revin acționarului majoritar Cătălin Rufă, care este răspunzător de bunul mers al activității și de îndeplinirea tuturor obligațiilor”, s-a comunicat aseară de la Cabinetul Primarului Mihai Stepanescu.
Rufă, singurul vinovat!
Anticipându-se faptul că patronul Rufă nu va putea susține financiar de unul singur activitatea clubului în următoarele luni, în același comunicat se mai arată că: „la finalul Campionatului, în data de 6 iunie, vor fi luate toate deciziile sportive, economice și juridice în privința echipei CS Metalul Reșița. În situația în care va fi perturbat bunul mers al echipei de Liga a II-a CS Metalul Reșița și a celor cinci grupe de juniori, în mod direct sau indirect, singurul răspunzător va fi acționarul majoritar Cătălin Rufă. Primăria Municipiului Reșița va asigura în continuare baza materială și condițiile necesare pentru desfășurarea activității”.
Mingea e la Stepanescu, nu în Consiliul Local!
În realitate, lucrurile stau destul de diferit, pentru că se joacă murdar. Banii orașului, dorința și sentimentele microbiștilor, efortul și locul din clasament al băieților lui Daniel Oprița care au jucat cu sigla Reșiței pe piept nu mai au nicio valoare. Pentru unii, deoarece în Consiliul Local nu se știe aproape nimic despre situația reală din Valea Domanului. Viceprimarul Ioan Crina este doar prima voce, autorizată după ce a verificat documente, care spune că Metalul nu trebuie să se desființeze și că în afara unor datorii, firești la un club de fotbal, nu sunt alte probleme. Mai sunt și câțiva consilieri locali care merg pe aceeași idee, dar asta nu înseamnă că la fel le va fi și un eventual vot în plen.
Cheltuieli imputate peste noapte
Revenind la problema finanțării, e cert că administrația locală nu a mai virat miliardul aferent lunii aprilie către Valea Domanului, de fapt, către Metalul, și, după cum a comunicat aseară primarul, nu intenționează să mai trimită vreun leu până la finele campionatului. Stepanescu consideră că municipalitatea e cu banii la zi după ce lui Cătălin Rufă, de fapt, Metalului, i-au fost băgate pe gât cheltuielile a cinci grupe de juniori. Povestea e simplă. Pentru a putea evolua în Liga a II-a, un club are nevoie de echipe de juniori. La Reșița, acum doi ani, la înființarea Metalului, s-a făcut un parteneriat cu CSM Școlar, pe baza căruia juniorii centrului din Valea Domanului au punctat în competiții pentru Metalul. Perfect legal, ca la multe alte cluburi din țară! Finanțarea a rămas în sarcina CSM Școlar, bugetul fiind asigurat de Consiliul Local. Ei bine, acum, pentru ca Rufă să fie pus în dificultate, în realitate având de suferit echipa, clubul și orașul, cheltuielile cu cele cinci grupe de juniori din ultimii doi ani au fost mutate în sarcina Metalului.
Acceptă și noile reguli ale jocului, dar din toamnă!
„Patru antrenori ai echipelor de juniori care activează în campionat sub titulatura de Metalul mi-au pus în vedere retragerea finanțării de către CSM Școlar Reșița începând cu 13 aprilie. Având în vedere situația financiară dificilă în care se află SC Metalul Reșița la acest moment și având în vedere că nu am prevăzut în buget aceste cheltuieli la începutul campionatului este imposibil să susținem aceste cheltuieli pentru acest campionat, dar le putem lua în calcul pentru campionatul următor. Prin această colaborare, CSM Școlar Reșița a oferit șansa unor jucători să se antreneze cu o echipă de liga a doua aflată în fiecare an în lupta pentru promovarea în prima ligă și unii dintre ei au și debutat în Liga a II-a, marcând chiar, crescându-le astfel cota și întrând în atenția selecționerilor loturilor naționale. Metalul Reșița participă alături de antrenorii de la centrul de juniori la formarea acestora. Mai mult, participarea în competiții sub titulatura de Metalul nu obligă la cheltuieli suplimentare decât în cazul în care ar fi jucat sub cea de CSM Școlar”, a declarat Cătălin Rufă.
Și atunci, nu cumva ne dăm singuri la picioare?! Sau o fi normal și să băgăm în ședințe la primărie antrenorul și căpitanul echipei când ei ar trebui să fie la antrenament, cu două zile înainte de meci!
Sursa: Express de Banat